Len čas ukáže

Len čas ukáže https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248753/bmid_len-cas-ukaze-248753.jpg 5 118 36

Pútavo vyrozprávaný príbeh o živote Harryho Cliftona sa začína v roku 1920 slovami: „Povedali mi, že otec zomrel vo vojne.“ Otca, dokára z Bristolu, Harry síce nepoznal, no všetko o dokoch ho naučil strýko. Ten od Harryho očakával, že sa po škole pridá k nemu do lodenice. Lenže pomocou daru, o ktorom nikto netušil, vyhrá štipendium na exkluzívnu chlapčenskú školu a jeho život už nikdy nebude ako predtým... Keď Harry prekročí prah dospelosti, konečne sa dozvie, ako v skutočnosti zomrel jeho otec. Ohavná pravda v ňom vyvolá ­pochybnosti, či mu bol vôbec otcom. Je synom prístavného nakladača Arthura ­Cliftona, ktorý celý život strávil v dokoch, alebo je prvorodeným synom potomka z vysokopostavenej rodiny z West Country vlastniacej prepravnú spoločnosť? Tento úvodný román Jeffreyho Archera z čitateľsky úspešnej série Kronika rodu Cliftonovcov nám predstaví rozmanité postavy a prevedie nás cez generácie a oceány až k vypuknutiu vojny, keď sa Harry musí rozhodnúť, či nastúpi na Oxford, alebo sa pridá k námorným silám a pôjde bojovať proti nacistickému Nemecku. Z anglických dokov až do pulzujúcich ulíc v New Yorku autor čitateľa povodí v čase minulého storočia...... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Motýľ
Originální název:

Only Time Will Tell , 2011


více info...

Přidat komentář

Jenny055
23.01.2024 5 z 5

Počúvala som ako audioknihu. Bola som nadšená. Otakar Brousek ml. knihu nahovoril fantasticky. Druhý diel určite nenechám "ležať ladom".

AndreaOn
05.01.2024 5 z 5

Polechnuto jako nádherná audiokniha. Ze začátku jsem z toho úplně cítila krásné pohlazení jako ze seriálu F.L.Věk. Bylo to zkrátka úžasné, těším se na pokračování.


uzivatel6305
28.11.2023 5 z 5

Tak to ovšem: Ooooooo! Pan Archer má tu schopnost, že se na něm čtenář stává závislým. Po jeho knihách vás stěží nadchne jiný autor a musíte dát zas Archera. Aspoň tak to mám já.

Miluju Anglii se vším všudy a tady to prostě všechno je. Opět děj začíná na začátku 20.století, zase je vyprávěn z pohledu různých postav, zase je tu přátelství, láska, nespravedlnost, nenávist, chudoba, bohatství, hamounctví atd. atd. Prostě takový novodobý Dickens. Pecka. Poslouchala jsem jako audioknihu, pan Brousek je skvělý a už se mooooc těším na další díl. Doporučuji.

Buchtičkajani
25.10.2023 5 z 5

Pěkný příběh rodinné ságy. Dobře se čte, nenudite se. Už se těším na druhý díl.

VerronikaH
09.10.2023 4 z 5

Čekala jsem táhlé a vleklé vyprávění rodinné historie, dostala jsem svěží vyprávění několika zajímavých osudů. V této knize mě skutečně bavily změny pohledů vyprávění, zvlášť, když první kapitola každého nového pohledu zrekapitulovala události předchozí sekce z nového pohledu a uvedla děj do dalšího pokračování. Vážně se to četlo moc hezky a už jsem zvědavá na další díly. Věřím, že kdybych měla na čtení teď více času, přečetla bych tuto knihu za pár dnů.

ddkk
17.08.2023 5 z 5

Cliftonova kronika je trochu (dost) podobná sérii Kane a Abel. Soudím tak zatím podle 1.dílu. Příběhy rodin Cliftonů a Barringtonů se prolínají, a to na pozadí počínající 2. světové války.

Čte se to hodně dobře, není tu nouze o zvraty v ději, o napětí ani o rodinná tajemství. Navíc Archer už dávno prokázal, že je výborný vyprávěč. Promyšleně dělí děj do kapitol vyprávěných jednotlivými protagonisty, a tak postupně odhaluje i to, co v předchozích kapitolách zatím zůstalo skryto i pohnutky činů různých osob. Vůbec to neruší, naopak, děj běží hladce a napětí se stupňuje...

Výtečně jsem se pobavila a pořídila si další díly. Doporučuji všem, kdo se chtějí pobavit a dobře si počíst.

