Příběh vzácné tabatěrky

Příběh vzácné tabatěrky https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231380/bmid_pribeh-vzacne-tabaterky-FrV-231380.jpg 4 60 24

Děj historického krimi románu zavádí čtenáře do druhé poloviny 19. století, do doby vlády císaře Františka Josefa I., konkrétně do oblasti kralického komisariátu, který byl coby pohraniční oblast rájem všech pašeráků směřujících se svým zbožím do Pruska. Velitel finanční stráže komisař Eduard Plischek se potýká nejen spašeráky, ale také s případem podivné vraždy mladé ženy. Kromě toho má ale na starosti i své mužstvo, kterému se nevyhýbají běžné starosti či trable s láskou.... celý text

Přidat komentář

Bubo19
21.09.2022 4 z 5

Tuto sérii jsem nečetla podle pořadí, takže tento díl byl pro mě vlastně posledním. Musím říct, že jsem ráda, protože konec mi seděl víc, než závěr celé série. Jako v ostatních knihách s komisařem Plischkem se mi líbilo popsání atmosféry příhraničního městečka v 19. století i s typickými postavičkami, ale také problémy této doby. A když se k tomu přidá pašování a vražda je z toho skvělá detektivka.

rosalee3974
10.09.2022 4 z 5

Měla jsem velká očekávání, už kvůli tomu, že autorka je historičkou a 19. stoletím se zabývá. S čím jsem byla naprosto spokojená, byl popis prostředí a doby. Přečetla jsem již několik románů, odehrávajících se v minulosti, ale pouze v tomto případě jsem měla pocit, že byla doba i prostředí vylíčeno maximálně věrohodně, a stále přemýšlím, jak se to autorce povedlo.

Co mě nemile překvapilo, byl trochu těžkopádný styl psaní. Text v některých částech připomínal spíše odbornou publikaci - paradoxně ale ne ty části, které zmiňovaly říšské zákony apod., ale naopak ty, které jsou běžnou součástí beletristického textu, ne-li jeho přímou nutností.

Některá souvětí byla příliš dlouhá, významově navíc téměř postrádala smysl, protože v nich autorka kombinovala mnoho různorodých a nesouvisejících informací. V takových případech by bylo lepší věty zjednodušit. Také stylistická úprava mi především zpočátku připadala nedostatečná, chvílemi jsem měla pocit, jako kdyby text žádnou editací vůbec neprošel. Gramatických chyb jsem si nevšimla žádných, v několika případech se ovšem opakovala slova (v paměti mi zůstaly především po sobě jdoucí věty, v nichž autorka použila vícekrát slovo "ale"). Nejsem si jistá, jestli text před jeho vydáním četl ještě někdo jiný, některé pasáže ale vypovídají o opaku. Určitě by nebylo od věci, kdyby editor upozornil autorku, že některé pasáže by bylo vhodné napsat jinak. Z těchto důvodů se mi tedy kniha nejprve nečetla nejlépe, což ale postupně se rozvíjející zápletka vynahradila.

Předcházející komentáře čtenářů upozorňovaly i na pomalé tempo příběhu. S tím naopak vůbec nesouhlasím. Vlastně bych ocenila, kdyby byl příběh o něco delší a autorka nám prostředí městečka v 19. století popsala více. Proto se těším, až se dostanu k jejím dalším (nejen) beletristickým knihám.


Madelisi
23.07.2021 5 z 5

Autorka je navýsost fundovaná situovat svůj detektivní román do prostředí finanční stráže v pohraničním městečku v polovině 19. století. Má dar živého popisu, že bych se chtěla do Králíků sama vypravit. Ale asi bych byla zklamaná, když bych na náměstí nenašla Mourkovu trafiku, v blízkém domě vetešnictví Rosy Bauerové a Otylku u kašny s nejnovějšími informacemi.

Při čtení mě do oka trklo několikrát použité spojení říct něco s vykřičníkem. Poprvé bylo osvěžující, po několikáté už trošku otravnější.

Děj svižně plynul, vše do sebe krásně zapadlo. Jednou jsem se nechala svézt na scestí zdůrazňováním těžkého života místního písaře. Zde již zmíněný citát “Nerad to říkám, ale tenhle případ vlastně způsobily, ale i vyřešily ženské.” si zaslouží připomenout.

Janina2609
02.05.2021 4 z 5

“Nerad to říkám, ale tenhle případ vlastně způsobily, ale i vyřešily ženské.”
Detektivní příběh četníků a financů z příhraničí z doby Rakouska-Uherska mne příjemně překvapil. Hezky popsané charaktery postav, prostředí, přiměřená dávka napětí...to všechno dohromady tvoří to, co kniha má mít.

tittanie
17.07.2020

Zajímavá detektivní kniha. Sice mi trochu trvalo než jsem si zvykla na styl jakým autorka píše, ale nakonec jsem si přečetla i další knihy ze série. Prostředí mi přišlo zajímavé a i postavy byly fajn.

