Kdo zabil Palomina Molera?

Kdo zabil Palomina Molera? https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/229305/bmid_kdo-zabil-palomina-molera-81O-229305.jpg 4 44 9

Neúnavné hledačství Vargase Llosy na poli příběhu se projevuje i v jeho detektivním thrilleru s názvem Kdo zabil Palomina Molera? Příběh o lásce podaný formou grotesky a parodie vzbudil ihned po svém vydání v Peru velký ohlas. Milostný příběh se prolíná s popisem prohnilé společnosti, kterou prorůstá korupce, nedůvěra v justici a armádu. Toto velmi aktuální téma dokázal Mario Vargas Llosa zasadit do příběhu o smrti obyčejného peruánského vojáka. Detektivní příběh Kdo zabil Palomina Molera? je zatím poslední do češtiny přeloženou knihou Vargase Llosy, držitele Nobelovy ceny za literaturu z roku 2012.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Garamond
Originální název:

¿Quién mató a Palomino Molero? , 1986


více info...

Přidat komentář

Radunnie
13.09.2021 5 z 5

Napínavý, brutální příběh, ze kterého horká, drsná atmosféra jen odkapává. Trochu připomíná díky výskytu rázovitých postav a strohých dialogů mix knih Tahle země není pro starý a Komu zvoní hrana. Chválím také autorovu schopnost v nejlepším vyprávění ukončit.

EvaEma
18.01.2020 5 z 5

Drsným začátkem jsem se nenechala odradit a jsem tomu ráda. Líbila se mi atmosféra, spád, oblíbila jsem si poručíka i Litumu, závěr mě překvapil a jako třešničku na dortu beru nenápadný, nenucený humor, který se tu a tam do děje vloudil.


marvarid
27.08.2018 4 z 5

Moc dobré čtení - kombinace detektivní příběhu žánru noir a vynikajícího vypravěčství Maria Vargase Llosy. Příběh se odvíjí pomalu, atmosféra je hutná, z popisovaného žáru severního Peru se téměř sami zpotíte. A i když na samotném příběhu toho moc vtipného není, závěr mě přece jen pobavil. (PS: nemůžu se pochlubit, že bych přečetla úplně všechno, co v češtině od MVL vyšlo, ale přesto mě fascinuje kolik "literárních odvětví" vyzkoušel a jak moc dobré ty knihy jsou - od mírně ironicky pojaté autobiografie, vyslovené komedie, přes úžasný Zelený dům, téměř etnografické studie Amazonie po životopis humanisty irského původu).

pipetion
25.11.2016 4 z 5

Latinskoamerická detektivka s pomalým dějem a ještě táhlejšími dialogy. Spíš se mi líbila samotná atmosféra, kritika všudypřítomné korupce, vedlejší dějová linka a pointa celého příběhu mě nezklamala. Je to trochu jiný Vargas Llosa a i to je vlastně pozitivní.

Finn69
06.04.2016 2 z 5

Oproti jiným autorovým knihám je to jen taková hříčka, jakási parodie na detektivku - nevím ani pořádně jak to charakterizovat. Místy pobaví, jinak nic moc, Dvě hvězdičky jsou až až.

Joges
18.01.2016 4 z 5

Není to pravá detektivka. Jde o spletenec všeho možného. Na pozadí zločinu autor rozehrává několik závažných témat, které vychází z peruánského prostředí. Napětí je mizivé, průběh vyšetřovaní je okořeněný humorem, cynismem, najdou se tu popletové, mecenáši, matróny a netradiční závěr jistě překvapí. Kniha byla zajímavá, nápaditá a docela bavila.

Olia
31.08.2015 4 z 5

jižní amerika.. prach, spalující slunce, erotika, malý a velký ryby, ospalost, chudoba, humor.. to mě baví číst, to mám ráda.. moc povedená knížka..

bondula
07.05.2014 4 z 5

Do formy detektívky Llosa zabalil kritiku životných pomerov v Peru. Dej je zasadený do 50tych rokov 20teho storočia do prímorského mesta Talara. Celým príbehom čitateľa sprevádza dvojica sympatických vyšetrovateľov Silva a Lituma. Trochu truhlíci, trochu cynici. Keby však šlo iba o detektívku, bola by to detektívka mizerná. Vyšetrovatelia sú úplne zaseknutí v mocenskom systéme, prípad vlastne riešia deus ex machina. Samotný tento fakt však vyznieva ako autorov zámer. Snaží sa najmä poukázať na korupciu, rodinkárstvo a obrovské sociálne nerovnosti v peruánskej spoločnosti. Prístup "veľkých rýb" k vyšetrovaniu ukazuje možnosti vyšších tried, ako si udržať odstup od nižších a vzťah poručíka Silvu k done Adriane zas možnosti tých nižších brániť sa. Veľmi pekná sonda pod pokrievku mne málo známej juhoamerickej spoločnosti.

Adigiotto
17.02.2014 5 z 5

Llosov kratší román nepatrí do prvej línie nezabudnuteľných diel, no to nič neuberá na jeho hodnote. Príbeh som si nesmierne užil a bavil ma od prvej vety po poslednú. Poručík Silva, žandár, ktorý nosil prepotenú uniformu a slnečné okuliare neskladal ani večer, bol veľmi sympatickou postavou. Spolu so strážnikom Litumom vytvoril detektívnu dvojicu á Sherlock Holmes a Dr. Watson. Na rozdiel od nich sú však hrdinovia Llosovej knihy živelnejší, ľudskejší a skutočnejší. Poručík Silva používal expresívny jazyk a svojho pomocníka občas nazval "ty vajčiak". Spolu sa neúnavne pustili do vyšetrovania vraždy vojaka Palomina Molera. Narazili však na stenu odporu zo strany armády a temer od začiatku bolo jasné, že vo vražde majú prsty "veľké ryby". Poručík sa nezľakol a vo vyšetrovaní odvážne pokračoval ďalej: "Niečo ti poviem, Lituma. Nevedel by som odísť z tohto sveta s vedomím, že mi (doňa Adriana) nedala a že neviem, kto zabil Palomina Molera. Chápeš?"
Samozrejme, že to chápem, poručík.