Kočárová cesta

Kočárová cesta https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/348795/mid_kocarova-cesta-qL0-348795.png 4 61 23

V poutavém historickém románu sledujeme osudy české dívky za vlády Marie Terezie. Šestnáctiletá Markéta, dcera hajného, se stává komornou kněžny Paarové a odjíždí s ní do Vídně. Leckdo si ji plete se zesnulou princeznou a císařovou chotí Isabelou Parmskou, tak moc jí je podobná. I díky své kráse prožije milostný románek s budoucím majitelem výrobny kočárů, a coby knížecí komorná se ve Francii účastní svatby Marie Antoinetty. Roku 1771, po smrti kněžny Paarové, vstupuje do služeb samotné císařovny Marie Terezie. A to její postup vzhůru, až do nejvyšších pater monarchie, ještě zdaleka nekončí…... celý text

Přidat komentář

Gabča67
29.09.2023 5 z 5

Knížka popisuje velmi čtivým způsobem život na dvoře Marie Terezie a později i Josefa II. pohledem komorné jejího Veličenstva Grétl. Dozvíte se mnoho zajímavého o životě obyčejných lidí té doby i o vztahu vrchnosti k poddaným. Zaujalo mě, jakým způsobem bylo na sloužící pamatováno v případě sňatků nebo posledních vůlí. Knížka se četla moc pěkně a působila autenticky. Paní autorka si nepochybně musela nastudovat mnoho historického materiálu o tehdejším životě na císařském dvoře a v monarchii.
Výsledkem je příběh, ze kterého na vás dýchne kus poctivé spisovatelské práce.

cori
09.05.2023 3 z 5

(SPOILER) Autorka nastudovala informace o císařském dvoře v posledních letech života Marie Terezie a zpracovala je v románu o dvorské kariéře služebné Markéty -Grétl, která se dokonce stane milenkou Josefa II. a porodí mu dvě děti. Kdo se zajímá o Habsburky a o fungování císařského dvora z pohledu sloužících, příběh jistě ocení.


strana1-100
14.02.2023 4 z 5

Na tuhle knížku jsem měla jediný požadavek - aby mě vzala do příběhu vzdáleného mé vlastní realitě. Tak to se jí povedlo - život služebnictva na vídeňském císařském dvoře ve druhé půlce 18. století skutečně mou realitou není. O to zajímavější bylo dozvědět se, jak to v Hofburgu, počet jehož zaměstnanců za Marie Terezie zhruba odpovídal počtu obyvatel současného českého městysu (a za Josefa poklesl na středně velkou vesnici) a kde tedy špiónění a drby měly své nezanedbatelné místo, fungovalo.
Shodou okolností jsem nedávno četla román o Josefu II. a připomenout si tuto osobnost zase jinak a z pera jiného autora pro mě bylo příjemné.
Ostatně příjemný je i pocit, který knížka ve čtenáři po dočtení zanechá.

zdenaR
12.12.2022 3 z 5

Příjemné čtení, tentokrát s bonusem historických událostí.

Veroba
13.08.2022 5 z 5

Moc pěkný oddechový příběh.

Janča1532
07.07.2022 5 z 5

Dobře sem si početla.Markétce poté Gretl sem moc fandila.Byla my taková blízká.

zimolka
24.08.2021 5 z 5

Krásná kniha,čtivý příběh.

Maciiik
21.03.2021 3 z 5

Dávám jen tři hvězdy, protože jsem se při výběru knihy trochu sekla... Čekala jsem víc historických detailů. Příběh Markéty, která se ve Vídni stane slečnou Grétl, mi přišel trochu moc natřený na růžovo. Přesto jsem ji dočetla až do konce, hezky jsem si u toho odpočinula a věřím, že kdybych ji četla jako malá, byla bych z ní unesená ;)

kiki11
02.08.2020 5 z 5

Po řadě thrillerů jsem měla chuť na něco z jiného soudku a úplnou náhodou jsem padla na tuto knížku. Autorka líčí život v 18. století s takovou lehkostí, že máte pocit, jako byste tam byli a celý příběh se vám odehrával před očima. Líbil se mi popis historických událostí, i když je to na pozadí romantické linky, přesto se autorce podařilo tehdejší dobu co nejvíc přiblížit. Kniha mě moc bavila a ráda si od Jany Klimečkové přečtu další tvorbu.

tittanie
19.07.2020

Od této autorky jsem četla Chlebany a Přezrálé moruše a tak jsem sáhla po další knize od této autorky, která mě opět nadchla. Krásné téma o naší historii, jo je to fikce, ale kniha se mi líbila a četla se sama.

