Příběh hořkého trojlístku

Příběh hořkého trojlístku https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516537/bmid_pribeh-horkeho-trojlistku-64636c855f896.jpg 4 17 7

Komisař finanční stráže Eduard Plischek přijel na slavnost položení základního kamene novostavby státní tabákové továrny, jenže velmi záhy stál nad tělem mladé dělnice utopené v horském potoce. Do pátrání se připlete Anna, přítelkyně mrtvé, nebojácná a odhodlaná mladá žena. Právě ona odlupuje vrstvy přerývajících se dějů, až se dostane k podstatě prosté a hořké jako život v horské vesnici. Eduard Plischek je však především úředník finanční správy, proto dřív než usvědčit vraha se musí pokusit rozplést loterijní podvod…... celý text

Přidat komentář

Galadwen
24.03.2024 5 z 5

Pěkný příběh, sympatické, živě popsané postavy a atmosféra, která vtáhne. Takhle má vypadat povedený historický román s detektivní zápletkou. Série si udržuje kvalitu a velkou zásluhu na tom mají hluboké znalosti autorky o popisovaném období a tématu, na nichž pak staví věrohodnou a dobře odvyprávěnou zápletku.

pollyanna
30.01.2024 5 z 5

Paní Mackové tímto velice děkuji, že pokračuje v sérii, protože píše skvěle! A samozřejmě bych si s chutí přečetla další díl :-). Komisař Plischek byl sice tentokrát odsunut víceméně na druhou kolej, ale to románu neubralo na kvalitě a příjemném počtení.


jaja1989
11.01.2024 3 z 5

Toto je 1. Kniha od této autorky, takže neznám přesně postavu Plischka, ale nebýt statecne Anny/Hanny tak by vyřešil velký kulový. Ale číst se to dalo .

Bubo19
18.12.2023 5 z 5

Po dočtení předchozího dílu jsem si myslela, že je to konec série, a tak mě mile potěšilo, že se můžu s inspektorem finanční stráže Eduardem Plischkem setkat znovu. Tentokrát to bylo ve vesnici poblíž Lanškrouna a vyšetřuje se vražda, finanční delikt a samozřejmě se zase dozvíme něco nového o tom, jak to u nás fungovalo v druhé polovině devatenáctého století. Tato série je za mě hodně povedená. Toho, kdo hltá thrillery by asi nenadchla, ale milovníkům klasických detektivek, kteří se rádi dozví něco z naší historie, můžu jen doporučit.

Boby17
18.08.2023 5 z 5

Příběh z doby, která měla svůj řád a neochvějné základy se mi opět líbil. Plischek povýšil a posunul se služebně kousek dál. Továrna státní tabákové režie je z dnešního pohledu nezvyklou kulisou i ten dohled finanční stráže. Každopádně tabák nebyl na indexu, stejně jako dnes státní úředníci. Vyšetřování se muselo spoléhat hodně na svědky a nepřímé důkazy, moderní vyšetřovací metody ještě nebyly známé. Proto zdatný vyšetřovatel musel mít fištróna a někdy i trochu štěstí. Naopak i mentálně postižení spoluobčané byli přirozeně zapojeni do pracovního procesu a institut domovského práva měl velkou váhu - viz případ sirotka Karolíny. Každopádně doufám, že paní Macková napíše další zajímavý příběh z dob našeho R-U mocnářství a dávám všechny hvězdy.

kolacky
13.08.2023 5 z 5

Moc pěkné čtení. Propletené příběhy z jedné vesnice, kde nechybí pan farář, chytrý starosta, bohatá selská dcerka ani rozmanité tetky. Navíc děvčata z fabriky, zvláštní sorta ženských. Komisař Plischek se tam víceméně připlete spíš náhodou, ale na objasnění vraždy kamarádky hlavní hrdinky má celkem slušnou zásluhu.
Vacek a Hanna - skvělé zakončení! Líbil by se mi další příběh z Vysoké...

babystar
02.08.2023 4 z 5

Příběh o tom, jak "pýcha předchází pád". Než o historickou detektivku jde spíše o čtivý vesnický román z okolí Lanškrouna. Setkáme se v něm s místními zvyky, hubatými horalkami, místním opilcem i bláznem, se slečnou z fary i její kamarádkou selkou a hlavně s dívkami, které pracují v tabákové továrně v Lanškrouně. Samozřejmě se zde mihne i komisař Plischek. Tabáková továrna mne tak zaujala, že jsem si vyhledala o ní (a ještě dalších věcech) relaci na rádiu Pardubice. Doufám, že paní autorka bude v příbězích z Rakouska-Uherska pokračovat. Už se těším.