Kniha ztracených jmen

Kniha ztracených jmen https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500159/bmid_kniha-ztracenych-jmen-Kr7-500159.png 5 140 45

Zamilovala se v době, kdy v lásku nikdo nevěřil. Eva Abramsová chtěla nechat minulost navždy za sebou. Fotografie v novinách v ní však oživí vzpomínky na události staré přes šedesát let. Jen ona ví, že v objevené knize je zašifrován nejen osud desítek židovských dětí, jimž se díky padělaným dokladům podařilo z okupované Francie uprchnout do Švýcarska, ale také příběh lásky, který přerušila válka. Eva se tak z USA vydává do Berlína s nadějí, že v knize najde poslední vzkaz do odbojáře Rémyho. Spisovatelka Kristin Harmel se po úspěšných románech Počkej na mě v Paříži (2020) a Vinařova žena (2021) opět vydává do Francie, kde rozehrává romantický příběh o lidské odvaze na pozadí válečných událostí. Když Eva Abramsová spatří v novinách článek o knize, již během druhé světové války zabavili nacisti, vybavují se jí vzpomínky na minulost. Knihovnice v pokročilém věku se ze Spojených státu vydává do Berlína, aby konečně zúčtovala s minulostí. V myšlenkách se vrací do období, kdy zachránila desítky dětí, jimž díky falešným dokladům umožnila útěk z okupované Francie do Švýcarska. Aby nebylo na minulost dětí s novou identitou zapomenuto, Eva jejich osudy zašifrovala do liturgické knihy, která pro ni má zvláštní význam. Kromě tajných dat totiž odkazuje také na její milostný příběh s odbojářem Rémym. Jejich vztah však musel ustoupit záchraně o život. Kniha ztracených jmen jí může přinést odpovědět na otázku, kterou si pokládá několik desetiletí. Byl Rémy opravdu její osudovou láskou?... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , Motto
Originální název:

The Book of Lost Names , 2020


více info...

Přidat komentář

Formicka93
21.02.2024 3 z 5

Čekala jsem trochu víc. Přišlo mi to zdlouhavé a neuvěřitelné.

bosorka78
11.02.2024 5 z 5

Krásný i když bolestný příběh z dob které by jsme nechtěli zažít. Bylo velmi zajímavé dozvědět se ,že existovali lidé, kteří byli ochotni položit svůj život za to,aby pomohli židovským dětem na cestě za svobodou a bezpečím.


Jirinamac
21.10.2023 5 z 5

Kdo čeká knihu faktů, tak bude zklamaný, ale je to pěkně napsaný román z doby války. Upoutávka na knížku, tady prozrazuje celkem dost z jejího obsahu, tak nemá cenu se moc rozepisovat. Od autorky je to má 3. knížka a opět se mi moc líbila.

zdenaR
15.10.2023 5 z 5

Velmi dobře napsaná kniha o odvaze, lásce, pomoci.
Velmi čtivý příběh napsaný dle skutečných událostí.
Vřele doporučuji!

MaggieR
12.09.2023 5 z 5

Akože wau! Málokedy si založím knihu do odporúčaných ale toto je neskutočné dielo. Možno to nie na Nobelovú cenu ale presne pre toto knihy čítam. Nádherné.

jirina3500
04.09.2023 5 z 5

Neuvěřitelná kniha o boji francouzských padělatelů ,kteří díky svému umění a neskutečné odvaze,zachránili mnoho životů lidem,kteří by jinak byli nemilosrdně odsouzeni na smrt.

mončičák42
02.08.2023 5 z 5

Se slzami v očích jsem dočetla tuto nezapomenutelnou knihu a přečetla některé komentáře, než se " vzpamatuji " a budu schopná vymyslet něco svého. Napíšu jediné. Chcete-li si užít tuto výjimečnou knihu, nečtěte anotaci ani komentáře (zejména delší), z nichž některé vyzrazují příliš mnoho, aniž by na to bylo příslušným způsobem upozorněno.

SumýšIrena
27.07.2023 5 z 5

Je to skvěle napsaná kniha, přečetla jsem ji za jeden den. Jen ten konec mi přišel hodně useknutý. Zajímalo by mě, jestli dokázali vypátrat nějaké z těch zachráněných dětí.

Safrika
09.07.2023 3 z 5

Kniha se mi libila,ale prisla mi takova celkem utahana. Konec se mi libil, sice to bylo takove celkem useknute, ale jinak fajn.

