Korespondence / Zápisky

Korespondence / Zápisky https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71660/korespondence-zapisk-71660.jpg 5 5 1

Závěrečný svazek spisů obsahuje podstatný výbor z Čechovovy korespondence, v níž se projevuje velká osobnost lidská i umělecká. Vedle rodinných dopisů je zařazena korespondence s Tolstým, Gorkým, Korolenkem, Repinem, Stanislavským i mnoha dalšími a deníkové zápisky s literárními záznamy.

Přidat komentář

HTO
24.06.2012 5 z 5

I pokud vás nezajímá divadlo, korespondence takové osobnosti, jakou byl Čechov, je fascinující. Od důvodů samozřejmých až po věty, které těší mé srdce milující zvířata: „Kdybychom v ,Souboji' vynechali zoologické rozhovory, myslíte, že by tím povídka získala na živosti?" (Suvorinovi, 30. 8. 1891; škoda, že se neptal mne, řekl bych „Zoologie není nikdy dost".)

Víc než sto stran Zápisníků, které se dochovaly čtyři a v nichž jsou poznámky literární i neliterární (které ovšem redakce vynechala) představuje stejně výborné čtení. Dokonce mi připravilo jeden legrační moment. V Zápisníku prvním mě mimo jiných upoutala tato věta: „Jet s vlastní ženou do Paříže je jako jet do Tuly s vlastním samovarem." (str. 80, 1.) Protože jsem předtím i potom četl Charmse, u nějž (ale ono to tak bylo i ve skutečnosti) pořád nějaký ruský spisovatel odjíždí do Baden-Badenu, tato věta mi zněla docela surreálně, než mi přítel rusista (kterého jsem už vzpomínal v komentáři k Jevgeniji Rejnovi) vysvětlil, že v Paříži je mnoho svolných žen a v Tule se vyrábějí samovary. To o braní vlastní ženy do Paříže je dokonce i začátek jedné anekdoty, jen Tula a samovary jsou tam nahrazeny obecně známějšími věcmi.

Ехать с женой в Париж все равно, что ехать в Тулу со своим самоваром.

Štítky knihy

deníky dopisy korespondence

Autorovy další knížky

Anton Pavlovič Čechov
ruská, 1860 - 1904
1976  85%O lásce
1933  89%Pavilon číslo 6
2008  72%Povídky (6 povídek)
1962  90%Okamžiky
2002  85%Ivanov