VevodkyneLinda
17.08.2023 5 z 5

Úžasné, neskutečné. To se nedá popsat, to se musí přečíst.

raty
14.08.2023 5 z 5

Jeffrey Archer patří ke spisovatelům, od kterých jsem prostě musela přečíst všechno, co vyšlo.
Jsem moc ráda, že se můžu vrátit k jeho skvělému vypravěčskému umění, i když tato série vychází v češtině s dost velkým zpožděním.

V krásném úvodním díle rodinné ságy sledujeme nelehké dětství a mládí Harryho Cliftona. Velké rodinné tajemství míchá karty nejen v jeho osudu. Harry získá podporu, přátelství, lásku i nenávist, má štěstí i velkou smůlu a mě moc zajímá, kam až ho to v životě zavane. Další díl mám zarezervovaný v knihovně :-)

cérka
27.06.2023 5 z 5

Velmi poutavý příběh, který mě naprosto pohltil. Na čtivosti určitě přidává forma vyprávění příběhu, kdy sledujeme určitý časový úsek pohledem více osob a až po jejich přečtení vyplyne celá zápletka. Autor má opravdu vypravěčský talent, už mám zarezervovaný druhý díl :)

PS. Odpočinková kniha, nic hlubšího v ní nehledejte ;)

magic11
03.05.2023 5 z 5

moc se mi do ní nechtělo, ale jak jsem ji otevřela, odložila jsem ji až za dva dny. Pěkně to odsýpalo a už se těším, až otevřu pokračování.

PájaHája
28.04.2023 5 z 5

Skvělá rodinná sága.

Nunynka
18.03.2023 5 z 5

Kniha mě moc bavila. Taková oddechovka,ale zároveň jsem měla hodně nad čím přemýšlet. Chvilku se tam objevily střípky telenovely,ale do děje to prostě pasovalo. A ten konec? Už abych měla půjčený další díl.

markej
05.02.2023 5 z 5

Rodinná sága mapující osudy rodiny Cliftonových a Barringtonových, žijících v Bristolu, v období let 1920 až 1940.

Protože mám rodinné ságy opravdu moc ráda, čtení jsem si užila na maximum. Tenhle román je navíc vystavěn tak, že určitou část vždy vypráví jiná postava, což sice ze začátku způsobuje, že jedny a tytéž události jsou vykládány znovu a znovu, vždycky ovšem trochu jinak z hlediska té dané osoby. Opakování událostí se však asi tak od poloviny knihy vytrácí a vyvstává velmi barevná mozaika životů hlavních i vedlejších postav.

Osudy hrdinů jsou dost spletité, ale stále uvěřitelné, postavy jsou vykresleny velice plasticky, byť některé možná malinko černobíle, ovšem mně vůbec nevadilo číst o pravých gentlemanech, kteří mají smysl pro čest a nepokřivenou morálku...

Knížka je prvním dílem série, a protože jsem moc zvědavá, co se bude dít dál, chystám se pustit do druhého dílu skutečně velmi brzy...

Hodnocení: 5 ⭐ z 5 ⭐

Agatha84
01.02.2023 3 z 5

Tak vám nevím...vážně to má být světový bestseller? Jakože na večerní výplach hlavy je to umně podaný příběh, ale tak trochu bez nějakého hlubšího přesahu, ne? Tak trochu pohádka s ne příliš plastickými postavami, zdá se mi. Jako když nasednete na vlak a přesně víte, jakou cestou se budete dalších pár hodin ubírat. Žádné velké překvapení, žádné velké emoce, jen se tak bavíte pohledy z okna.
První díl určitě dočtu a těch dalších 6 si určitě nechám ujít :-)

čef
09.01.2023 5 z 5

Prostě úžasné dílo, lépe se vyjádřit ke kvalitě knihy asi neumím. Četl jsem to jako samostatný příběh, po přečtení jsem však zjistil, že je to vlastně jen začátek sedmidílné ságy. Teď abych pátral, kde další díly seženu. Musím, i když mám vlastně radost.

Marci70
31.10.2022 5 z 5

Čtenářská lahůdka a už moc se těším na pokračování..

Ronny
23.09.2022 2 z 5

Čtivé,ale další díly už číst nebudu. Je to trochu lehká četba, zápletky těžko uvěřitelné.

iška
18.09.2022 4 z 5

Příjemná rodinná sága. Nechybí tu tajemství, zvraty, láska. A moje zvědavost mi rozhodně nedovolí nepustit se do dalšího dílu.

Szilvia1
17.09.2022 5 z 5

Byla prostě super.Už se těším na další díl.

Anahk1
17.09.2022 4 z 5

Musím souhlasit, že Harry je velký klikař:-) .. ale vůbec to neubírá na kouzlu a kráse příběhu, ba naopak v dnešní době..!!! Poslouchala jsem, jako audioknihu, kterou skvěle nečetl pan Otakar Brousek a byl to velký zážitek!!! Určitě budu v Harryho příběhu pokračovat.