Kronika konce světa

Kronika konce světa https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28097/bmid_kronika-konce-sveta-IwW-28097.jpg 4 214 58

Co budete dělat, když svět ze dne na den skončí a většina lidstva podlehne neznámé epidemii? Když všichni vaši blízcí zemřou, v některých případech vám v náručí? Když s hrůzou zjistíte, že pro velkou část přeživších by bylo lepší, kdyby také umřeli, protože teď připomínají spíše oživlé mrtvé z hororových filmů? Někdo se zblázní, jiný po realistickém zhodnocení situace spolyká prášky na spaní. Hlavní hrdina tohoto příběhu si začal psát deník…... celý text

Přidat komentář

tomexx
15.10.2023 4 z 5

(SPOILER) ... „Ekologičtí aktivisti by měli radost, příroda byla zachráněna“, poznamenal jsem k nafouklé mrtvole tlustého chlapa na lavičce a vytáhl z kabely dalekohled. ...

GrayWolfEU
11.10.2023 5 z 5

Knihu jsem přečetl za dva večery a musím říci, že mě velice vtáhla do děje. Na to, jak je příběh velice jednoduše poskládaný, tak má hlavu a patu. Postavy nejsou ploché, ale mají hloubku a člověk s nimi i soucítí.
Za mě taková krásná jednohubka na deštivý a nebo sychravý večer ke krbu a nebo čaji s medem :)


alekis
22.04.2023 5 z 5

(Autore, je škoda se skrývat za podivným pseudonymem, když máte svoje hezké pravé jméno a příjmení!)

Knih žánru postapo jsem přečetla celkem dost, ale tato je moje první z našich luhů a hájů. A nemá chybu!
Trochu připomíná stylem vyprávění kultovní Den trifidů, až na to, že Wyndham se decentně vyhnul jakémukoliv připomenutí mrtvol hnijících na ulicích a v bytech, zatímco náš autor - velice reálně - nechává své postavy doslova se mezi mrtvolami brodit.

Doporučuji ze všech sil, fandila jsem všem postavám. Kromě Johana, který nás provádí dějem jakožto kronikář, je tu navýsost sympatický a předvídavý týpek řečený Tryskáč. Ten, podobně jako já, už dávno tuší, že přijde nějaký hooodně velký průšvih a do jisté míry se na něj připravuje. Přípravy potom zúročí když se ten malér opravdu stane - tentokrát naštěstí zatím jen v knize.

Co onen v komentářích zhusta zmiňovaný konec knihy..? To je přece navýsost zřejmé! Jen to sem nesmím napsat. Kdo si Kroniku přečte, dozví se vše... a vše mu bude jasné.

Irikihawa
09.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Postapokalyptické příběhy mám nejradši, takže jsem neváhal s koupí, i když jde o neznámého autora a nehledal žádné recenze. Styl, kterým autor píše mi naprosto sedl: kniha se čte krásně, svižně a upoutá už po pár větách! Zombie příběh zasazený do českého prostředí je samozřejmě pro krajana velmi sympatický, nicméně charaktery jednotlivých postav jsou skvěle propracované. Jediný problém jsem měl s povahou Tryskáče, ale proto, že takové typy lidí prostě nemám rád. Jinak samozřejmě do příběhu patří, a nebylo by to bez něj ono. Stejně jako většinu zde mě mrzel rychlý konec knihy bez jakéhokoli vysvětlení.

Zzuzzka
06.03.2022 4 z 5

(SPOILER) Kniha ma prekvapila pozitívne aj negatívne.
Pozitívne - kniha od domáceho autora (Slovák či Čech, všetko jedno:)))) potešili české reálie, zombíci s inými vlastnosťami, ako sme zvyknutí. Čítala som to bezprostredne po Apokalypse Z od M.Loureira a páčila sa mi podstatne viac, hoci nemá nálepku svetový bestseller.
Negatívne - nie je vysvetlený pôvod a spôsob šírenia vírusu, záver knihy - odrazu useknutý dej, nie typicky otvorený koniec, ale ako keby niekto vytrhol posledné strany...škoda, že to nemá druhý diel

mrliš
31.12.2021 5 z 5

Vynikající! Napsaný tak živě a svižně, že mě to bavilo od začátku do konce. Ústřední dvojice Tryskáč a Johan jsou prostě parádní. Doporučuji.

