Doupě

Doupě https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21759/doupe-21759.jpg 4 75 15

Krysy série

< 2. díl >

Bílá krysa rostla a sílila, aby vytvořila přečetné potomstvo k obrazu svému. Skrývala se v lesním zákoutí a čekala na svůj čas – čas odplaty. Její družky však byly nedočkavé, již příliš dlouho v sobě tajily vzpomínky na chuť čehosi, co okusily kdysi dávno. Zaútočily, ale tontokrát byly chytřejší. Po úspěchu románu Krysy se James Herbert na naléhání čtenářů k tomuto tématu vrátil a v roce 1979 vyšlo pokračování, které si spojením „tiché hrůzy“ a děsivě realistických scén nijak nezadalo s jinými hororovými příběhy tohoto slavného anglického autora.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Sci-fi

Vydáno: , Mustang
Originální název:

Lair , 1979


více info...

petrulka
petrulka
13.12.2023 4 z 5

Je to prostě čtivá záležitost. Pro někoho, kdo má takové věci rád. Moc a moc krys, které jsou stále chytřejší. Ještě víc masakrů, krve a strachu. Pro mě naprosto zbytečný pokus o romantickou linku. Celkově fajn knížka na odreagování.

denib
denib
21.08.2023 4 z 5

Co si budeme povídat, žádný literární zázrak tahle kniha není. Vlastně bych jí měla dát tak 3 hvězdičky. Po přečtení Krys už tenhle díl v podstatě ničím nepřekvapí. Je to předvídatelné. Ale je v tom napětí, krev, akce, romantická linka... takže tomu nic nechybí, snad kromě nějakého originálního nápadu. Obvyklý průměr řekla bych. Ale něčím mě to prostě bavilo a asi jsem to četla v době, kdy jsem zrovna něco takhle nenáročného potřebovala. Takže mi tam tak nějak naskočila i ta čtvrtá hvězdička :-)


Ivan Kučera
Ivan Kučera
17.06.2023 3 z 5

Päť rokov po Krysách prišiel britský spisovateľ James Herbert s voľným pokračovaním, ktoré sa síce odohráva dlhší čas po udalostiach z jednotky, ale aj tak na ne nadväzuje okamžite po konci prvej časti (proste prológ tvorí vlastne epilóg Krýs). Z jednotky som mal výborný pocit. Prvú polovicu. Potom upadla do miernej rutiny a ku koncu stratila drajv. Napriek tomu som sa na dvojku tešil, pretože som dúfal, že sa autorovi podarí rozšíriť krysie univerzum. A v podstate podarilo. Postavy si pamätajú, čo sa pred rokmi stalo, reagujú preto agresívnejšie a rýchlejšie. Samozrejme, ako v správnom ekohorore, aj tu sa povinne musí zjaviť postava, ktorá napriek dôkazom odmieta veriť, že hrozba je skutočná. Čo je po udalostiach z jednotky vskutku kuriózne. K Hebertovej cti slúži, že nás ňou pridlho neotravuje a rýchlo prejde k akcii. Ono to ale nie je tak úplne pravda, pretože na prvej časti som oceňoval práve to, že sa zaobišla bez kritiky nenažranej spoločnosti. Dvojka sa to snaží dohnať, čo nepovažujem za šťastné riešenie. Akcie je skutočne veľa. Ešte i na dnešnú dobu (román som prvý raz čítal v r. 2023) je ostrá. Cítite zuby ostré ako žiletky. Kožu vám driapu ako adamantium pevné pazúriky. A na tvári cítite hustú srsť útočiacich hlodavcom. Jedného zabijete, ale na jeho miesto okamžite pribehne desať ešte agresívnejších. Ako to už býva, akcie je tak veľa, až je to možno sčasti kontraproduktívne. Postavy nie sú nesympatické, ale väčšinou mi pripadali neviditeľné. Zaujímavým spestrením sú pornopasáže, ktoré svojou otvorenosťou potešia každého, kto to má rád, ale ako keby vypadli z úplne iného príbehu (a žánru). Palec dole za neoddeľovanie kapitol, je to chaos. Obálka pútavá, ale na prvú dobrú vyzerá ako divná romantika, kde odvážneho anglického šľachtica, pokukujúceho po dlhovlasej švárnej žene, nahradili tri krysy. Oceňujem presun z mestského prostredia do (skutočne existujúceho) Eppingského lesa. No od jeho opisu som čakal mohutnejšiu atmosféru.

frantisek8863
frantisek8863
11.10.2019 3 z 5

Nastavená kaše z první knihy. Nesmyslné tutlání tak nebezpečného ohrožení agresivních zmutovaných krys po zkušenostech z první knihy bylo naprosto nedůvěryhodné. Změna z městského prostředí za les byla dobrá volba. Určitě se to dalo číst a napětí také nechybělo.