Boby17
10.06.2020 5 z 5

Detektivní příběh z roku 1864, kdy monarchie ještě nebyla Rakouskem-Uherskem, se mi moc líbil. Autorka skvěle vykreslila atmosféru příhraničního městečka a život jeho obyvatel. Jedinými sdělovacími prostředky byly noviny a pak "zaručené" zprávy od městské pumpy (pokud v místě nevedla železnice). A vyšetřovatelé se museli spoléhat na svůj důvtip, pozorování a umně vedené výslechy, protože žádné technické prostředky ještě neměli. Navíc, oproti dnešním literárním hrdinům, u toho ani nechlastali první ligu, ani neměli deprese. Dokonce se četníci či financové bez povolení nemohli oženit a museli bydlet v kasárnách. Přesto své rodné zemi věrně sloužili. Po přečtení knížky se divím, že od 38 hodnotících čtenářů je výsledek jen 78 %. Já dávám všechny hvězdy.

babystar
08.05.2020 4 z 5

Bohužel jsem tento díl četla jako druhý, tudíž jsem byla ochuzena o napětí v jedné dobrodružné epizodě. Jinak to byl případ, který vlastně vyřešily ženské. Vraha jsem odhadla dost brzy, nicméně odhalení a hlavně usvědčení mělo své kouzlo. Zajímavý byl také vhled do fungování státního aparátu mocnářství v oblasti daňového i trestního práva i pohled do života provinčního městečka na hranicích státu. Abych pravdu řekla, tak mi vytanul na mysli film Krakonoš a lyžníci, v němž jsme fandili pašerákům a z financů si dělali legraci. V této historické detektivce to ale je naopak. Hodné následování je i vystoupení hraničního inspektora Pludry, který se příkladně zastal svých podřízených a nepodlehl kouzlu úplatku.

poiu
17.02.2020 4 z 5

Spíše než jako detektivku bych tuto knihu popsala jako sondu do života obyvatel příhraničního města a příslušníků finanční stráže. Komisař Plischek je sympatický a férový komisař finanční stráže, který vyšetřuje případ pašování zboží přes hranice, který by snad mohl souviset s vraždou místní mladé ženy. Do vyšetřování se postupně kromě četnictva a finanční stráže zapojují i obyvatelé města - direktor hraběcího statku Walter, doktor Schmidt i majitelka vetešnictvi Rosa Bauerová...

Skvělý komentář napsala Zuzka - [haki34]. :-)


"Když se dostal těsně pod hranu, sledovali ho všichni s děsem v očích. Neviděli dolů pro postupující šero a pro hustou změť křovin a mlází. Nikdo z nich zatím netušil, zda z rokle zvedá poraněnou nebo mrtvou ženu. Komisař Plischek první pustil lano a přidržel Rosu tak, aby se Walter mohl vzepřít přes okraj srázu. V tu chvíli už pochopil, že žena v jeho náruči je živá. Všechno další se mu rázem zdálo být naprosto jednoduché."

nero 13
26.01.2020 5 z 5

Příběh vzácné tabatěrky nám ukazuje že v 19.století za Rakouska nebyli jenom četníci ale i finanční stráž neboli financové kteří v pohraničních horách honily pašeráky.
Téma mě zaujalo už z toho důvodu že žiji v pohraničí a asi dva kilometry od mého domu se na hřebeni kopce nachází dvě rekreační chaty kterým dodnes místní neřeknou jinak než kasárny a kde měli původně financové základnu, a taky se u nás na počest historie města každý rok v zimě pořádá sjezd Pašeráků.

hapac
04.12.2019 4 z 5

Historický krimi román o četnících a financích byl zajímavý a čtivý, bavil mne a určitě si ještě nějakou knihu od této autorky ráda přečtu.

čef
02.11.2019 5 z 5

Doba Franze Josefa v našich zemích je už dnes opravdu stará historie a tak tato kniha také působí. Autorka je znalá všech detailů té doby zejména práce četníků a financů a tak zde najde svoje jak zájemce o historii, tak fanda detektivek. Příběh je to také fajnový, žena, která se stará o děti přes všechno zlé, co jí tropí domácí tyran, gambler a ožrala. Kniha má prostě vše na pěkné počtení.

Marcik7
24.06.2019 4 z 5

Historická detektivka, ve které poznáme, že financové a četníci za c.k.monarchie to vůbec neměli lehké. Čtivé a má to spád.

haki34
21.06.2019 4 z 5

!!!! možné SPOILERY !!!
I když místy knížka trochu škobrtala, i když mi některé vsuvky, popisy a pasáže přišly zbytečné, pro děj nepodstatné a možná i trochu nudné, celkově mě knížka bavila. Jelikož je vytištěná na hrubém papíře, tak se navzdory počtu stran dá přečíst za odpoledne (celkem asi 4 hodiny).

Příběh z dob dávno minulých, vděčné téma v pohraničí - pašování (nevím proč, hned v úvodu se mi vybavily pasáže ze Šumavy a Josef Hasil). Hned v úvodu jsem byla překvapená - čekala jsem něco rafinovanějšího (akce s vozem se střelným prachem), ale ono to bylo vlastně jen takové křoví pro další trestný čin - vraždu Bety Krausové...(mimochodem, vrah - pod lampou je největší tma, že ?)