Česneksmedem
21.10.2021 5 z 5

Po přečtení prvních pár stránek jsem si říkal, že to zřejmě ani nedočtu. Postupně se to lepšilo a pak jsem najednou civěl na otevřený konec. Musím uznat, že to nebylo (v globále) vůbec špatné a jako ten, který se zajímá o přežití v přírodě (a vše co s tím souvisí) musím dát plný počet, i když je to trošinku (dle mého) naivní.

uminaa
10.06.2021 4 z 5

Ha-ha-ha! Tak to je vážne vtipné! :( Odpusťte mi ten sarkazmus, ale čo ja teraz s takým koncom??? Ako sa teraz dozviem, ako to dopadlo? Či a kto to prežil počas útoku? Čo Dana a Tryskáč? Lenička (tá bola naozaj super )? Pepa? A Punťa? Spanilá jazda? Ak ma chcel autor tým koncom vytočiť, tak sa stalo. Nalákal ma na dobrý, svižný príbeh, až som takmer zabudla dať rodine večeru a potom...
No, a teraz vážne Ani neviem, čo som čakala, ale tento príbeh ma naozaj dostal. Dobre napísaný, miestami trošku nechutný (doslova napínavý), ale občas aj zábavný. Johan mi prišiel taký... no viac-menej normálny, ľudský a možno preto ma ten jeho denník tak bavil. Tiež som ocenila prostredie Českej republiky. Celkom by som bola za pokračovanie. Veď Johan mohol pokojne začať písať na papier, či?!
A ten koniec? Priznám sa, že som bola taká začítaná do deja, že som najskôr nepochopila, o čo ide a keď mi to došlo, nevedela som sa prestať smiať. Výborná ochutnávka postapokalyptického sveta

tanuki
06.06.2021 3 z 5

Víceméně nepřekvapivé nastínění situace po tragické pandemii, která vyhubila většinu lidstva, ze kterého zůstalo naživu jen pár imunních šťastlivců. Prázdná města, hledání zásob, rabování obchodů, snaha najít další přeživší, snaha vyhnout se dalším přeživším, budování nového společenství. Kladem je české prostředí a uvěřitelný vypravěč. Kdo má tento druh vyprávění rád, nebude zklamaný, i když po čase příběh vyvane a nic moc po něm nezůstane.

maximus13
03.05.2021 5 z 5

Plný počet bodů za knihu ve které se náhodou objevilo i moje rodné město. Tleskám za české reálie a použití naší mentality v ději. Proč nemá kniha více stran? Za mě jednoznačně velikánské překvapení. U knihy jsem se od začátku do konce opravdu výborně bavil.

frantisek8863
21.04.2021 4 z 5

Místy jednoduché, útlé, ale dobře napsaná postapo z domácího prostředí. Klidně bych zvládl více stran, nebo i pokračování.

Schary
27.03.2021 5 z 5

Knížka je velmi čtivá. Plus pro českého čtenáře je domácí jeviště apokalypsy, pro mě ještě víc (bydlím kousek od Brna). Zombíci jsou hodnější než v amerických knížkách a filmech. Líbilo se mi,jak byla kniha pojatá, žádné lítání z místa na místo a jedna akční scéna za druhou. Příběh má poklidné tempo a popisuje krok za krokem,jak se zabydlet ve světě,kde většina lidí umřela, jak znovu vytvořit bezpečí, domov a společnost. Dost pravdivě napsané.Chtěla bych pokračování...

Chytuš
17.10.2020 5 z 5

Co číst v době, kdy se na člověka ze všech stran řítí katastrofické scénáře o desítkách tisíců nakažených a tisícovkách mrtvých? No ano, něco o sakra vážné epidemii, tedy všechno naopak - tisícovky živých (epidemií nenakažených), desetitisíce nakažených (živých, ale bezduchých) a miliony mrtvých... No a páni, byla to jízda!
Konečně postapo hrdina, který byl úplně normální, žádný Rambo nebo Chuck, prostě chlápek, který zažívá beznaděj, smutek, hnus, zlost, ale i střípky naděje... Navíc z Brna :-) Vůbec celé mi to přišlo dost autentické a určitě to nebylo jen tím, že autor použil formu deníku. Místy depresivní, místy hororové, ale i prošpikované skvělými dialogy (nečekejte žádné filozofické rozpravy, prostě si přečtete dost pravděpodobný scénář)...
Prosím, prosím, nechce se mi s Johanem, Tryskáčem a celou jejich partou loučit, nebylo by nějaké pokračování?

pavel.2
09.10.2020 3 z 5

Postapo zombie klasika. Rozhodně příjemné počtení, které krom zasazení do českých reálií nepřichází s ničím novým, ale pro milovníky žánru výtečná oddychovka. Škoda jen, že se nevysvětlila příčina viru, zápletka pro tohle hledání by tam byla....

