Kolos

Kolos https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/331353/bmid_kolos-dJS-331353.jpg 3 40 6

Syrový starověk bez příkras ožívá… Píše se rok 323 př. n. l. a Alexandr Makedonský ovládá téměř celý Řekům tehdy známý svět. Po návratu z Indie se jeho vojska chystají k dalším dobyvatelským tažením, vyzbrojena nejdrtivější a nejhrozivější zbraní starověku: válečnými slony. Ačkoli historie praví, že Alexandr Veliký zemřel v Babylónu, kdyby tomu tak nebylo, je víc než pravděpodobné, že by svou pozornost obrátil k severu Afriky a Itálii, a Kartágo by padlo. Pohnuté lidské osudy hrdinů propojuje obrovský válečný slon, příznačně pojmenovaný Kolos. Příběh zasazený do válkou zmítaného Středomoří pozoruhodně vykresluje kulturní rozmanitost helénismu i odvrácenou tvář největší říše starověku. Na stránkách nového románu Colina Falconera před očima čtenářů ožívá syrový starověk bez příkras, ale příběhy odvahy, zrady, bolesti, závisti a lásky zůstávají stejné i přes propast více než dvou desítek staletí, a tak je i tento román pozoruhodně současný.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: ekniha , BB art
Originální název:

Colossus , 2015


více info...

Přidat komentář

Dandy1
02.02.2021 3 z 5

Podle komentářů jsem věděla, že nejde o dílo podle historických událostí. Brala jsem to jako pohádku pro dospělé a líbilo se mi to. Do teď jsem ani nevěděla, že Alexandr Veliký měl i slony.

Vavča
31.10.2018 3 z 5

Akční béčko, Kolos je sice román o tom, jak je Alexandr agresivní, dobyvačný, manipulativní, chladný šílenec, co má charisma a schopnosti. Ale dobro je na straně hlavního hrdiny, mahauta Gadžéndry, zfilmované by to určitě mohlo být zajímavé a zábavné. Romantická, dramatická linka, nic moc, ale neurazí, reálie nejen ok, ve vojenské historii není autor špatný, koně jsou velcí, třmeny, podkovy normál, je vidět že slonům ve válce se věnoval. Lepší, než Cameron a série Tyran nejen v tomto ohledu.


NicaCola
28.03.2016 3 z 5

První kniha od Colina Falconera, kterou jsem četla. Rozhodně to nebylo špatné čtení, jenom jsem chvílemi měla pocit, že by mohl být příběh propracovaný víc do hloubky :) Oddechové čtení, milovníkům historických románů můžu doporučit :)

lancelot
21.03.2016 3 z 5

Příběh nebyl vyloženě špatný, ale na jeho TOP knížky to nemá.

orinka3
25.12.2015 3 z 5

Příliš jsem se nezačetla. Co je pro mě nejhorší, ani jeden z hrdinů knihy mi nebyl sympatický, zdáli se mi příliš umělí, vymyšlení. Navíc - jen popisy bitev stále dokola k udržení mé pozornosti nestačí, sice jsou tam náznaky jakýchsi vztahů, ale je to celkově neladící. Připadá mi to celé, že autor psal jaksi z nutnosti. Kvalitní historická knížka vypadá přece jen trochu jinak, hlouběji propracovaná.

braunerova
01.11.2015 2 z 5

Kniha je historická asi jako Výlet pana Broučka do 15 století. Podle autora jde o příběh odehrávající se v jednom z paralelních světů. V Neoluxoru si zase myslí, že když v paralelním vesmíru cválá na koni Alexander Veliký, tak to patří pod Historické romány. V knize Alexander Veliký nezemře v Babylónu, ale dobývá Kartágo a na Sicílii bojuje proti vzbouřenému generálovi Antipaterovi a Kartagincům. Využívá přitom svou novou zbraň - jednotku bojových slonů.
Knihu jsem dočetl, ale žádná sláva to není, konec byl jak z mýdlové opery. Historie je plná silných příběhů a neobyčejných osobností, tak proč vyrábět fiktivní dějiny? Nejvíc se mi líbilo věnování:

"Pro mojí milovanou starou mámu. ... Děkuji za veškerou tvoji lásku a podporu po celý tvůj dlouhý a dobrý život. Ať už jsi kdekoli - v nebi, jak si zaloužíš, nebo ve Fiddler's Green s ostatními karbaníky a milovníky sherry - tahle kniha je pro tebe.
RIP Doris Bowles 1920-2012."