Vzestup draků

Vzestup draků https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/289153/vzestup-draku-KDu-289153.jpeg 4 66 12

Králové a čarodějové série

1. díl >

Kyra, 15, sní o tom stát se známým bojovníkem, stejně jako její otec, i když je jedinou dívkou v tvrzi, plné chlapců. Svádí vlastní souboj s tím, aby se jí podařilo porozumět její vzvláštní dovednosti, tajemné vnitřní síle, a uvědomuje si, že je jiná, než ostatní. Je před ní skrýváno tajemství o jejím narození a o věštbě, do které je zahalena, a tak se snaží přijít na to, kým vlastně je. Když Kyra dospěje a místní Lord se rozhodne, že se jí zmocní a odvede si ji, její otec ji chce provdat, aby ji tak zachránil. Ale Kyra odmítá a vydá se na svou vlastní cestu do nebezpečného lesa, kde se setká se zraněným drakem – a podnítí tak celou řadu událostí, které navždy změní celé království. Patnáctiletý Alec se zatím obětuje pro svého bratra, místo kterého se nechá naverbovat a je odvezen na voze směrem k Plamenům, zdi z ohně, která je sto stop vysoká a která brání vstupu armádě skřítků z východu. Na druhé straně království se žoldnéř Merk pokouší opustit svou temnou minulost a přejít přes les až k Věži, aby se tam stal Hlídačem a pomohl strážit Ohnivý Meč, magický zdroj síly království. Ale skřítkové se chtějí k Meči také dostat – a připravují ohromnou invazi, která má královstí navždy zničit.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: ekniha , Morgan Rice
Originální název:

Rise of the Dragons , 2015


více info...

Roux
Roux
25.02.2024 2 z 5

Vlastně nevím co si o téhle knize myslet. Na jednu stranu těch chyb, nelogických věcí a blbostí... na druhou stranu se mi to četlo dobře (pokud nedáváte důraz na ty koniny, co v knize jsou). Samotná Kyra mě občas štvala, jasně.. musím pořád brát v potaz, že jí je 15 :) Superhrdinky jsou proti ní bačkory, musí mít vlka, draka a jinou havěť, aby se ukázalo jak moc je jiná a zbije každého, kdo si dovolí ji vzdorovat či postavit... Divím se, že nezačala křičet, že je jejich nejlepší voják, jak jiná hrdinka v jiné sérii knih :)

PS: Alecovi bylo 16 :)

ales1191
ales1191
05.05.2022 2 z 5

3 ze 6.


BraveRenard
BraveRenard
07.02.2020 3 z 5

Mám přečteno všech 6 knih a musím říct, že tahle kniha je nejlepší z téhle série. Jinak je zde spousta nelogických situací, a kniha je strašně černobílá - souboj dobra se zlem, nic víc. Kdyby tam bylo méně brutality tak bych bych ji spíše doporučil menším dětem.

Kniha2006
Kniha2006
03.12.2019 5 z 5

Merka, Alece i Kyru jsem si zamilovala. Nádherná kniha.

Medasek
Medasek
03.10.2019 4 z 5

Kniha má zajímavý příběh. Jedna z nejlepších od této autorky.

LilianVanRose
LilianVanRose
14.05.2019 odpad!

Škoda, škoda... knihy od této autorky jsou prostě šílené. Jak již bylo zmíněno níže, přijde mi to jako Google překladač :D Nehledě na to že je hlavní postava superhrdina s vlkem, kam se hrabe Superman! Umí všechno superrychle a superdokonale a už xkrát se mi honilo hlavou, zda-li si na tom autorka nevybíjí nějaké své komplexy mít všechno dokonalé. Děs běs!!

Peskal
Peskal
20.01.2019 odpad!

Odpad... Chcel som k tomu niečo dodať, ale je tu dosť príspevkov čo to vysvetľujú. Prečítal som z nedostatku inej činnosti 2 knižky zo série a tretiu už proste nedám...

Gizelaa
Gizelaa
02.11.2018

Přečetla jsem Ságu Čarodějův prsten i sérii Koruny a slávy (se sebezapřením). Řekla jsem si, že to zkusím ještě s touto knihou, ale odložila jsem ji po pár kapitolách. Je spousta jiných zajímavých knih, dobře přeložených a psaných opravdu česky, bez chyb a s českou gramatikou. Hrubky v knihách nesnáším. Styl tohohle překladu mi velmi připomíná překládač Googlu.
Vždycky platilo, že když "je to černé na bílém", tak je to pravda a správně, ale rozhodně ne v těchto knihách :-(

doubravka212
doubravka212
27.07.2018 5 z 5

Tato kniha je prostě úžasná. Krásně se čte a člověk u ní vydrží klidně celý den. Jen mě trochu mrzí, že když je kniha první ze série, tak se většinou k hlavnímu ději hned tak nedostanete a musíte čekat, až někdo do knihovny vrátí druhý díl.

Meris
Meris
21.03.2018 odpad!

