Láska a iné slová

Láska a iné slová https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444157/bmid_laska-a-ine-slova-XrD-444157.jpg 4 214 52

Koľko slov potrebuje mladá láska, aby pochopila, prečo sa to pred rokmi pokazilo? Pediatrička Macy Sorensenová vedie pokojný život bez citových turbulencií. Väčšinu času trávi v náročnej práci, plánuje svadbu so starším, dobre zabezpečeným mužom a naďalej pchá hlavu do piesku, aby si chránila ubolené srdce. Keď narazí na Elliota Petropoulosa, lásku svojho života, bublina, ktorú si okolo seba vytvorila, praskne. Kde bolo, tam bolo, bol raz jeden Elliot a okolo neho sa točil celý jej svet. Z vychudnutého kamaráta posadnutého knihami vyrástol muž, ktorý jej po strate matky znovu otvoril srdce. Trávili spolu víkendy aj lenivé letá na chalupe neďaleko San Francisca. Ponárali sa do knižných svetov, obľúbených slov a delili sa o trápenia aj radosti. To všetko až do osudného večera, keď jej vyznal lásku a vzápätí zlomil srdce. Po rokoch odmlky sa nečakane stretávajú. Hoci ich spomienky zahmlieva bolesť z udalostí, ktoré sa udiali v zlomový deň, Elliot napokon zistí skutočný dôvod Macinho desaťročného mlčania. Obnoviť jej vieru v nehynúcu lásku však nebude jednoduché.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Love and Other Words , 2018


více info...

Přidat komentář

Ellkao
07.04.2024 3 z 5

Kniha je velmi provedená, čte se hezky a příběh mě zaujal. Elliot byl děsnej sympaťák a kluk do kterého se díky jeho povaze velmi snadno zamilujete. Ale musím říct, že ke konci se mi to už trošku táhlo a Macyina neschopnost komunikace mě přiváděla občas k šílenství.

Bety093
16.02.2024 5 z 5

Wow, úžasná knížka, která byla opravdu nabušená emocemi. Líbil se mi styl autorky a celkový příběh. Co mě malilinko zklamalo je rozuzlení celého příběhu, které přichází na konci knihy. Myslím, že na to mohl být větší důraz a přišlo mi to takové slabé. Každopádně to kompenzuje milionová lovestory, díky které zase věřím na lásku. Doporučuji.


IrenaMikerová
07.02.2024 5 z 5

Jo tak tahle knížka mě dostala! Moc se mi to líbilo. Příběh byl tak krásně napsaný. Postavy mi byli sympatický. Elliot byl pro mě osobně tak dobře napsána postava. Úplně takový zlatíčko a já si ho moc oblíbila. Macy byla taky skvělá. Tenhle příběh byl jednoduchý, ale říká se, že v jednoduchosti je krása a v tomto případě je to pravda.

pollyn
12.01.2024

Hlavní tajemství, spor, na které celou knížku čekáme, na mě úplně nezapůsobilo. Ani k jedné postavě mi to úplně nesedělo a vysvětlení bylo strohé, stručné.
Taky mám výhrady k naivitě obou teenagerů. Jejich ostýchavost ve 14 letech se dá pochopit, ale v 18? Že by neměli alespoň teoretické znalosti o sexu? :)
"a jseš můj kluk?"

ElizPetrova
26.09.2023 3 z 5

Druhá polovina příběhu mi celkový dojem z knihy pokazila.. taková slabší second chance romantika. Ani jeden z hlavních hrdinů mi nebyl nijak zvlášť sympatický a jak se vše rozuzlilo a vysvětlilo mi teda ani náhodou nestačilo. Za týden už si na knihu nevzpomenu.

Hypatia1010
12.08.2023 4 z 5

Od autorek jsem už přečetla dost knih, některé se mi líbily víc, některé míň, proto jsem k této přistupovala s očekáváním, jak se mi bude líbit tento příběh. A musím říct, že mě kniha mile překvapila. Vybrala jsem si ji sice kvůli čtenářské výzvě, ale vůbec toho nelituji. Příběh Macy a Elliota se odehrává ve dvou časových úrovních. Linka z minulosti nastiňuje vznik jejich přátelství, které časem přerostlo v lásku dvou teenagerů. A současnost, kdy je náhoda po dlouhých jedenácti letech znovu svedla dohromady, oživila staré vzpomínky, ale také jim obou připomněla, že vždy byly a stále jsou svými spřízněnými dušemi.
Kupodivu jsem si o malinko víc užívala tu časovou linku z dob jejich dětství a dospívání, než tu ze současnosti, i když ta byla také celkem dobře postavená. Celkově jsem si četbu této knihy hodně užívala. Jejich pochopitelná nevyzrálost, která v důsledku zapříčinila jejich dlouholeté odloučení mi připomněla má vlastní chybná rozhodnutí v tomto věku, takže jsem jim ty jejich nedokázala zazlívat.
Jen mi občas jejich jednání v dospělosti připadalo nevyzrálé a přepjaté. Každopádně jsem si je ale oba oblíbila už jako jejich dětská alter ego a jako dospělí mi byli také velmi sympatičtí. Přesto si myslím, že časová linka ze současnosti mohla být i malinko propracovanější a budování jejich nynějšího vztahu by neškodil trochu pozvolnější průběh.

Toledo
15.07.2023 3 z 5

Nebylo to špatné, spíše takové odpočinkové čtení bez větších dramat. Paradoxně mě bavili více části z dětství, i když to normálně nemám rada. Taková jednohubka na víkend.

zdenaR
10.07.2023 3 z 5

Opět mé oblíbené dvě časové roviny - kniha o knihách a přátelství.
Trochu smutné, malinko překombinované, ale příjemné a čtivé.

vivula
09.07.2023 5 z 5

Chvilkama jsem přemýšlela jestli nečtu Coleen Hoover. Tak moc jiný to bylo oproti zbytku knížek od autorek. Moc se mi to líbilo a nemohla jsem jinak než jen číst, číst a číst, abych zjistila, co že se to vlastně stalo. A dostalo mě to.