Leat
22.08.2020 3 z 5

(SPOILER) Já tuto knihu vysoce nehodnotím. Podle mě autor nepřišel s ničím novým. Epidemie, která vyhladí skoro celé lidstvo. Pár lidí přežije, dají se dohromady. Jeden z nich se na podobnou situaci připravoval. Ví co dělat - najít útočiště, zajistit zásoby, zbraně ... A z některých lidí, kteří nemoci nepodlehli, se stali překvapivě zombíci. Autor příběh ani postavy nerozpracoval do hloubky. Takové rychlé počtení bez překvapení.

mi-380
04.06.2020 4 z 5

Moc jsem nedoufal, že se mi na přímce, protínající Den trifidů, Malevil, Pána much a Cestu, objeví další zářivý bod. Ale on se objevil, a to dokonce na domácí půdě. Díky několika spřáteleným členům místní komunity jsem nahlédl do jiné komunity – skupinky přeživších, kteří se protloukají našimi městy a proces jejich vývoje po záhadné katastrofě je popsán tak poutavě a přesvědčivě, že jsem se od knihy nedokázal odtrhnout. České reálie, ich forma, nadupaný děj – velké plusy. Forma kroniky s mnoha prázdnými časovými úseky autorovi zjednodušuje práci, ale k tomuto žánru patří.
85 % (zatím 144 hodnocení s průměrem 83 %).

„Ne,“ řekla bledá žena své první slovo. „Vrátím se s vámi.“
Mluvila chladným, skoro mrtvým tónem.
„To není nic pro ženskou…“
„Drž hubu,“ přerušila ho stejně klidně, jako předtím řekla své ‚ne‘. „Jedu s vámi. Chtěla jsem si to s nimi vyřídit hned, ale tys trval na tom, že zajedeme pro… posily.“
Poslední slovo řekla docela opovržlivě, přeletěla pohledem ze mne na Peggy, která byla nezvykle zticha.

marlowe
24.05.2020 5 z 5

Tohle je přesně ten typ knížky, od kterého vůbec nic nečekáte, chcete si ji jen tak prolistovat, ale hned na první stránce vás ozubená kolečka příběhu chytí za límec a už vás nepustí. Na česko-moravské poměry nečekaně milé překvapení. Takový brněnský Malevil napsaný svižným jazykem – fakt jsem to přečetl s chutí a respektem. Každý žánr má svá pravidla a limity – a Shigor Birdman se s nimi vypořádal se ctí. Vůbec bych nepohrdl pokračováním – jenže rok prvního vydání nebezpečně naznačuje, že s Johanem a Tryskáčem jsme se už asi rozloučili navždy. Škoda. Za mě plný počet bodů.

NemmamSlov
13.05.2020 5 z 5

„Hele, střílel jsi nedávno v noci z bouchačky? Po tom, co jsem dělal velký ratatata? “
„Jo.“
„Fajn, takže tos byl ty. Zkoušel jsem přilákat něčí pozornost, vypustil jsem i nějakou tu raketu, co jsem sebral v obchodě s ptákovinama a pyrotechnikou, ale přišla akorát jedna zombice. Šla po mně nožem, což je špatný znamení, protože to znamená, že nejsou úplne mega vypatlaný.“

Ooo. Tak toto bolo teda niečo. Škoda, že pokračovanie pravdepodobne nebude. Apokalyptické príbehy sú moje srdcovky, hlavne keď sa v nich objaví chodiaci zombo. V kronike som si hlavne obľúbil Tryskáča. Hláška za hláškov, taký menší psychopat, ktorý v kútiku duše čakal na koniec sveta, ale strašný dobrák. Príbeh je písaný v tvare denníka, ale číta sa to prekvapivo dobre. Čakal som aj nejakú extra akciu, kde budú bojovať proti armáde nemrtvých, bohužial som sa nedočkal, kniha je súpis ako prežiť mor, ale autor to zvládol parádne a čitateľa dokázal vždy rozptýliť niečim zaujímavým. Z edície Pevnosť je to jeden z tých lepších príbehov.

martin2250
19.08.2019 4 z 5

Dost podařená kniha. Jednoduchá, ale poutavá. Výtkou budiž konec, kde bych se vůbec nebránil pokračování - dalším dílem.

nocnymotyl38
09.08.2019 5 z 5

tento druh postapo môžem, a vyhovuje mi aj denníková forma, spokojnosť