Paulmain
Paulmain
07.08.2019 4 z 5

Trochu opakování prvního dílu, který byl asi o něco lepší. Ale pořád napínavé a dobře čtivé.

vencamf
vencamf
22.05.2019 5 z 5

Skvělá oddychovka, po které se vám budou krysy hnusit ještě víc než doposud :-)

Stupino
Stupino
11.10.2018 5 z 5

Dnes dočteno a opět dobrý. Na film bych se asi nedíval asi by nesehnali tolik lidských herců :-D

DickBach
DickBach
30.08.2018 3 z 5

Volné pokračování je prostě jenom pokračování a volné k tomu. Nebylo to vyloženě nudné a zbytečné čtení, ale skvělé taky ne. Osobně mi hrozně vadil vhled do sklepa s Lucasovým příliš neuskutečnitelným setkáním s hlavním krysím stanem. To jak - obrazně řečeno - visí za ukazováček na laně nad rozžhavenou lávou, nikde nic, žádná možnost záchrany, načež se lano přetrhne, hrdina padá, padá .... a najednou zjistí, že má na zádech batoh s křídlama co je ušil švec prťavec Jíra.....

danny_21
danny_21
15.04.2016 3 z 5

Pokračování invaze obřích krysích mutantů, tentokrát přestěhované z Londýna na venkov a přilehlý les. Víceméně věrná kopie předchozích Krys, leč Londýnské krvežíznivé dobrodrůžo bylo čtivější i napínavější - 60 %

petka-2007
petka-2007
04.04.2014 4 z 5

Po přečtení tohoto dílu jsem měla pocit, že ten předtím byl o něco lepší, ale možná, že to bude díky tomu, že 1.díl byl pro mě něco nového, neokoukaného. Nyní jsem tak trochu již tušila, co mohu čekat. Ale nic na tom nemění fakt, že i tento díl se mi velmi líbil - nechybělo napětí, mělo to spád. Jsem zvědavá na 3. pokračování....

hankapimi
hankapimi
17.03.2014 2 z 5

Pokračování prvního dílu Krysy , odehrávající se tentokrát v přírodě, kde se přeživší potomci zmutovaných krys chystají zaútočit na obyvatele venkova a ovládnout území... Taková "spojka " mezi dobrým napínavým prvním dílem a ještě lepším třetím dílem...

mercedes1j8
mercedes1j8
24.05.2013

Kniha dobrá, ale na jedničku rozhodně nemá...

Kortexo
Kortexo
22.05.2013 4 z 5

Doupě sice pouze rozvijí příběh prvního románu, ale brilantně čtenáře připravuje na velkolepé finále románu třetího.

Jack Bauer
Jack Bauer
01.03.2013 3 z 5

Z celé trilogie nejslabší díl, ale stále dobré. Nejvíc se mi líbilo Panství.

