Každodenní stalinismus

Každodenní stalinismus https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/298840/bmid_kazdodenni-stalinismus-njn-298840.jpeg 4 13 7

Kniha, na níž autorka pracovala přes dvacet let, je zásadním příspěvkem do diskuse o stalinistickém Rusku, který nabourává totalitní paradigma. Svým důrazem na interakce mezi režimem a různými společenskými složkami kniha představuje obrat v sovětské historiografii. Nesoustředí se na Stalina a jeho brutalitu, ale na klíčové společenské koncepce a témata. Fitzpatricková tvrdí, že životní podmínky ve stalinistickém Sovětském svazu vytvořily nový typ občana, kterého nazývá Homo sovieticus a prostřednictvím jeho příběhů pak podrobně vykresluje atmosféru každodenního městského života a upozorňuje, že stalinský režim neznamenal pouze násilí, ale šlo o režim s vlastní politickou kulturou, který obrovskému segmentu společnosti přinesl nové možnosti a sociální mobilitu.... celý text

Literatura naučná Historie Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Academia
Originální název:

Everyday Stalinism , 1999


více info...

Přidat komentář

AlbionFoxyFox
31.12.2021 5 z 5

Čtivě napsáno, velmi zajímavé informace (byť se mnohdy opakovaly), ocenila jsem pokládání textu vyprávěním či dobovými vtipy.

JurijMilkovic
07.01.2020

Hodně zajímavá kniha a dobře napsaná a určitě na tom má zásluhu vynikající překlad. Měl jsem totiž v ruce EN verzi.


zofie3000
26.05.2019 4 z 5

Je to čtivý a je to zajímavá kompilace totalitních rysů v každodenní společnosti, ale pro našince, tam až tak převratné objevy nebudou.

belerofontes
01.10.2018 5 z 5

Brilantní až kafkovský popis a částečně i analýza společenských vztahů v Sovětském svazu v 30-tých letech minulého století.Autorka nepolitizuje nehodnotí,nemoralizuje,pouze popisuje životy a snažení obyčejných lidí .

O tom jak se žilo v zemi,kde "zítra již znamená včera" se napovídaly spousty vtípků a ze začátku jsem měl opravdu pocit,že kniha je právě o všech těch směšných a až neuvěřitelně paradoxních věcech.
Ale to pouze do chvíle než jsem si uvědomil,že tady ve střední evropě to bylo vlastně taky a co je ovšem horší,že mnohé z toho zůstalo,nebo se vrátilo a to máme na rozdíl od tehdejších lidí všeho dostatek.Intriky,známosti,protekce a touha získat výhody před jinými jsou vztahy tak vlastní dnešnímu světu. Pozorný čtenář jstě najde paralely s přítomností .Kniha se dobře čte protože je rozdělena do velkého množství krátkých kapitol a je zde hodně odkazů nejenom na ruskou či americkou ale i na českou literaturu k tomuto tematu.

str. 149
"...nejjednodušším způsobem,jak dostat od někoho něco bylo donést mu láhev vodky.Vodka však nebyla pouhý dar,bylo potřeba ji vypít společně na znamení,že dohoda platí.Proto se o účastnících této alkoholové vzájemnosti mluvilo jako o těch,kdo spolu sdíleli lahev (sobutylniki)..."

bulat
18.07.2018 5 z 5

Mimoriadne zaujímavé je tematické vymedzenie tejto knihy- život mestskej populácie Sovietskeho zvazu v 30. rokoch /20. storočia/. Na pozadí kataklyzmatických politických a spoločenských udalostí autorka vykresľuje každodenný život, strasti a útrapy bežného človeka. Je zrejmé, že život celej spoločnosti nejde komplexne popísať ani na mnoho sto stranách tejto objemnej knihy, ale poctivú snahu autorke uprieť nemožno. A viete čo bolo v sovietskej spoločnosti mocnejšie od Stalina? Bol to "blat".

Blue
06.07.2018 5 z 5

Nesmírně zajímavá kniha, která jde jinou cestou, než většina dosavadní literatury. Všímá si běžného života v SSSR ve třicátých letech 20. století, tedy toho, jak tuto dobu prožívali obyčejní občané. A je to nesmírně osvěžující pohled.

D-PACK
19.06.2018

Dobrý den,
kdy bude titul dostupný jako e-kniha prosím?
Díky