Kinsey a já

Kinsey a já https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/202156/bmid_kinsey-a-ja-eVZ-202156.jpg 4 25 8

Každá z devíti povídek, které knihu otevírají, je klenotem detektivní fikce. Za tři desetiletí, před nimiž se Kinsey zrodila, se toho odehrálo hodně, proto bychom mohli snadno zapomenout, že se hrdinka stala součástí převratné vlny ve vývoji detektivního románu, vlny, kde ženy přestaly být pouze oddanými parťačkami drsných detektivů a postavily se na vlastní nohy, začaly vyslovovat vlastní pronikavé postřehy a mít vlastní vyhraněné názory. A právě tato výmluvnost, ostrovtip a neuctivé poznámky byly důvodem, proč si již s první knihou – A… jako alibi – čtenáři Kinsey tak zamilovali. Dokazuje to, že byla od samého začátku silnou postavou. Třináct povídek z druhé části souboru napsala autorka během deseti let po matčině smrti. Vystupuje v nich postava Kit Blueové, což je jakési mladší alter ego samotné Sue. Jsou to temné příběhy s jasně patrným spodním proudem zármutku a tiché bolesti. Rodina Graftonové byla zdrcena, jak to ostatně v těchto situacích bývá, vyprávění však s moudrostí a citem popisuje cestu od prvotního vzteku přes smíření a odpuštění ke konečnému nalezení bezbřehé lásky. Emocionální náboj je velmi silný. Autorka se v minulosti párkrát letmo zmínila o alkoholismu svých rodičů – problém podle všeho začal v době, kdy se její otec vrátil z války. Některé věci se o svých rodičích nikdy nedozvíme, a stejně tak ani Sue neví, co její rodiče vedlo k závislosti; ona však právě kvůli tomu vyrůstala v nebývalé volnosti. Mohla číst, co chtěla, chodit, kam se jí zlíbilo, plout na vlnách představ, jenže ruku v ruce s volností přišla citová rozháranost a nevyrovnanost. Sue Graftonová si přísně hlídá své soukromí a dalo by se říci, že je uzavřená. Nynější odhodlání promluvit takto otevřeně svědčí o tom, že se s minulostí vyrovnala. Přesto píše: „Žijeme v době, kdy se každý každému se vším svěřuje. Já však nestojím o to, aby se na mě lidé dívali jako na autora, který si libuje ve svém pohnutém životním osudu a ještě se na něm obohacuje. S odstupem padesáti let stále pociťuji rozpaky a nechce se mi odhrnout závoj halící období, kdy jsem byla zmatená a nejistá. Kéž by se v životě daly provádět stejné redakční úpravy jako v próze. Bylo by fajn mít možnost vrátit se zpátky a přepsat svůj životní příběh do lepší podoby, zbavit ho slabých míst a opravit chyby, které ve světle pozdějších zkušeností tolik bijí do očí. Zjistila jsem však, že snaha zakrýt sám před sebou nepříjemné věci vlastního života vede k tomu, že člověk zakryje i ty dobré, které jsou v bahně na dně přece jen schované. Minulost je pevný celek a já nevěřím, že lze říct jen část pravdy, aniž by člověk odhalil takřka celou. Zkušenosti nejsou zadarmo a já za své zmoudření zaplatila po čertech vysokou cenu.“ A na tom se všichni, kdo se odvážili ohlédnout se za vlastní minulostí, jistě shodnou.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: , BB art
Originální název:

Kinsey and Me: Stories , 2013


více info...

Přidat komentář

Luigi1
04.02.2023 3 z 5

Podstatně poslabší byla to dřina se prokousat na konec

Gweny
05.03.2021 3 z 5

"Žijeme v ponuré době, kde noční můry ožívají a létají i za bílého dne. K násilí dochází nahodile, bezdůvodně a stále častěji. Řidiče jedoucího vedle vás zastřelí kvůli tomu, jakým jede autem; patnáctiletí kluci se zabíjejí kvůli tomu, jaké nosí bundy nebo tenisky. K vraždám dochází ve velkém všude okolo nás, a oběťmi jsou nevinní. Dokonce i americké maloměsto je pošpiněné jejich krví. Pistole není dnes již symbolem primitivního řádu a pořádku; je matkou chaosu. Kulky sviští kolem dnes a denně a zanechávají za sebou cáry masa. Jsme vydaní na milost a nemilost bezpráví. Vraždy v románech nás sice nepřestávají fascinovat, ale jejich skutečné protějšky se zvrhly v nesmyslná jatka. Vražda je krvelačná šelma skučící ve sklepě - puštěná ze řetězu čenichá v temných zákoutích naší duše." (s. 192)

Zvláštní povídková kniha. Z části detektivního charakteru, z části autobiografického. Upřímně, ta autobiografická mě nebavila a nakonec jsem ji ani nedočetla. Vzdala jsem to asi 12 stran před koncem. Vyprávění bylo veskrze pesimistické a řekla bych, že pesimismu máme v téhle době až až...
Ta první část s detektivkami měla spád, náboj i zajímavá témata. Nutno podotknout, že jsem ale byla nejednou rozladěná tím, že několik stránek nám autorka vypráví o nedůležitých věcech a pak najednou Kinsey z ničeho nic vysloví jméno vraha. Je to taková poloviční Agatha Christie. Ale na odreagování dobré.


orinka3
06.04.2019 4 z 5

Svěží, vtipné a chytré detektivní povídky. Životopis je z jiného soudku, nečekala jsem takový závěr.

Kerberos
17.03.2018 3 z 5

Trochu slabší než jsem u autorky zvyklá.

soukroma
09.01.2016 4 z 5

Detektivní povídky byly překvapivě zajímavé, svižné, nápadité a typicky "Kinseyovské". Škoda, že do knihy autorka současně zařadila žánrově zcela odlišné povídky vypovídající o jejím hrůzném děství a mládí kvůli alkoholismu rodičů.

hanča34
22.02.2015 3 z 5

Asi kdybych nečetla žádnou detektivku od Graftonové, tak dobrý. Ale takto jen zajímavé a druhá polovina povídek drsná, to jsem ani nemohla číst.

Soofi
29.01.2015 4 z 5

Naprostou souhlasím, první část skvělá, byla to moje první zkušenost s autorkou a musím říct, že velice pozitivní. Druhá část reflektuje spisovatelčiny pocity související se smrtí její matky - alkoholičky a je velice, velice depresivní.

Kubíííína
04.01.2015 4 z 5

První část s Kinsey byla jako všechny knížky naprosto úžasná, leč druhá část už tak druhá nebyla-chybělo mi tam napětí.

Štítky knihy

povídky

Autorovy další knížky

Sue Grafton
americká, 1940 - 2017
2001  79%A... jako alibi
2001  83%B... jako běs
2008  82%T... jako tabu
2010  83%U... jako utrpení
1991  87%Třikrát Kinsey Millhoneová

Kniha Kinsey a já je v

Právě čtených2x
Přečtených35x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce38x
Chystám se číst13x
Chci si koupit1x