Labyrintem míst klatých

Labyrintem míst klatých https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77792/bmid_labyrintem-mist-klatych-Qyn-77792.jpg 4 43 14

Přízračnou krajinou českých zemí. Po dvaceti letech vychází přepracované a doplněné vydání knihy, které tehdy vyšla pod názvem Labyrintem tajemna. Obsahuje kolem 1700 místopisných hesel na tisíci tiskových stranách. Autor zásadně rozšířil i prvou část, která zachycuje množství nových informací, co se týče démonologických pověstí a bájných postav naší mytologie. Kniha je obohacena též mnoha neznámými rytinami, jak démonologických postav, tak lokalit, o nichž pojednává.... celý text

Přidat komentář

cori
10.01.2021 3 z 5

V první části knihy je abecední seznam nadpřirozených bytostí, v druhé abecední seznam míst s pověstmi, které se k nim vážou. Chtělo by to větší písmo.

Nočnípták
27.04.2020 3 z 5

Máme ji v knihovně už pěkně dlouho. Pamatuji si, že jsme ji i dost často využili při plánování výletů. Dnes do ní nahlidnu málokdy. Vadí mi drobné písmo i barva.


Rawen616
13.01.2020 5 z 5

Sympatický kapesní atlásek. Nečekejte od toho moc. Je to jen velmi stručný přehled strašidel a mytologických bytostí, trocha povídání, mapky a pak abecední seznam míst kdy je u každého vybrána jedna či více nejzajímavějších pověstí. Ale jako takový rozcestník pro každého kdo se chce vydat zkoumat český( a slovenský) folklór a tajemno to postačí. A krom toho je ta kniha opravdu hezká a graficky designově dobře zpracovaná.

Lessana
04.07.2018 2 z 5

Popravde, čakala som čosi úplne iné. Názov vôbec nevystihuje obsah publikácie. Aspoň teda ja si pod tajomnom a magickými miestami predstavujem iné ako povesti a legendy (skrátené, aby sa ich vošlo čo najviac), ktoré vo výsledku pôsobia skôr ako klebety...
Nápad to bol ale skvelý (usporiadať zaujímavé miesta ČSSR do jednej knihy), práca mravčia a časovo náročná, ilustrácie sú pekné, nápadité sú písmená abecedy = obrázky pred každou "abecednou kapitolou"... Mínusom (čo sa týka sadzby) je malilinké písmo a na oči náročnejšia červeno-čierna kombinácia. Podstatne väčším sklamaním je žalostne malý priestor venovaný zaujímavým miestam na Slovensku a ich slabé spracovanie (v rýchlosti, ako bolo aj napísané v úvode) - radšej malo byť zmapované iba Česko. A dopad? Na základe tejto knihy by som toho zrejme nenavštívila veľa... Škoda, tešila som sa.

Eicherik
24.06.2018 5 z 5

Kouzelná knížka, která se objevila na začátku devadesátých let. Naše země je tajemných míst plná. S trochou nadsázky lze konstatovat, že každým krokem šlapeme po historii, po pokladu, po hrobu nějakého prapředka nebo nad slují nějaké saně a nebo ohnivého psa. Tohle je také jedna z knih, kterou jsem si musel koupit podruhé, protože první skončila u jedné z mých bývalých kamarádek.

Tyet
08.12.2017 3 z 5

Soubor místních pověstí vztahující se k Československu. Pověstí je vlastně jen pár a opakují se na celém území - bílá paní, čert oráč, rytíř, mraky pokladů v jeskyních a podzemních chodbách, ohnivý pes... nakonec ani nemá smysl to celé číst, ale jen si najít místa, která člověk zná. Nic zajímavého nebo dokonce překvapivého jsem v knize nenašla, ale hodnotím mravenčí práci autora.

Autorskýprofil
23.08.2017 1 z 5

hezké zpracování

bambino-choto
25.03.2016 5 z 5

Skvělá knížka. Obsahuje opravdu spoustu tajemných míst v ČR, ale i na Slovensku. Doporučuji.

medialstar
05.02.2016 5 z 5

Naše republika je plná tajemných míst a proto mohla vzniknout tato báječná kniha. Ráda se k ní vracím, když vyrážím na cesty.

Hezy
19.10.2015 5 z 5

Nádherná kniha. Potěší každého, jehož toulavé boty putují po českých krajinách a jehož srdce naslouchá atmosférám, které Genius Loci vyvolává. Doporučuji i seriál Magickou krajinou, natočený díky předešlému vydání Labyrintem tajemna.

Radůz
12.04.2015 5 z 5

Toto je kouzelná knížka! Legendy o strašidlech, pokladech a jiných tajemných místech v Čechách a na Slovensku. Čtenář se dozví, že lecjaké město nebo i malá vesnička má své zajímavé pověsti a historii. Knížka se hodí i jako tip na výlety pro milovníky záhad a historie. A nejen pro ně.

mineas
07.06.2012 3 z 5

Tato kniha by byla úžasná, je to krásná sbírka pověstí a bájí srovnaná podle oblastí a regionů ČR. Má jednu zásadní chybu. Nemá obsah! Nemá ani rejstřík, podle kterého by se v ní dalo hledat. Prostě pokud něco chcete najít, listujete a doufáte.

Robert Cambert
10.09.2011 5 z 5

Autor je v současnosti jediným seriózním a fundovaným znalcem historie a sémantiky hermetických věd (astrologie, astronomie...), kterého vykrádají a parazitují neumělové a "záhadologové" všeho druhu.

bookworm
03.05.2011 5 z 5

Kniha poteší každého cestovateľa po historických miestach v Česku a Slovensku, ktorý sa zároveň zaujíma o starodávne legendy a povesti spojené s rôznymi miestami. Kniha je prehľadne encyklopedicky usporiadaná podľa miest, jednotlivé heslá sú stručné a prehľadne označené symbolmi podľa toho, či ide o strašidlá, legendy o pokladoch, pobyte alchymistov a iné. V úvode knihy je aj prehľad démonov, v ktorých existenciu naši predkovia verili.