Pavlina50
31.05.2023 5 z 5

Příběh židovské dívky, která se ve francouzském maloměstě angažuje v protifašistickém odboji.
Kniha je citlivě napsaným válečným melodramatem o osudové lásce, zradě, strachu i neskutečné odvaze, který má velký tah a chytlavost. Nechci tady řešit, zda děj odpovídal možné realitě - příběh mě tak pohltil, že mi vůbec nevadilo, že se jedná víceméně o banální milostný příběh, kdy už hned víte, kdo se zamiluje do koho a vzhledem k pozadí, do kterého je příběh zasazen, jak to asi může skončit.
Kniha je srozumitelně napsána a i když občas mírně balancuje až na hranici kýče, vůbec na mě nepůsobila jako prvoplánovitý kalkul hrající jen na city čtenáře.
I když zhruba v poslední třetině knihy lze finální pointu prokouknout, vůbec to není na škodu - vlastně v tomto případě spíš naopak.
Je to prostě krásně zpracovaný milostný příběh, přibližující období druhé světové války - ne z čelních řad bojové fronty, ale z té vnitřní, méně viditelné - odboj, který se svou důležitostí a činy kolikrát téměř vyrovnával té části bojové a často měl fatální následky.
Líbila se mi i nevyhraněnost postav - ani jedna ze stran nebyla výhradně jen ta zlá a druhá ta dobrá. Ukázala, že i mezi členy odboje byli zrádci a kolaboranti a na druhé straně byli kromě krutých a bezcitných okupantů také obyčejní jedinci, kterým zvěrstva, brutalita a zabíjení nebyla vlastní.

Jako celek mě kniha opravdu dostala a zase po čase donutila, abych vytáhla kapesník z krabičky.

Kolik takových dalších bezejmenných Wintonů a Schindlerů za války existovalo a nezjištně zachránilo mnoho lidských životů?

Martule44
11.05.2023 5 z 5

Neskutečný příběh! O to víc neskutečný, že byl sepsán a postaven na skutečných základech, což dokládají závěrečné a velmi zajímavé poznámky samotné autorky.
Odvážní všichni Ti, co bojovali za životy druhých!
Každá taková kniha stojí za přečtení :-)

asam
09.05.2023 5 z 5

Kniha je poutavým vyprávěním o lásce, odvaze a nejvyšší lidské oběti. Určitě si ji přečtěte. Doporučuji.

MarNe
07.05.2023 5 z 5

Přečteno téměř jedním dechem. Silný příběh z velmi těžké doby. Nezdolná, odhodlaná, vytrvalá, pracovitá Eva, která pomohla zachránit mnoho životů nejen židovských dětí. Kniha o vytrvalosti, nasazení, přátelství i osudové lásce. To vše během hrůz druhé světové války ve Francii.

Katerina015
16.04.2023 5 z 5

Přečteno jedním dechem... Nádherná kniha

mira399
30.03.2023 5 z 5

Moc hezky se kniha četla. Dozvíte se něco o padělatelích dokladů, kteří zachraňovali mnoho životů za druhé světové války. Jde o příběh odvahy, lásky a o naději. Pokud máte tuto tématiku rádi, tahle knížka by vás neměla minout.

Szilvia1
24.03.2023 5 z 5

Krásný příběh.Ve válce se žilo těžko,ale někteří lidé si dali za ukol,že musí pomoct ostatním a hlavně dětem,aby přežili.Tak to udělala i Eva a Rémy,které pak nepřítel rozdělil.Od autorky mám přečtěno tři knížky,každá je jiná ale jedno mají společné-všechny jsou pěkné.

Huskie
25.02.2023 5 z 5

Prakticky jsem na knihu narazila náhodou, u kamarádky. Je úplně jiného žánru než který normálně čtu, i tak jsem ji přečetla jedním dechem a okamžitě jsem se zamilovala. Nabízí nádherný pohled do strastí francouzské společnosti během druhé světové války, mimo jiné se člověk při jejím čtení i dozví spoustu zajímavých informací.

Joyce24
17.02.2023 5 z 5

Nádherná knížka. Už jsem četla mnoho a mnoho knih z období druhé světové války, ale tento příběh se zařadí mezi ty, které si budu ještě dlouho pamatovat a jen tak mi z paměti nezmizí.
Doporučuji k přečtení a mám v plánu si přečíst i další autorčiny knížky.

Ivana11
12.02.2023 5 z 5

Další z nádherných autorčiných knih.

AndreaP.
10.02.2023 5 z 5

Právě jsem dočetla a kolem mě se rozhostilo ticho. Neskutečná kniha, hluboká, bolestná, ale také nadějná. A ten konec! Autorko bravo!