Láska a majestát

Láska a majestát https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273039/mid_laska-a-majestat-fke-273039.jpg 4 16 6

Po smrti Václava II. na trůn usedne jeho syn Václav III. Vládu mu komplikují nejen mocní čeští páni, ale i ženy z královského rodu, hlavně ambiciózní Eliška Přemyslovna. Brzy je mladá princezna ve dvojím ohni: láká ji moc, ale svazuje ji láska. Bude ochotná vzdát se citu na cestě za majestátem? Příběh o lásce, nenávisti a touze po moci vychází ze skutečných událostí.... celý text

Přidat komentář

mariva
12.12.2020 3 z 5

Stále mám velké mezery v české historii, takže nedokážu přesně posoudit pravdivost příběhu. Kniha můj zmatek v dějinách ještě prohlubovala - pochopím, že polské jméno Richenzy změnili na Alžbětu a dostala přezdívku Rejčka, ale proč jí pak někteří říkali Eliška? I když jsem už slyšela spojení Eliška Rejčka... Ale nečetlo se to špatně a za mou neznalost dějin autorka nemůže.

Madelisi
29.09.2019 2 z 5

Ano, když jsem začala číst, tak jsem věděla že jdu číst historickou romanci o Elišce Přemyslovně. Ta se postupem času probojovala do titulní postavy.

Co mi vadilo - Falkenštejn a Walram se s Eliškou vzájemně podívají do očí, nic o sobě nevědí a jsou najednou šíleně zamilovaní. Proč?

Konec Falkenštejna. Líbilo se mi, že je tato postava zakomponovaná do děje, ale říkala jsem si - to se chce vážně oženit se svou neteří? Jeho vymyšlený konec se mi skutečně nelíbil, ten sebral veškeré plusové body za jeho přítomnost.

Změněná místa událostí.

Nevysvětlení pohnutek - proč chce Eliška provdat Richenzu za Rožmberka?

Co hodnotím kladně je posun Richenzy. Na začátku jsem ji nesnášela, postupem času se stala nejmilejší postavou. A Jindřich z Lipé ji mile doplňoval.

2.5 *


vivalamuff
15.04.2019 3 z 5

Pár knížeček jsem od paní autorky již četla a tak jsem dopředu věděla, co mě čeká. Oddychovka :-) trošku jsem měla ale problém s tím, jak byl příběh koncipován. Bylo dost těžké uvěřit dialogům nebo i činům jednotlivých postav. Navíc Eliška mi byla od začátku nesympatická. Co mi v příběhu nejvíce chybělo byl popis. Musíte zapojit hodně fantazie, aby jste si dotvořili prostředí. Zkrátka: Láska a majestát je nenáročný románek, od něhož nesmíte očekávat historické přesnosti. Rozhodně nedoporučuji příznivcům pana Vondrušky, spíše romantickým duším...

alnahu
17.01.2017 5 z 5

I v této knize popisuje autorka Elišku od jejich sedmy let, kdy se musí vyrovnat se smrtí matky a nakonec i otce. Vládu převezme Václav III., bratr Elišky , ale ten je zavražděn , jeho manželství z Vilou Těšínskou, zůstává bezdětné. Po něm se ujme vlády starší sestra Anna Přemyslovna s manželem Jindřichem Korutanským i toto manželství je bezdětné. Jak klesala obliba Jindřicha ,tak stoupali ambice Elišky, která se provdala za Jana Lucemburského a konečně se dočká své korunovace. Kniha je dějové obsáhlejší než kniha od Hany Whitton – za mě další výborná kniha.

brectanka
07.06.2016 3 z 5

Kniha se čte dost dobře, jen mne zklamalo, že se autorka nedržela historického faktu - Václav III nebyl zavražděný v noci ve vojenském táboře, ale krátce po poledni při odpočinku v zahradě biskupského paláce, kde odpočíval.

rencovav
07.02.2016 3 z 5

Tahle knížka mě trochu zklamala, možná proto, že jsem nedlouho předtím četla jinou knížku o stejné osobě a ta mi přišla historicky věrohodnější. Ale doporučuji, autorka vytvořila zajímavou zápletku.