Vrah má mít doktorát

Vrah má mít doktorát https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86992/vrah-ma-mit-dotorat-86992.jpg 4 59 12

Lam & Coolová série

< 1. díl >

Napínavý detektivní román, v němž nechybí sympatický detektiv Donald Lam ani jeho korpuletní drsná šefka Berta Coolová. Důmyslná zápletka, neúprosná logika, strhující dynamika děje a závěr, který vás opět překvapí! Román se zabývá rozdílností zákonných nařízení v jednotlivých státech USA, skutečností, že vrah může spáchat zločin a nemusí za to být potrestán. Kniha ve své době přispěla k novelizaci kalifornského zákoníku. ... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

The Bigger They Come , 1939


více info...

Přidat komentář

rafan65
12.03.2024 4 z 5

Tuto sérii jsem ještě nikdy nečetl a musím uznat že první kniha není vůbec špatná. Překvapivě mnoho lidí si myslí že Lam je naivní a hloupé pozlátko, což je velká chyba na kterou přijdou moc pozdě. Jeho schopnosti a teorie mě neskutečně bavili, u některých pasáží jsem se docela zasmál. Jsem spokojený a budu pokračovat ve čtení dalších příběhů.

jprst
20.11.2022 5 z 5

Tuhle detektivku jsem četl někdy brzy po jejím prvním českém vydání (tedy hodně dávno), dokonce jsem ji i vlastnil, než díky některému z mých kamarádů(?) dostala "nožičky". Nedávno jsem ji objevil v mém oblíbeném antikvariátu a dokonce v polici "vše za 5,- Kč", podle mě tedy hodně podhodnocenou, samozřejmě jsem ji tam nenechal. Není to sice přímo trhák, ale na poctivých pět hvězd prostě má.


pavel9410
16.12.2020 3 z 5

Lehce zamotane a na muj vkus naivni, ale na dovolenku je to to spravne ctivo. Poslu dal do knihobudky, at si to uzije nekdo dalsi...

kokrokr
25.05.2020 4 z 5

Donald a Berta jsou mí oblíbenci. Sám vlastním asi patnáct knih, ve kterých figurují a další jsem měl půjčené. Tyhle příběhy čtu rád a baví mě ten kontrast. Chytrý a hubený Donald, tak trochu hajzlík, co randí s klientkami a výdaje neřeší a těžkotonážní Berta šetřící každý cent. Donald rozplétá svým intelektem jeden případ za druhým a v nouzi nejvyšší nastoupí těžký kalibr Berta. Jejich první společný případ je dobrým začátkem celé řady. Kdo čte rád Gardnera, tak jistě uvítá i tuto dvojku vyšetřovatelů.

konicekbily
31.08.2019 4 z 5

Úvodní kniha série o velice tlusné majitelce detektivní kanceláře a až moc aktivního jejího jedinečného zaměstnance. Dozvěděl jsem se, jak se dali dohromady a přečetl vyumělkovanou zápletku o vrahovi, který se snaží vyjít nez trestu. A možná to ani není vrah!

alekis
11.05.2019 4 z 5

To, jak se Donald Lam ve svém prvním detektivním případu uvedl, rozhodně upoutává pozornost. Také jeho zaměstnavatelka, paní Berta Coolová, chtivá peněz, cigaret a whisky, stojí za vidění. Já si ji podle popisu představuju jako japonskou horu Fudži , širší jak delší a se sněhově bílou kšticí. Donald není žádný velký silák, nejspíš to bude trochu střízlík, ale dokáže si poradit v každé situaci. To, jak se u soudu vysekal z vraždy (kterou vůbec nespáchal) mi sice rozum nepobral, protože nemám právnické vzdělání, ale rozhodně mi tím zaimponoval. Takže Doníku! Nesetkáváme se spolu naposled! :)

kalache
03.06.2018 4 z 5

...zase jsem se bavil...

jaroiva
14.05.2018 4 z 5

Není to moc rozsáhlé, je to vtipné a svižně psané a přitom na knížce není vůbec znát "datum výroby". Co víc chtít pro letní počtení u vody?
Svěží, šťavnatá a vtipná detektivka.

felia
10.09.2017 4 z 5

Tuto knihu jsem poprvé četl před nějakými třiceti roky. Příběhy psané pod pseudonymem A.A.Fair mám raději, jsou humornější, než ty s Masonem. Především oceňuji to, že dřívější autoři detektivek psali knihy útlé, aniž by v nich bylo méně myšlenek, než v těch současných tlustospisech, které vždy postrádají vtip.

woodward
19.08.2015 5 z 5

Tenhle příběh údajně pomohl změnit zákon protože v něm autor přesně popsal postup, který by podle tehdejších zákonů umožnil pachateli legálně se vyhnout trestu za vraždu.

Pavelpi
07.02.2014 5 z 5

Gardner patří mezi mé oblíbené autory.Přečetl jsem od něj všechno,co se dalo sehnat.A je mi jedno,o kterou sérii se jedná.Je to jako vždycky perfektní.

evasamankova
09.03.2013 4 z 5

Výborná, čtivá klasická detektivka

Kniha Vrah má mít doktorát je v

Přečtených83x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených4x
Knihotéce87x
Chystám se číst21x
Chci si koupit2x