Klamné svítání

Klamné svítání https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88712/klamne-svitani-88712.jpg 4 11 4

Výbor z povídek prvního anglicky píšícího nositele Nobelovy ceny za literaturu.

Přidat komentář

netopýr088
06.12.2022 4 z 5

ako sa mi do tejto knihy nechcelo (... čakala ma na polici už pekne dlhú dobu, ale do čitateľskej výzvy som inú voľbu v knižnici nenašiel), musím povedať, že ma autor milo prekvapil. Niektoré poviedky si budem pamätať dlho...aj keď zabudnem, v ktorej knihe som ich čítal. Autor bol asi milovníkom koní, pretože jediné, čo mi trošku vadilo, bolo zbytočne veľa konských metafor a prirovnaní.

Hanka_Bohmova
04.09.2016 4 z 5

Pan Kipling umí vyprávět. Pár klasických "historek", ale vedle nich řada povídek nesoucích tajemství. Vypravěč umlkne, příběh zůstává určitým způsobem nedořečený a žádá si delší chvíli ticha, v níž posluchači domýšlejí a rozvažují o tom, co vlastně slyšeli.

A protože zrovna učím svého synka číst - a protože jsem tu čtenářka mezi čtenáři - chci se podělit o krátkou ukázku, nad kterou jsem se musela usmívat, i když povídka samotná je k pláči:

Ten týden však přinesl Jeníčkovi velkou radost.
Až do úplného omrzení opakoval výrok: "Ema má mísu, máma má maso."
"Tak, teď už číst opravdu umím," prohlásil Jeníček, "a víckrát v životě číst nebudu."
Strčil hnědou knížku do skříně, kde sídlily jeho školní knihy, a přitom náhodou vypadl stařičký svazek s utrženými deskami, na jehož hřbetě stálo Sharpův magazín. Na první stránce byl hrůzostrašný obraz draka a pod ním verše. Drak každý den unášel jednu ovci z nějaké německé vesnice, až přišel jakýsi muž a rozpoltil draka "končířem". Končíř byl sice něco záhadného, ale drak tam byl pěkně vyvedený a bylo to mnohem lepší než věčná Ema.
"Tohle dává smysl," pravil Jeníček, "a teď se dovím všecko na světě." Četl, dokud se nesetmělo, nerozuměl ani desetině, avšak výhledy do nových světů, které se před ním otevíraly, ho lákaly.
"Co je končíř? Co je jeh-ňátko? Co je bídný uchvatitel? Co je šťav-natý luh?" vyptával se celý rozpálený před spaním ohromené teti Rózy.
"Pomodli se a běž spát," opáčila a to byla veškerá pomoc, které se od ní tehdy i v budoucnosti dočkal v nově objevené čtenářské rozkoši.


Septimus
10.03.2016 4 z 5

Když se totiž mladé rty jednou zhluboka napily hořkých vod nenávisti, podezírání a zoufalství, všechna láska na celém světě už to poznání úplně nevymaže, přestože může na chvíli obrátit zatmělé oči ke světlu a učit víře tam, kde žádná víra nebyla. povídka Černá ovce

Mystické, tajemné povídky, které dokážou krásně podněcovat fantazii.

Kamarád Potok - uctívání přítele, který pomohl zasáhnout proti nepříteli
Klamné svítání - z lásky se vyznávejte radi v pokoji než v písečné bouři
Věcný přístup - Pravda je nahá dáma a je-li náhodou vytažena ze dna moře, měl by ji pravý gentleman zahalit do potištěné spodničky anebo se otočit tváří ke stěně a předstírat, že nic neviděl.

Stilico
18.02.2012 4 z 5

Méně známé povídky od autora Mauglího. V mnoha ohledech hodně tajemné a ponuré až místy mystické.