Radka1911
16.06.2020 5 z 5

Pěkný historický román z období vlády Marie Terezie líčící životní příběhy poddaných. Kniha se mi moc líbila.

Noisette73
15.04.2020 5 z 5

Moc se mi líbila, byla z pohledu služebné a to já mám o mnoho raději, protože rozumím jejich myšlení víc než myšlení šlechty, samozřejmě podobných románů je mnoho, ale jelikož mám ráda osobnost Josefa druhého a jeho dobu, tak jsem si krásně početla.

marli58
02.04.2020 4 z 5

Je tak trochu jiná. Není v první řadě o Marii Terezii a Josefovi 2., ale hlavně o těch, kteří se o všechny ty bohaté a mocné starají. A jako bonus je historická linka příběhu.

Josh
13.01.2020 3 z 5

Příběh z doby Marie Terezie s precizním popisem dvoru a Vídně v 18.století, včetně svatby Marie Antoinetty. Výjimečně z pohledu služebnictva. Obojí velké+ pro autorku.

Podobně jako v dalších jejích románech i zde má hlavní hrdinka na růžích ustláno. Je to spíše romantický než historický příběh, i když má své drobné překážky k překonání – těžko říci jak hodnotit její postoje, když se nijak zvlášť nemění, spíše splyne s proudem a víceméně v ději nikde nic překvapivého. Kniha nezklame ty, kdo čekají romantiku v tereziánské době, unesou táhlé popisy a stálá opakování/připomínání nebo ty kdo chtějí pohodové čtení:o)

rozvera
17.10.2019 4 z 5

Velmi pěkně napsaný příběh služebnictva z pozdní tereziánské doby, kdy vladařka byla již ovdovělá a pomalu se měnil její přístup ke sloužícím, kteří ji obklopovali.

Jessybelle
28.08.2019 5 z 5

Kniha je pěkná, vlastně mě i dost překvapila, je psaná čtivě, zajímavý je pohled z opačné strany, tedy služebnictva... Stojí za to si ji přečíst.

pip11
17.02.2019 4 z 5

Krásné psaní o historické Vídni a dvoru Marie Terezie. Dopodrobna popisovaný život tehdejší doby, z pohledu služebnictva byl zajímavý. Příběh je poutavý a lehce čtivý, doporučuji.

knihovnička007
10.08.2018 5 z 5

Perfektní historická kniha z doby Marie Terezie a jejího syna Josefa II.
Kniha není čtení na jedno odpoledne, ale čte se opravdu skvěle a příběh rychle utíká. Líbil se mi příběh Markéty/Grétl, která se díky náhodě dostane z malého českého města do Vídně a později přímo k císařovně.
Přišlo mi, že po čase se ze skromné Markétky stala kapku pyšnější Grétl...

Dozvěděla jsem se spoustu věcí, kniha se mi hodně líbila. Určitě doporučuji k přečtení všem :)

lapagerie
02.03.2018 3 z 5

Příjemný příběh z období vlády Marie Terezie a Jodef druhého. Můžeme nakouknout do života komorných a služebných. Grétl sama o sobě mi přišla trochu naivní, ale nakonec se se životem popasovala, jak mohla.

orinka3
26.07.2017 3 z 5

Od této autorky jsem přečetla obě předešlé knihy. Líbily se mi, i když ke Chlebanům i Moruším jsem měla výtky. Oceňuji spisovatelčin styl, který začíná být nezaměnitelný. Zlepšila se. Kočárová cesta je rovněž "vzpomínková" knížka, ale s nádechem slavné historie. I když jde zpočátku o text s minimem přímé řeči, přesto nenudí. Jsem mile překvapena tím, jak se autorka stále zlepšuje. Jen ta psychologie postav, to je slabší. Pro mě je příslibem do budoucna, budu se těšit na její další prózu.