První kniha hřbitovní

První kniha hřbitovní https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/315786/bmid_prvni-kniha-hrbitovni-Qcd-315786.jpg 4 164 32

Kniha hřbitova série

1. díl >

Příběh dítěte, jež vychoval hřbitov. Nikdo Owens, přezdívaný Nik, se narodil jako obyčejný kluk. A obyčejným by i zůstal, kdyby jeho rodinu kdosi nevyvraždil a kdyby se Nika neujali a nevychovávali ho duchové, vlkodlaci a další záhrobní bytosti, včetně jeho ochránce, který nepatří do světa živých ani mrtvých. Nik nesmí opouštět hřbitov, venku mu totiž hrozí nebezpečí v podobě vraha jeho rodiny – člověka jménem Jack. Přesto na hřbitově zažije řadu dobrodružství – poradí si s pradávným, modře potetovaným Piktem, projde branou do opuštěného města ghúlů nebo se setká s podivným, děsivým Ševelem. Připomíná vám to jiný slavný příběh dítěte vychovávaného mimo jeho přirozené prostředí? Máte pravdu, Knihy hřbitovní jsou poctou i parafrází Knih džunglí Rudyarda Kiplinga. Adaptace Knihy hřbitovní do podoby obrazové novely je rozdělena do dvou svazků.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

The Graveyard Book Graphic Novel, Volume 1 , 2008


více info...

Přidat komentář

Maraiser
14.01.2024 4 z 5

Standardně komiksy nečtu. Toto mi padlo do ruky náhodou. A jo, bavilo.

Shaxx
09.11.2023 4 z 5

Taková milá temnější variace na Knihu džunglí :) Nemůžu říct, že bych byla fanda toho, jak se střídali ilustrátoři, preferovala bych jeden ucelený styl ilustrace, ale jinak příběh je jinak moc fajn.


verka5083
21.07.2022 5 z 5

Tohle bylo naprosto úžasné. Kniha je krásně ilustrovaná, má úžasný a velmi originální děj, který čtěte jedním dechem a obdivujeme autorovo fantazii.

BrooksWasHere
17.03.2022 5 z 5

Absolútne súhlasím so všetkým 5-hviezdičkovými komentármi :)

Arkagas
18.05.2021 5 z 5

Komiksově zpracovaná kniha hřbitova od Neila Gaimana v podání několika kreslířů - každou kapitolu zpracoval někdo jiný. Knize to rozhodně na ničem neubírá. Nik, alias Nikdo je batole, které uteklo na hřbitov, když slyšel ruch v domě.. té osudné noci měl být také zavražděn, ale duchům hřbitova se ho zželelo a po naléhání jeho čerstvě mrtvé matky se rozhodli, že se o Nika postarají. Owensovi jsou sice již pár desítek let po smrti, ale Nikovi poskytují skvělé zázemí. Stěžejní roli má ale v jeho životě Silas - ochránce, který není ani mrtvý, ani živý, takže se může pohybovat i za zdmi hřbitova. Silas se nemění, ale Nik roste a postupně dospívá. Na hřbitově má hromadu kamarádů, ale mezi nejvýznamnější patří čarodějnice bez náhrobku a vypravěč příběhů. Kniha je plná duchů, ghúlů a velkou roli v ní má i ševel.. Kdo je ale ve skutečnosti Silas a proč Nika ochraňuje? 
Nádherné komiksové dílo. Jak příběhem, tak kresbou. 

lordchaos
19.03.2021 5 z 5

Taková Kniha džunglí ze hřbitova, zápletka tedy není sice úplně originální, ale to knize nikterak neubírá na půvabu! Příběh, prostředí i ilustrace, mají své jedinečné kouzlo. Ideální pro milovníky lehce strašidelných příběhů se špetkou tajemství a nějakým tim hořkosladkým poučením do života (a asi i do smrti).

martunka
15.10.2020 5 z 5

Perfektní.....co dodat?

Miro.slav
11.08.2020 4 z 5

Príjemná oddychovka s komornou atmosférou cintorína. Život Nika je idylický, upír-pestún má svoju charizmu a vrah má pohnútky dosť tajomné. Kresba je adekvátna a celkovo som nič rušivé v knihe nenašiel.

Kate18
31.07.2020 5 z 5

Nikdo, zkráceně Nik je malý chlapec, když jeho rodinu zavraždí tajemný muž. Jemu se jako jedinému podaří snad čirou náhodou přežít. Dostane se až na nedaleký hřbitov, kde se ho ujmou duchové, vlkodlaci a další záhrobní bytosti a jeho ochráncem se stane tajemný Silas, který není ani živý ani mrtvý. Prožíváme s Nikem jeho dobrodružství ze hřbitova s jeho novými přáteli, které nikdo jiný nevidí. Nik se skoro jako normální dítě učí se svými učiteli a pak si hraje, jenže to vše na hřbitově. Silas se stane jeho nejbližším, protože je moudrý a vždy dokáže Nikovi vysvětlit, na cokoliv se ho zeptá. To vše proto, že je na tomto světě dlouho. Na hřbitově platí spousta pravidel, která by se měla dodržovat, ale to by nebylo žádné dobrodružství. Takže příště nezapomeňte na Danse Macabre...