eraserhead
eraserhead
08.10.2011 3 z 5

Pět let od Velké pohromy, při níž krvežíznivé útočné krysy napadly britskou metropoli, se zdá být vše vráceno opět k relativnímu normálu. Nad bezpečností bdí vládou pověřené firmy zabývající se „regulací a likvidací biologických škůdců“, veškeré příznaky výskytu těchto hlodavců se musí hlásit a jsou včas eliminovány. Život jde dál, obchod kvete, společnost Ratkill vytváří zisk. Její zaměstnanec, Lucas Pender, je pověřován, aby podobné projevy vyhodnocoval, analyzoval a vyvozoval potřebné závěry. A tato jeho práce jej zavede do Střediska ochrany přírody v Eppingském lese nedaleko Londýna. Neuplyne mnoho času, aby Pender zjistil, že se ve zdejších lesích a stokách zřejmě podařilo přežít potomkům prvotních zmutovaných krys a začínají být stále drzejší.
Doupě shromažďuje veškeré atributy pokračování. Dalo by se prohlásit za jakýsi prototyp, normu pokračování úspěšného díla. Se všemi jeho chybami a výhodami.
Předně, i když již od prvních slov (prologem Doupěte je epilog Krys – což je povedená záležitost, pokud Doupě čtete ještě před Krysami, jako se to kdysi stalo mě) moc dobře víte o co jde, rozjezd románu je nádherně pozvolně napínavý a vytváří dobrou atmosféru tajemna, napětí a mrazení, která se sice tradičně a zdá se, že nevyhnutelně, trochu rozmělní, když dojde na otevřený boj mezi dvounožci a čtyřnožci, ale není to tak ultimativní a nezvratné rozplynutí jako u předchozích Krys, kde se při nástupu k otevřenému střetu mezi člověkem a hlodavcem veškerá atmosféra takřka vytratila. Zde tomu velice pomáhá prostředí, v němž se děj odehrává. Je totiž jaksi uzavřenější, menší, přirozenější a tedy na rozdíl od londýnských ulic představitelnější. I když jsou krysy synantropní živočichové, tedy již takřka bezvýhradně spojily svůj život s člověkem a jeho životním prostředím, mě osobně více mrazí a obával bych se střetu s podobným zvířetem spíše ve volné přírodě, než v urbanistickém prostředí (velko)města, kde bych jaksi přirozeně cítil převahu. Tedy – více by mě zaskočilo, kdyby na mě krysa skočila se stromu (výborná scéna) někde v lese, než kdyby na mě vyběhla z poza skříně někde ve sklepě. Současný městský člověk je již tak odtržen od přirozeného přírodního prostoru, že se cítí svůj a v bezpečí jen v okolí betonu a městské prostory jsou jeho teritorium, jeho životní prostor, jeho relativní bezpečí.
Příběh je akčnější, po pomalejším rozjezdu svižnější a postupně nabírá na tempu. Což je pravým opakem předchozího dílu, který měl výborný začátek, ale pak postupně slábl a kolísalo mu tempo.
Nebezpečí je jaksi hmatatelnější, nebezpečnější, prohnanější, inteligentnější. Nahání mnohem větší hrůzu než tomu bylo prve. Také se o něm dozvíme trochu více, např. v docela dobře a zajímavě napsaných částech o vnitřním boji mezi krysami nebo skvělá scéna s prasaty.
Nechybí samozřejmě klasické atributy podobných příběhů, kdy si hlavní hrdina jasně uvědomuje nebezpečí, ale všichni ostatní, ať už z jakýchkoliv pohnutek, mu nevěří, snaží se ho brzdit a házejí mu klacky pod nohy, aby tím způsobily katastrofu větších či menších rozměrů (dobře to známe ze všech těch Čelistí, Piraní a podobně laděných filmů). Prostě naprostá klasika, kterou snad už ani nebudete vnímat a nebude vás překvapovat, jako vás nepřekvapuje, že má chleba kůrku a dvě patky.
Negativem budiž fakt, že Doupě obsahuje to, čehož absence pro mě byla velkým pozitivem Krys. Tím je romantická linie. Lucas Pender totiž kromě toho, že se vyrovná se svým vnitřním smutkem, vztekem a nenávistí, dá krysám co proto, zachrání pár lidí, také v jedné ze zaměstnankyň Střediska ochrany najde zdá se, že osudovou a „dokud nás smrt nerozdělí“ lásku a spřízněnou duši. A Herbert to do nás pere klišé neklišé. A vy se holedbáte ješitností jak je to všechno (v této romantické linii) předvídatelné, jak jste to všechno moc dobře věděli a užijete si zajímavou erotickou scénu plnou masturbace a orálního sexu.
Doupě je tedy, na základě všech žánrových pokračovacích pravidel, pouček a nezbytností, obsáhlejší, dravější, svižnější, akčnější, jedním slovem lepší, čtivější a zajímavější. Až jsem rád, že jsem se k Herbertově Krysí sérii dostal touto částí, neboť číst jako první Krysy, nevím nevím, jestli by se mi do dalších dílů chtělo (samozřejmě že ano, ale nevím, jak jinak to podat). Přesto, není to (pro mě) žádný evegreenový bestseller, jen trošičku lepší průměr.

Štítky knihy

krysy zdivočelá zvířena

Autorovy další knížky

James Herbert
britská, 1943 - 2013
1996  80%Panství
1994  71%Lovec duchů
2003  77%Krysy
2003  67%Kdysi
1995  74%Doupě

Kniha Doupě je v

Přečtených97x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce63x
Chystám se číst10x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x