Kosmos

Kosmos https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106059/bmid_kosmos-ECr-106059.jpg 5 43 5

Velkolepá kniha světoznámého astronoma je strhujícím průvodcem po patnácti miliardách let kosmického vývoje, jenž vedl k přeměně hmoty na život a vědomí. Carl Sagan nabízí pohled na naši planetu z nadčasového hlediska, ukazuje ji jako místo, kde život právě začal objevovat svou vlastní jednotu, a vydává se společně s čtenářem na širý oceán vesmírného prostoru. Doslovem knihu opatřil Jiří Grygar.... celý text

Literatura naučná Věda Vesmír
Vydáno: , Eminent , Knižní klub
Originální název:

Cosmos , 1980


více info...

Přidat komentář

incognit
11.02.2024 5 z 5

Výborná knížka výborného člověka. Každý, kdo si ho pamatuje, jak v ošoupaném obleku, tak moderním v 70 letech, komentuje svou filmovou sérii Cosmos, ví, že Sagan to umí nejen s matematickými rovnicemi, ale i se slovem a že umí slovem a metaforou, analogií, či modelem vysvětlit jednoduše i složité fyzikální děje a procesy a navíc je zařadit do kontextu historického lidského uvažování o nich. Dávám pět hvězdiček- nikoli za literární kvality, ale za předvedení schopnosti literatury komunikovat o všem.

Filomena1961
11.01.2024 5 z 5

Neskutečně dlouho byla tato knížka v knihovně a trpělivě čekala až ji vytáhnu. Úžasná kniha, ale nebylo to pro mě zrovna lehké čtení, i když Carl Sagan se snaží v knize, čím jak nejvíc danou oblast přiblížit čtenářům. Při čtení knihy jsem se s každou stránkou nějak zmenšovala před velikostí naší sluneční soustavy a vzdáleného vesmíru. Při tom všem si člověk uvědomuje křehkost naší planety a života na ní. Měli bychom si všichni lidé a hlavně představitelé jednotlivých států uvědomit, že takovou vzácnost je třeba chránit jako oko v hlavě a ne se chovat barbarsky. Bohužel chamtivost a drancování stále vítězí.
Text je doplněn množstvím fotografií pořízených sondami a Hubblovým kosmickým teleskopem. I když kniha vyšla před čtyřiceti lety a za tu dobu se toho hodně změnilo nejen na naší planetě, ale přibylo i obrovské množství poznatků o vesmíru, je Saganova kniha v mnohém aktuální a stále má čtenáři co říct. Vřele doporučuji.


Janadvorackova
19.01.2019 5 z 5

Výborná kniha, ke které se sem tam vracím.
Mrkněte na ilustrace na stranách 228-229. Představy konce Země mi často způsobovaly divoké sny, inspirovaly mě při psaní jedné povídky, a doteď je vnímám jako obdobu databáze informací pro rozvoj představivosti. Hlavně pokud se na to dívá člověk, jehož představivost obsahuje i zájem o vědu, sci-fi, budoucnost a fňukání nad vlastní mizernou přítomností :).
Přitom prostě není tak zle, bude hůř. Pro planetu určitě, což je svým způsobem fascinující.

BariEli
21.01.2018 5 z 5

Když jsem tuto knihu poprvé v rychlosti prolistovala, došlo mi, že jsem z ní kdysi na střední škole čerpala informace při práci do fyziky. Je skvělá(ta kniha, ne moje práce). Poutavě nás provází vesmírem. Seriál jsem neviděla, pouze dílo jeho následníka Neila deGrasse Tysona. Určitě se po tom poohlédnu, protože "ti, kteří chápou, mají větší pravděpodobnost, že přežijí"(Carl Sagan, květen 1980).

Meybe-
05.11.2015 5 z 5

Tato kniha patří bezesporu k tomu nejlepšímu, co kdy bylo o vesmíru napsáno. Je to příběh nás všech a všeho, co je, co bylo a co bude. Kniha je propojena se stejnojmenným seriálem a obě media se dobře doplňují. Avšak kniha jde v tématech více do hloubky. Najdeme zde výklad problémů, které nebyly v seriálu použity. Autor svým osobitým stylem vyprávění dokáže přemýšlivého čtenáře doslova připoutat k textu, od kterého se nebude chtít odtrhnout. Popularizaci vědy věnoval Carl Sagan téměř celý svůj život a jeho díla zůstávají dosud nepřekonána a Kosmos rozhodně patří mezi takováto díla. Svědčí o tom dodnes používané citace jeho děl a to téměř v každé encyklopedii vesmíru. Dále také různých seriálech, či publikacích všeho druhu. Otevřel dveře tisícům jiným pokračovatelům a jeho styl přibližování vědy veřejnosti, je dnes jakousi učebnicí moderní popularizace. Doslov Jiřího Grygary je pak důstojnou tečkou, kterou by ocenil jistě i sám autor.