azzies
08.04.2020 5 z 5

Pokud bych měl v tomto komiksu najít jedinou věc, která by mohla být negativem, pak jedině to, že je nečekaně dlouhý a rozdělený do dvou knih.
Pokud bych měl jmenovat jenom jedno pozitivum, pak bych nevyhnutelně konstatoval " Toto je velmi, velmi dobrá adaptace románu do komiksové verze a přesně tak by měla taková adaptace vypadat". Tzn. že je velmi přesným převyprávěním se všemi těmi drobnostmi, které odlišují knihy od filmu (například). To má za následek zmiňovanou délku díla, ale tu lze vnímat i jako jedno velké plus - čím víc stránek takhle kvalitního komiksu, tím líp! Protože Gaiman, a protože Russell. Kreslířů se vystřídalo víc, ale Russell toho má na svědomí nejvíc a podařilo se mu vystihnout atmosféru příběhu a podoby postav přesně tak akorát. Nevnucuje svou vizi a maluje sice originální, ale vlastně nenápadné postavy a obličeje, takže, alespoň u mne, zůstává prostor pro vlastní představivost.
V kapitole s podzemní hrobkou ale ukazuje, že ví co dělá a že je schopen namalovat skutečně cokoliv. Klobouk dolů.
Takže, pokud jste předlohu nečetli neváhejte, pokud ano, tak... neváhejte.

Mercatino
29.02.2020 5 z 5

Čtení této knihy byl jeden dlouhý nádech a pomalý, uvolněný radostný výdech. Magii knihy jsem cítil v celém svém těle, jak mi proudí v krvi, jak mi buší srdcem, pohlcený knihou jako osudem. Po čtení tohoto komiksu jsem si chtěl zatančit, tančit tanec makabru spolu s mrtvými.

LuciusWlk
16.02.2020 5 z 5

Je odemne opravdu hloupé, jak dlouho jsem přehlížel komiks. Jsem opravdu nadšen. Knihu hřbitova jsem četl už před nějakou dobou, tak jsem si nyní vychutnal komiksovou verzi a je to báájo. Vrhám se na druhou knihu hřbitovní, celý nedočkavý. :)

kaffa
27.11.2019 5 z 5

jako prostě.... gaiman! zase tolik úžasných mouder, věcí k zamyšlení, příběh, který si vás oplete svou mocnou sítí a nepustí.... aspoň tak jeden den být nikým a dostat hřbitovní azyl....

Svica
29.07.2019 5 z 5

Taková strašidelnější pohádka. Je to úžasné a stojí to za přečtení.

bosorka
17.06.2019 4 z 5

Předlohu jsem četla už před delším časem a naprosto mě sebrala. Ani komiks za ní nezaostává, ten příběh je totiž tak skvělý, že obstojí i v této podobě. Možná jsem si některé věci představovala malinko jinak (například mi velice utkvěla moje vlastní představa Danse Macabre, která se liší dost), ale to už k tomu patří. Každý holt má představivost jinou. Protože už jsem znala Knihu hřbitova a mám k ní citový vztah, trošku přeci jen převažuje nad komiksovou verzí, číst komiks dřív, možná mu dám za 5*.

Daisuke
12.06.2019 4 z 5

Trošku příšerná morbidní pohádka, ve které Gaiman leze do zelí Burtonovi. Laskavý tón vyprávění překvapivě nepůsobí nepatřičně nebo ironicky, příběh je to důvtipný a temně kouzelný, i když Gaiman má určitě na víc. Přečetl jsem, užil jsem si to a zapomněl jsem na to...

Kverulant
16.05.2019 4 z 5

Hřbitovní parafráze Knihy džunglí pro otrlé nebo pokročilé děti. Byl jsem překvapen, jak mě to bavilo a musím si hned sehnat dvojku.

Diabel
21.08.2018 3 z 5

Gaiman opět přišel s neotřelým nápadem, ačkoliv téma smrti již nakousl v Sandmanovi a jemu se, aspoň pro mě, nic nevyrovná. Tohle mi přišlo víc pro děti, takové víc pohádkové. Co taky nemuseli dělat, je dělení komiksu na dva, ale budiž. V tomhle případě je to myslim celkem i zbytečný. Hlavně jsem nečetl knihy hned po sobě a upřímně jsem si první díl nebyl schopnej plně vybavit. Kombinace Russell - Gaiman není špatná, ale úplně odvařený jsem z toho nebyl. Možná, že kdyby to bylo vše v jednom komiksu, tak bych z toho měl taky jiný prožitek. Tohle je slušný nadprůměr, který je ale zbytečně předražený.

Moje hodnocení 6/10

3nitka
19.08.2018 5 z 5

Kniha hřbitova bola moja prvá od Gaimana. A bola to láska na prvé prečítanie. Komixové spracovanie je výborné. A rôzni autori kresieb - zaujímavý a dobrý nápad.
ps. ďakujem Karle :)

Hadati
02.07.2018 5 z 5

Gaimanovi prostě jde vytvářet kvalitní komiksové příběhy. Tenhle mi sice vzdáleně připomínal Sandmana, ale styl vyprávění je zcela chronologický a není tak vůbec těžké se orientovat v ději (narozdíl od Sandmana, kde musíte být neustále pozorní, aby vám něco neuteklo). Mohlo by se říct, že je to komiks pro děti? Asi ano, pokud byste přistoupili na to, že pro děti je i Koralina nebo Zámek a klíč. Spíše je to tedy pohádka pro dospělé, se skvělým vypravěčským umem Neila Gaimana.

Příběh je svižný a velmi čtivý a stále se tam něco děje, kdy pozornost neustále poutá nejen osud hlavního hrdiny, ale také postupné odkrývání tajemství hřbitova a jeho obyvatel.

Štítky knihy

komiksy hřbitovy

Autoři knihy

Neil Gaiman
britská, 1960
P. Craig Russell (p)
americká, 1951

Kniha První kniha hřbitovní je v

Přečtených221x
Čtenářské výzvě25x
Doporučených9x
Knihotéce71x
Chystám se číst62x
Chci si koupit49x
dalších seznamech2x