Zápletka komplikována složitou pašeráckou sítí, kromě hlavního problému a řešení vraždy se doztvídáme i o dobovém životě, tvrdý chlebík na horách a v příhraničí, neradostné rodinné a manželské poměry, násilí na ženách v rodině jako běžná věc...

Sympatický komisař Eduard Plischek ale vše zdárně vyřeší, i když s hojnou pomocí babky kořenářky, která se jakoby zázrakem zjeví na konci knížky a podá důležité svědectví (jeden by nevěřil, kolik lidí běhá v noci v lese, že ??). Seznámíme se i s jeho partou, zejména mladým šikovným švihákem Badalowským, který kromě své práce zvládá i lámat dívčí srdce.
Rozehraje se zbližování a narůstá náklonnost mezi vdovcem Plischkem a jeho domácí Rosou Bauerovou, nahlédneme do čilého obchodu, vetešnictví ukrývá za svými zády luxusní "ženský svět", luxus s sebou nese dluhy, ale to taky karban - další nešvar tohoto světa .
Odhalíme i třetí - "svět služebnách" - kde se často dají získat důležité informace takřka za hubičku...
Pěkně přiblíženy i další osoby - četnící v šele s šéfem Medelovským, taky drsný "krajský" šéf financů Plachta, direktor Walter s očima barvy nebe v Alpách, který rád leze po horách a neváhá přiložit ruku k dílu, jeho choť Camila znavená životem, doktor Schmidt a jeho žena...

pěkná oddechovka, ráda jsem se ponořila do děje, spolu s našimi hrdiny běhala po lesích, pátrala, zachraňovala Rosu a taky si ráda přečtu další osudy party financů. Howgh !
za mě pěkných 75%, po zaokrouhlení 4*

Lykke
05.12.2018 4 z 5

Jak již mnozí přede mnou napsali, začátek je pomalejší, čtenář se seznamuje s jednotlivými postavami příběhu, s finanční stráží c.k. rakousko - uherské monarchie, pašováním, živnostníky, životem v pohraničním městě Králíky a okolí. Když jsem tento příběh četla, nemohla jsem při tom nevzpomínat na film Krakonoš a lyžníci, který se sice odehrává v "Riesengebirge", ale dává představu o tom, jaký byl život v horách v dobách c.k. monarchie. Králíky a Kralický Sněžník jsem sama několikrát navštívila, vím jaká je tam krásná příroda, proto jsem při čtení měla o to blaženější pocit. Z pomalého rozjezdu jsem najednou byla vtažena do děje natolik, že jsem nemohla knihu odložit. Konec bych možná čekala malinko jiný, složitější, překvapivější, ale zase je to polovina devatenáctého století v c.k. monarchii a tak se ten příběh mohl skutečně stát, závěr tedy tak přijímám. Autorka - historička a archivářka této oblasti, mi příjemnou formou podala nové poznatky z tohoto období a já ji za to děkuji. Na další díl se určitě těším.

alabra
27.05.2018 4 z 5

Žádný velký krvák, pomalá a ospalá jako pohraniční městečko Králíky. Ale zároveň do doby a děje vtahující, super zachycená dobová atmosféra. Dobrá varianta na současné krimi, určitě sáhnu i příště po stejné autorce, jde jí to.

Galadwen
04.08.2017 4 z 5

Pro mne dobrá volba titulu. Začátek je trochu pomalý, vraha jsem relativně brzy uhodla, nicméně když jsem se začetla, kniha mne doslova vtáhla. Příběh má skvělou dobovou atmosféru, dobře vykreslené prostředí a zajímavé postavy. Je vidět, že autorka se ve fungování finanční stráže a trafikantů i v každodenním životě malého pohraničního města v 19. století dobře vyzná a nevaří z vody. A nadto, kolik českých autorů může nabídnout detektivku, nadto dobře vystavěnou a čtivou, z prostředí c.k. monarchie?

Nestorkea
11.07.2017 4 z 5

Ne zvláště zapeklitý příběh, ale milé postavy a lehce oddechový charakter. Právě kvůli postavám si plánuji půjčit další díl.

Honzin
09.06.2017 5 z 5

Navazuji na předchozí, v příběhu nejde o akčnost, patřící současné době a současným technologiím.
Jedná se o barevné vykreslení pohraničního městečka z doby Rakousko-Uherska.
Knížku pravděpodobně nebudete číst s napětím, kdo je vrah. Zato Vás ale plně vtáhne do bytu Rosy Bauerové či na komisariát Finanční stráže. Možná budete mít i pocit, že jste součástí děje.

Keddie
27.12.2016 5 z 5

Není to nijak zapeklitá detektivka. Přesto se mi líbila. Asi více než samotná zápletka se mi líbil popis prostředí a života v druhé polovině 19. století v Králíkách. Doufám, že se autorce povedou i její další historické romány (detektivky).

vlasta12
25.11.2016

Velmi povedená a čtivá detektivka.