Klan M

Klan M https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274881/mid_klan-m-VJW-274881.jpg 4 53 10

Vítejte ve světě Klanu M. Je to svět, kde mutanti a lidé žijí v míru a každý z hrdinů zdánlivě dostal to, po čem v životě toužil. Svět ale nemá vypadat jako tahle utopie. Samotná představa skutečnosti se rozpadá a uprostřed rostoucího chaosu a zmatků je jasné jenom jedno - marvelovský vesmír už nikdy nebude jako dřív!

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Hachette
Originální název:

House of M , 2006


více info...

Přidat komentář

ludek.n
12.02.2024 4 z 5

Způsobila rozpad Avengers, zabila své kolegy, přátele a dokonce i manžela, ze světa udělala podivnou utopii, v níž každý zdánlivě dostal to, po čem toužil, ale nikdo z toho není kdovíjak nadšený a teď završila všechno své šílenství proslulým výrokem „Už žádní mutanti“. To je Wanda Maximoff, alias Scarlet Witch. Brian Michael Bendis je autor, který se nikdy nečetl zrovna lehce na první brnknutí. Dává prostor čtenáři, aby se domýšlel, představoval si a odvozoval závěry. Klan M budiž toho příkladem. Žádné dlouhé uvádění do děje, vysvětlování, nebo flashbacky, zato spousta nápověd, náznaků, myšlenek, které se rozvíjejí kdesi vzadu za dějovou linkou. V jeho vyprávění je spousta věcí, které vám při prvním čtením ani nedojdou, nebo si jich nevšimnete. Někdy máte pocit, že jste se ztratili, že jste přeskočili pár panelů, které vám teď chybí. Ale když se vrátíte, zjistíte, jak geniální přesmyčku na vás Bendis vytáhl, jak šalamounsky vás poslal na úplně jinou vlnu, než jste očekávali. Myslím, že tohle si mohou dovolit jen ti nejlepší z nejlepších. Oliver Coipel tomuto způsobu práce poskytl grafický podklad, který se v ničem nenechává zahanbit. Temné, drtící a beznaděj vzbuzující stránky střídají jasné, zářící a pastelově pestré panely plné naděje, že všechno zlé se v dobré obrátí a budoucnost je možné zachránit. Klan M je přemýšlivý crossover, který si vyžaduje všechnu čtenářovu pozornost.

ArkAngel
13.07.2022 5 z 5

Jeden z nejlépe napsaných eventů, které nám Marvel nabídl. Wanda se dočista zblázní a s pomocí Pietra vytvoří alternativní realitu, ve které se každému splní jeho přání. Hrdinové si ale postupně uvědomují pravdu a rozhodnou se proti této lži bojovat. Moment, kdy si onu přetvářku uvědomí Spider-Man, patří k tomu nejsilnějšímu, co komiks nabízí. Peter zažil v životě tolik utrpení a v jediný moment se mu všechno vrátilo. Kdyby se to natáhlo třeba na dvanáct čísel, určitě by to vyniklo ještě více, ale i tak tomu dávám plný počet. Je to velmi originální nápad, který na delší čas opět změnil celý svět Marvelu.


Atlantis
23.05.2022 4 z 5

Klan M má vše, co by se mi jako fanouškovi komiksů mělo líbit. A přece jen nejsem nějak "satisfájovaný". Kresba je standardní, textu, možná až příliš, postavy stejné jako ve všech crossoverech, ale ten nápad je prostě skvělý. A o následcích, které tento komiks měl pro Marvel, ani nemluvě. Ale když ono se to ve výsledku všechno vyřeší jednou rubačkou (nebo spíš jedním pokecem?) a jsme pryč. Přitom Wandin svět mohl být tak zajímavý! Nenudil jsem, chtěl jsem něco víc, ale zároveň nevím co. 3,5*