MAU256
23.05.2023 5 z 5

Knížka se mi moc líbila. Bože, kdo by nechtěl Elliota, úplně jsem si ho zamilovala a samozřejmě i celou jeho rodinu. Macy mi bylo straně líto, v tak mladém věku ztratit maminku a pak i tatínka. A její spřízněná duše? Nedalo se od knížky odtrhnout, protože jsem chtěla vědět, jak to bylo, že to skončilo na 11 let odloučení. A to mě dostalo, život prostě není fér. Líbilo se mí střídání období. A jsem ráda, že pro romantickou dušičku to mělo takový konec. Knížku mohu jen doporučit.

Michelleee
20.05.2023 4 z 5

Oblíbené slovo ? Ty ...
Macy a Elliot - spřízněné duše z mládí. Hezká, milá kniha. Macy umřela brzy matka a s otcem pořídili další dům v Healdsburgu. Kamaráda jí tedy dělá jejich soused, oba miluji knihy a společně dospívají. Střídání minulosti a přítomnosti se mi líbilo. Seznam věcí psaný matkou jak se chovat při výchově se mi také líbil.

Nik Tureckova
08.05.2023 4 z 5

"Čekal jsem na tebe celých jedenáct let, takže s tebou půjdu, kam budeš chtít."

Kniha na mě dlouhou dobu vyskakovala na TikToku, a jelikož knížky daleko častěji vybírám na základě doporučení úplných cizinců než podle vlastní intuice, musela jsem si ji pořídit.
Hned po první kapitole, kde Macy odhalila několik bodů ze seznamu její maminky a hubeného šprta Elliota Petropoulose, jsem věděla, že se ke mně kniha dostala právem. Příběh toho v sobě skrývá spoustu - dospívání, postupnou tvorbu silného přátelství, první lásku, dvě spřízněné duše, tragédii, melancholii - a celou dobu si připadáte, jako byste jej četli na podlaze v knihovně (šatně?) Macy.

Příběh ve mě probouzel vzpomínky na mou první lásku, první přečtené knihy a také vůbec první zlomené srdce. Elliotova postava byla opravdové pohlazení po duši, jak by taky ne, když miluje čtení a nosí Vansky. Ocenila jsem také vyprávění ve dvou časových rovinách a já si za mě, až na některé části, užívala obě dvě.

Jde o oddychové čtení, které bych doporučila zejména mladším čtenářům. A ačkoliv mi občas nevyhovovalo pomalé tempo příběhu, setkání po letech ve mě ty správné emoce vyvolalo, stejně jako vztah Macy s jejím otcem, a proto dávám čtyři hvězdy.

KatieKuli
02.05.2023 4 z 5

Kniha mě velmi mile překvapila. Odsouvala jsem ji skoro rok, protože podle anotace jsem měla dojem zdlouhavosti a trochu nudy. Opak je pravdou. Nejhorší nápad je začít číst večer před spaním, protože kolem půlnoci jste v polovině, časové roviny příběhu se střídají, napětí roste... a vy přece jen musíte ráno do práce! :)))

Radka1727
11.03.2023 3 z 5

Romantická oddechovka se spoustou sociálních témat. Připomnělo mi to knihy Coleen Hoover, naštěstí to nebyl až takový doják .....

MilackovaN
26.02.2023 5 z 5

Mně osobně se tahle knížka líbila od autorek nejvíc ze všech. Byl to přesně můj styl. Elliota jsem si naprosto zamilovala a s ním i celou jeho rodinu. Macy mi občas bylo líto, ale nakonec svou spřízněnou duši zaslouženě znovu našla.

princesse
28.01.2023 4 z 5

Čekala jsem romantickou oddechovku a tu jsem si přečetla, takže za mě spokojenost. Četlo se to samo. Výhrady by se našly, ale tak je to téměř vždy a je to naprosto normální. Určitě jsem si knížku užila, stejně jako ostatní od autorek.

Kristy.Seb
24.01.2023 4 z 5

Člověk by asi neměl dělat věci, o kterých neumí mluvit.

Duše má být vždy dokořán.

Zajímavý příběh. Líbil se mi silný vztah Elliota a Macy. Ale o to víc mě překvapilo, jak se na tolik let odmlčeli. Láska Elliota k Macy byla opravdu velmi silná...

kamka1103
17.01.2023 5 z 5

Právě jsem dočetla ve formě e-knihy. A můžu doporučit všem co mají rádi oddychové čtení a šťastné konce. Krásné přiložení současnosti a vzpomínek. Svým způsobem trošku "červená knihovna", ale mě se prostě moc líbila.

Přečti_si
30.12.2022 4 z 5

Po Každá ráda kamaráda opět skvělá knížka od Christiny Lauren. Tato mi hodně připomínala tvorbu Colleen Hoover - zamilujete se do postav, zlomí vám srdce, sežvýkají a vyplivnou v slzách. Krásně zachycené pouto mezi Macy a Elliotem, starými spřízněnými dušemi, kteří se po letech opět sejdou. Nejvíc se mi líbila část odehrávající se v minulosti - postupná tvorba silného přátelství Macy a Elliota, dospívání, vztah.

adela2230
11.12.2022 4 z 5

Je to takový romantický příběh. Docela slabý oproti tomu, co autorka píše. Je to taková oddechovka s romantickým nádechem.