Každému jeho hřivnu

Každému jeho hřivnu https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534567/bmid_kazdemu-jeho-hrivnu-65f84b579a670.jpg 4 45 14

Strážci z Landštejna série

< 3. díl >

Na hradě Landštejně je za záhadných okolností zavražděn hradní písař. Podezření padne na kupce, který spolu se svým doprovodem v podhradí přenocoval a hned za úsvitu spěšně odjel. Adalrik ze Sichelbachu, jeden z velitelů hradní posádky, se za kupcem vypraví, aby jej vyslechl. Sám kupec se však stane obětí přepadení a Adalrik, který se stane náhodným svědkem, je těžce raněn. Vražedných útoků přibývá, navíc se množí přepady eskort s královými penězi. Souvisejí spolu všechny tyto neblahé události? Landštejnská posádka postupně rozkrývá temné spiknutí, jehož nitky vedou až do nejvyšších pater mocenské pyramidy. MP3 ke stažení.... celý text

Přidat komentář

hana1039
06.03.2024 5 z 5

Audiokniha:
Poslouchám každý díl,jsou to příběhy, které jsem si oblíbila, poznatky z té doby jsou hodně zajímavé... díky za ně...

likaf
25.02.2024 5 z 5

Zase krásné čtení plné napětí. Děj se odehrává v blízkém okolí, dokonce i v naší vesničce. Takže kdybych se přesunula v čase, mohla bych z okna v kuchyni sledovat při bezměsíční noci jak do hradu vjíždějí černí jezdci se světlonošem v čele...ale dnes už v Bílkově žádný hrad nestojí, jen minimální zbytky zdiva...ale krásný kostel z poloviny 13. století zde stojí dodnes :-)
Knihu rozhodně doporučuji.


jarin58
21.11.2022 4 z 5

Na hodnocení ubírám za příliš moderních výrazů a slovních obratú,jak již zde zmínil Argony.

Filatov
14.06.2022 4 z 5

Tak tu máme další díl, který má opět dobrou detektivní zápletku. Tentokrát rozšiřujeme místopis o další pro mě známá místa jako Dačice, Bílkov a Bítov, takže se pohybujeme ve větším prostoru. Rozuzlení je nám ukryto takřka do závěru a navíc nám autor blíže popsal, jakým způsobem technicky bylo vybíráno clo na zemské stezce, takže za mě dobrá práce.

orinka3
12.06.2022 2 z 5

Doufala jsem v pěknou historickou detektivku. Jenže se mi dostalo velkého a rozvleklého poučování o účetnictví na hradě, podivných dialogů a kostrbatého příběhu, který měl být o polovic kratší. Současná mluva se do onoho století opravdu nehodí. Je vidět, že to napsal muž, živící se matematikou. Bohužel, pro mě nuda.

Argony
19.05.2022 3 z 5

Za mě nejslabší díl (z 1-4). Má to být historický román a všude se to hemží současnými slovy, obraty atd.

Kerberos
03.04.2022 4 z 5

Další osudy bratrů Oda a Benna při vyšetřování případu vraždy písaře na Landštejně. Všechny tři díly měly společné téma přepadávání kupců na obchodní stezce, doufám, že další díl bude mít jiné téma.

Barbara182
02.04.2022 4 z 5

Aneb příběh o tom, jak jedna hnačka náhodou pomohla odhalit klíčící spiknutí v nejvyšších kruzích :-D Opět standardně dobré historické čtení s detektivní zápletkou. Knihy pana Nesměráka jsou pro mě příjemným odpočinkem a jakousi sázkou na jistotu, protože vím, že si čtení užiju, a přitom mě emočně nerozdrásájí a neuvrhnou do deprese, zkrátka takový klidný knižní přístav, když si chce člověk odpočinout a pročistit hlavu :-)

Atara16
29.01.2022 4 z 5

Trošičku slabší,trochu zdlouhavá, ale dalo se to. těším se na zbytek

jindrich7442
20.09.2021 4 z 5

Líbí se mi styl, příběh, který má šmrnc, ale po přečtení cítím, že sílí moje obavy. Psát a vydávat knihy jako na běžícím pásu, mívá vliv na kvalitu... jsem zvědavý na čtvrtý díl...

klarence
03.08.2021 3 z 5

Tentokrat trošku kostrbaté. Četla se mi pomalu. Místy zdlouhavě a vadilo mi.že se místy vysvětluje určitá část 2x..a oblíbené..nemohl se zbavit pocitu.że něco přehlédl...trochu mam pocit,źe jsou všichni dokonali... ale jinak asi ok .kdyz si odmyslim historii :-). Asi si prečtu ještě další díl.

Ladygeront
03.06.2021 4 z 5

Kapánek kobrtavé to bylo.Ale protože čtu vždy před spaním, tak mi to moc nevadilo, dokonce ani ta absence historie. Prostě se mi po pár stránkách dobře usíná.-))) Ne vždy se všechno povede.

kolacky
26.05.2021 4 z 5

Král byl Václav I. Jednooký, a Přemysl jeho mladší bratr, moravský markrabě. Synové Přemysla Otakara I. Hrad byl založen podle všeho + - 1231, aspoň podle Wikipedie.
A tentokrát se vyznamenal Benno, Odův bratr.

soukroma
11.05.2021 3 z 5

Příjemné, zdlouhavé čtení, ale pramálo historicky podloženo: v úvodu mne zaujal podrobný popis výběru cel na Landštejně i překvapivá první zápletka se smrtí jednoho z úředníků přímo na hradě. Ale jak jsem četla dál, omílaly se stále stejné věci dokola, takže jsem polevila v zájmu. Musela jsem totiž současně vydumat, kdy se celý příběh má odehrávat - autor je na letopočty dočista skoupý, z králů zmínil Přemysla a později Václava, takže jsem si zhruba dobu určila sama.
Nicméně největší "podraz" na sebe jako čtenáře jsem odhalila při nakouknutí do závěrečné poznámky autora: vše až na drobnosti (jako existence Landštejna) si vymyslel, včetně právě dopodrobna popisovaného výběru cel... A to mne vskutku nepotěšilo a posunulo celou knihu v kvalitě o třídu dvě níž, sotva na 50%.
Ostatně dialogy taky nebyly moc uvěřitelné, a jakmile se žena středního věku žijící v první polovině 13. století sama v lese začala ohánět pojmy jako "bigotní" či "masivní kolonizace", nezbylo mi než knihu definitivně odložit.