trudoš
24.10.2020 4 z 5

Příběh navazuje na album Avengers: Rozpad, přičemž v univerzu Marvelu patří k těm nejdůležitějším. Brian Michael Bendis se tady totiž velice jednoduchým způsobem zbaví problému přemnožených mutantů. Škoda, že to nevydrželo věčně, ale jako krátkodobé porušení zaběhnutého status quo to bylo velmi dobré. Vyprávění samotné je vyvrcholením tragédie rodiny Maxe Eisenhardta alias Magneta, především pak co se Scarlet Witch a Quicksilvera týče. Děj je monumentální, autor přichází z vizí světa splněných přání, kde jsou mutanti nadřazeni lidem. Skvěle tady vyniká civilní psychologie každého hrdiny, jež snad víc než kdy jindy připomínají obyčejné lidi. Jen kdyby nebyli stále v těch svých kostýmech, jako na nějaké nonstop maškarní party.
Netuším nakolik je základní linie uzavřená, nebo má další přímá pokračování, protože spousta důležitých nitek zůstane nedokončených, ale sám o sobě funguje Klan M na jedničku, a kdyby to nebyl jen pouhý střípek z mnohaleté mozaiky, šel bych i do vyššího hodnocení.

OldaB
09.07.2018 5 z 5

Výborný komiks, jehož kvality oceníte po více přečteních a samozřejmě načtením dalšího velkého množství obrázkového čtení. Od přečtení tohoto komiksu beru pláštěnky zase vážně.

milan1935
13.01.2018 3 z 5

Klan m patří rozhodně mezi ty zajímavé eventy. Děj je udělán velmi dobře. Kresba je dobrá i nápad s alternativní realitou, ale chce to mít něco načtený. Určitě, ale mužů doporučit.

Hwaelos
06.01.2018 4 z 5

Mám skoro chuť přidat jednu hvězdu za Bendisovu odvahu. Jen je škoda, že je ten event tak krátkej. Stálo by za to nechat propukat expozici vzpoury proti Wandině realitě trochu delší dobu.

Disease
24.03.2017 3 z 5

Pro marvelovského nemaniaka poněkud chaotické (hlavně druhý a třetí sešit), ale jinak celkem fajn.

martinstefko
28.12.2015 4 z 5

Olivier Coipel zase předvádí kresbu, na níž se člověk docela rád dívá a která je výborná jak v případě akčních scén, tak i v případě scén emotivnějších. Například jeho Magneto v citlivých scénách vypadá naprosto skvěle, stejně tak i Quicksilver a jeho vztek. Když dojde na příchod Sentinelů, nebo je zde záběr na vzdušnou základnu, je to vskutku epické. V tomhle směru se jedná o velmi dobrý mainstream, podle hodnocení s tím souhlasím, pořád se jedná o nadprůměr, jenže takový, který si pořád jen hraje s tím, že by se mohlo jednat o něco naprosto skvělého, ale vlastně se to skrývá za to, že ono se až tak moc neděje. Co si budeme povídat, kdyby se sekvence v alternativním vesmíru zkrátila, zas tak moc by se nezměnilo. Zato kdyby se prodloužila a případně by se stala trvalou alternativou, to už by bylo o něčem jiném. Tak velké změny ale čekat nemůžeme. Dobré, hodně dobré, ale stejně jsem si myslel, že to bude větší bouře v superhrdinském světě. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/04/598-ultimatni-komiksovy-komplet-32-klan.html

Kapis
14.12.2015 4 z 5

No, nebylo to vůbec špatné, ale občas jsem dost tápal, protože kniha vyžaduje dobrou, když ne dokonalou znalost několik desetiletí vysíláné telenovely zvané Marvel universum, kdo s kým kdy v které realitě šukal a komu kdo zas jinde nedal a ještě mu rozbil pysk a hračky a tak dále a tak dále, ale nakonec to všechno dávalo smysl, to že jsem neznal každého superkašpara na pozadí až zas tak nevadilo. Bendis to napsal s kulama, příběh se rozvíjel postupně a jen v náznacích, žádné přílišné sraní, Logan naprosto úžasný, Kapitán seschlý důchodce a jelikož Stark taky neměl moc prostoru, nezůstal na scéně naštěstí nikdo, kdo by si dráždil genitálie vlajkou hvězd a pruhů a pronášel projevy o svobodě, nakreslené je to velkolepě a ten konec je dost infinitní. A marketingové oddělení Marvelu má několik let zajištěny prodeje, než se dá zas všechno do původního stavu jak to tak už bývá u těchhle věčných hrdinů, které ani smrt neodradí od toho, aby vycházely jejich série dál. Za Kapisa docela dost spokojenost.