Odpad. Tahle knížka je prostě špatná, od začátku do konce. Obsahuje spoustu "perel"(hozených čtenářům), které naprosto nedávají smysl. Věci se prostě dějí, bez jakékoli logiky, bez důvodu, bez šance pochopit co se děje.

Hlavní hrdinka - krom toho, že má v zadku sněžný skůtr - zvládne být v noci oslněna sněhem, který ji bičuje do obličeje. Za bouře kdy vidí pár stop před sebe zvládne oběhnout pár desítek kilometrů, odběhnout si k ohnivé zdi, dostat se doprostřed kouzelného lesa a zachránit tam draka. (Který by ji mohl zabít mávnutím křídel, ale proti lovcům se neubrání... WTF? CO sakra dělají lovci v noci uprostřed bouře v lese, kam se nikdo nevydá ani ve dne?)

Každopádně Kyra je děvče šikovné, sřílí z luku s přesností, kterou jí zavídí i nejlepší ostřelovač, všechny rytíře svého otce zmlátí pomocí hole a zabití člověka v ní nevyvolá víc než pokrčení ramen. Každopádně lovit a střílet myši na poli v ní vyvolává nelibost a odpor. Skutečně vybroušený a uvěřitelný charakter.

Ostatní postavy v knize jsou prostě prázdné, navíc jejich jednání nedává smysl, např. mezi rytíři Kyřina otce je jeden, kterého nikdo nemá rád, včetně jejího otce. Typický záporák. Jenže stejně tento záporák čeká u postele, když je Kyra raněná aby se jí mohl vysmát. Proč tam byl? Jako otec bych ho prostě z pokoje vyhodil a nenechal ho urážet moji dceru.

Autorka má také zvláštní představy o vzdálenosti, kdy cesta někam trvá pár hodin, ale vlastně je to stále na dohled a dá se tam doběhnout. O čase, kdy se věci dějí tak jak potřebuje, kdy se armáda vydá na pochod bez přípravy a přemísťuje se pomocí teleportu. O výdrži, kdy lidé vydrží stát na voze dva dny...
Už samotný začátek je úchvatný, Kyra se toulá se svým vlkem, trénuje lukostřelbu. A z jednoho kopce v okolí má pevnost svého otce jako na dlani. WTF? Pevnost v údolí?! Proč se hrady stavěly na kopcích? Tak aby žádná nepřátelská armáda nemohla hrad ostřelovat zhora?
Pevnost, na kterou je vidět z okolního kopce, tak, že lze sledovat příchody a detaily života v ní je prostě kravina.
A třešnička je postavit tuhle pevnost pár minut chůze od kouzelného lesa. (Kam Kyřini dementní bratři chodí lovit ožralí za soumraku... ale jinak se tam nikdo neodváží, teda kromě výše zmíněných lovců.)
Myslím, že by Rice udělala lépe, kdyby místo psaní další knihy strávila čas studiem a doplněním znalostí.
Jen tak mimochodem, pevnost se nebrání na hradbách, z ní se vyběhne a zautočí na nepřátelskou armádu. To aby čtenáři viděli, jací jsou to drsňáci.

Samotný příběh nehodnotím, jak už zde bylo napsáno, souboj dobra a zla, kde autorka vykradla mnohé zajímavější autory. Netuším pro koho je knížka určena, protože obsahuje pravopisné chyby na úrovni první třídy (Proboha! "drak ji mohl každou chvíli ZABÝT"), opakované odstavce jinými slovy aby byla delší, deus ex machina na každé straně. Část shrnul @Ben Nevis v komentáři pode mnou.

Tohle dílo by mělo být vydáno jako návod, jak se knihy nepíší.

Ben Nevis
Ben Nevis
17.08.2017 1 z 5

Tohle bylo první setkání s autorkou a nejspíš i poslední, protože paní Rice dává přednost kvantitě před kvalitou.

Máme tu patnáctiletou žábu, která má věrného vlka, protože psi nejsou dost kůl. Je dobrá v boji s dřevěnou holí, kterou dokáže porazit bojovníka s mečem. Ale když potřebuje, přelomí tu hůl o koleno. Kniha je plná dalších podobných nesmyslů, popírá fyziku a logiku. Jakoby autorka vůbec nevytáhla paty ze svého paneláku, ale přesto psala knihy o zálesáctví. A všemu vévodí název pro odporné skřety - Skřítci.

Co se týče samotného příběhu, máme tu neoriginální klasiku o boji dobra proti zlu. Přičemž zlo je černobílé a tudíž nudné. Charaktery jsou tak plytce popsány, že sotva jsem se sblížila s hrdinkou, už je konec.

Kniha je určená pro nováčky v žánru, kteří nikdy nečetli Tolkiena, Martina nebo Sapkowského.

jirkapos
jirkapos
05.04.2016 5 z 5

Krásně zpracovaný příběh dcery nejdůležitějšího královského vojevůdce, která chce být stejně dobrým bojovníkem jako její otec a bratři, ale netuší, že její síla není jen v bojovém umění.... velmi napínavý, mystický a strhující příběh se zajímavými postavami i peripetiemi hlavních hrdinů. Už se těším jak to bude dál.