Krížová cesta 2

Krížová cesta 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378064/bmid_krizova-cesta-2-VcI-378064.jpg 4 23 3

Křížová cesta série

< 2. díl >

Dějištěm je Petrohrad i vesnice, fronta rudých a bílých na Volze, Kubani, na Ukrajině a u Moskvy. Spojovací postavou je zde Tělegin, který poznává, že nestačí isolovat se od rozkládajícího se buržoasního světa a krvavých hrůz války a bojuje v řadách rudých. I Roščin miluje Rusko, nevěří však v síly lidu a hledá záchranu země mezi bělogvardějci. Přesvědčí se však brzy o prodejnosti a mravní zchátralosti jejich důstojníků a počíná se tomuto prostředí odcizovat: jeho bývalí přátelé v něm začínají vidět "skoro bolševika".... celý text

Přidat komentář

Adapa
17.07.2021 3 z 5

Ve druhém díle trilogie je vidět pokles kvality, nárůst sovětské propagandy a střípkovitost děje. Skvěle okomentovali knihu Marbo a zipporah pod mým komentářem.
Druhý díl se zaměřuje na rok 1918, Ivan Tělegin je rudým důstojníkem a jeho žena Dáša hledá sama sebe, nechává se ovlivnit, zaplétá se do dětsky prostého pokusu o atentát. Dášina sestra Káťa se odcizuje svému muži, bezcílně putuje chaotickým Ruskem. Její muž Vadim Roščin je bílým důstojníkem, ale má čím dál více pochyb o tom, zda je na správné straně.
Bělogvardějci, kozáci a jiné bojující proti bolševikům jsou zde popsaní skoro až směšně. Nemyslí na nic jiného než na alkohol, jak zbičovat mužiky, jak dostat nějakou hezkou ženu do postele, jak někoho podvést a okrást. A rudí naopak chtějí konec války, spravedlnost… Jen naši českoslovenští legionáři nejsou popsáni zase tak zle, jak by se dalo předpokládat.
Jak níže poznamenal Marbo, jedná se o jakousi rudou verzi Vojny a míru. Rozhodně stojí ale ta trilogie za přečtení. Dopíši tyto řádky a jdu na třetí závěrečný díl.

Marbo
31.05.2017 3 z 5

Druhý díl je za mnou a musím být zlý, ač nerad. Během čtení se mi zdálo, že se snad Alexej Tolstoj snaží o jakousi rudou verzi Vojny a Míru. Uvedu příklad - kniha místy připomínala zvláštní panoptikum, kde se jeden za druhým co chvíli objevují známé historické postavy, které v tradičně hojných ruských počtech proletí dějem. Pocit uvěřitelnosti je pryč, což je škoda, protože stále je zde plno pasáží, které by byla škoda nečíst.


zipporah
25.09.2016 3 z 5

Druhý diel už je mierny kríž čítať, prelúskala som to len tak tak, veľmi popisné, zdĺhavé... Nejde o pútavý štýl písania (prvý diel je omnoho pútavejším), Krížová cesta je nahý kráľ, Hra o tróny kráľ zaodetý do zlata a zamatu. a človek jednoducho vždy vidí prv očami, až potom myslí. Ale táto trilógia je dôležitým čítaním pre tých, ktorí študujú históriu, nám obyčajným zostávajú zamatové bestsellery, ktoré v konečnom dôsledku nestoja za fajku.