Karlštejnské vigilie

Karlštejnské vigilie https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/292309/mid_karlstejnske-vigilie-JJN-292309.jpg 4 89 22

Jak se nejlépe zotavit po vážné nemoci? Císař Karel IV. to dělá ve společnosti nejbližších přátel. Večerní posezení u vína si zpestřují vyprávěním. A o čem jiném by si muži povídali než o ženách? Historky jsou to někdy vážné, jindy rozpustilé, o královnách, urozených dámách i o prostých děvčatech. Z jednadvaceti příběhů vystupuje živě atmosféra doby Karlova panování. Doba osvícená, bohatá na události, ale i na příběhy lidského milování.... celý text

Přidat komentář

Lenka4
23.10.2023 4 z 5

Jaké příběhy o mužích asi v té době slyšely zdi hradu Karlíka z úst královny a jejích dvorních dam?

drakamena
29.04.2023 4 z 5

Obdoba Dekameronu, kdy si král Karel IV. a jeho družina vypráví krátké příběhy, většinou milostné, zatímco se Karel na Karlštejně zotavuje z otravy. Moc pěkně napsané, ačkoli samotné historky mají často smutné vyústění.


Paulika419
04.04.2023 4 z 5

Četla jsem ji když mě bylo 14 let a uběhlo půl století a vzpomínka na knihu Karlštejské vigilie mě dojala.

InaPražáková
27.02.2023 3 z 5

Milé příběhy, převzaté často odjinud a převyprávěné, které dlouho v paměti nezůstanou. Karlova vyprávění jsou upravené, populárněji pojaté pasáže z Vita Caroli, případně známé historické drby a zkazky. Zápletku povídek ostatních pánů jsem někdy už znala odjinud, jsou to často obecně oblíbené motivy, jak konečně vypravěči (a tedy sám autor) přiznávají - ale, jak praví, proč si k tomu příběhu představovat Florencii, když se mohl stát i v Praze. Že jsem některé zápletky neznala, přikládám spíš své neznalosti než originalitě autora, o tu tady nešlo a ani se to nepředstírá. Do některých kapitol se dostalo i trochu dějepisu a kouzla renesance, ale je to spíš příjemný bonus, v celku jde o oddechovou literaturu, ne o historickou věrnost.

heavy66
22.10.2022 4 z 5

"Tři fakulty jsou připraveny obveselovat Jeho Milost," pronesl slavnostně pan Vítek. "Bohoslovci vyslali Vašeho kanovníka, pana Ješka z Janovic, fakulta artistická Vašeho velezkušeného rytíře, pana Buška z Velhartic, a fakulta lékařská, mne, Vašeho pokorného služebníka."
Večerníček pro dospělé. Tři urození pánové vyprávějí nemocnému císaři Karlovi příběhy milostné, tu veselé, tu zase vážnější.

Kabuky
12.06.2022 5 z 5

Palec nahoru

PREBURDA
12.05.2022 4 z 5

Milé kratochvilné povídkové čtení o ženách na karlštejnském hradě. Při ozdravném pobytu Karla IV., si krátí večery se svými nejvěrnějšími, vyprávěním příběhů o ženách.

DraculasLady
21.02.2021 4 z 5

Takový malý český Dekameron, obohacený o příhody samotného císaře Karla IV. Četlo se velice příjemně, příhody byly uvěřitelné a odrážely dobu, ve které hlavní vypravěči žili. Asi se některé příběhy naučím převyprávět pro potřeby ukrácení chvíle u letních táborových ohňů.

likaf
18.12.2019 5 z 5

Příjemné počtení poskládané z jednotlivých příběhů. Spojovacím prvkem je pobyt Karla IV na Karlštejně při rekonvalescenci po otravě. Karel IV a jeho přátelé prožívají týden "pánské jízdy" a každý večer si vyprávějí příběhy. Většinou o ženách. Doporučuji k přečtení.

ZaS
13.12.2019 4 z 5

Popisovat děj "českého dekameronu" je asi zbytečné. Čte se velmi dobře nicméně je potřeba zohlednit jak dobu ve které se odehrává, tak i rok kdy byla napsána. Určitě neosloví čtenáře chtivé akčního děje, ale spíše někoho kdo je naladěn na 'přemýšlivou' četbu. To také vyjadřuje rozdíl oproti Decameronu - je to sice také o ženách, ale nazíráno spíše z úhlu vážnějšího.

veronikahessy
04.01.2019 3 z 5

Tématem této knihy jsou příběhy o ženách ...a to je aktuální v každé době :-D Historické knížky moc ráda nečtu. Po téhle jsem sáhla, protože je spojená s hradem Karlštejnem a to je mé oblíbené místo na výlety. Povídky byly místy vtipné, některé zase tragické,ale u čtení vás to udrželo. Vypravěči se střídají po kapitole..já bych ocenila, kdyby byly povídky od jedné osoby napsané hned za sebou, třeba všechny povídky od Buška z Velhartic, pak všechny od krále Karla...při delším čtení jsem se vždy musela vracet na začátek, abych věděla, kdo zrovna vypráví.,

Damato
03.01.2018 5 z 5

Příjemné povídání o době pro nás dávno minulé, přitom si ale člověk uvědomí, jak je ten život ve své podstatě pořád stejný, smutný, veselý, nudný, adrenalonový, ale asi stojí za to ho nějak smysluplně a hlavně ne zbytečně prožít.

RemiBlack
30.11.2017 3 z 5

Námět docela dobrý, některé příběhy se mi líbily - třeba Blaženka byla pěkná. Ale jinak nic extra světoborného. Průměr - 3*.

Hathor89
03.11.2017 4 z 5

Velmi zajímavý soubor povídek, které pohladí na duši, rozesmutní, okouzlí, naplní člověka láskou, pokorou a odhodláním, doplněný pěknými ilustracemi. Příjemné a jednoduché čtení, i když chvíli mi trvalo se začíst. Samozřejmě se mi některé povídky líbily více, jiné méně, ale jako celek velmi povedená kniha. Takový český Dekameron. František Kubka krásně a obšírně popisoval lidi, jejich vlastnosti, tradice, zvyky a krajinu, českou i exotickou.

Květinka008
18.08.2017 4 z 5

Krátké povídky o ženách, většina smutných anebo prostě takových, jaký život bývá... Knížka není na jednorázové přečtení, spíš na delší dobu po kouskách, třeba před spaním, dokáže hezky naladit...

piroušek
12.08.2017

pěkné povídky, pěkné ilustrace, kniha v dětství zapovězena a ukryta, proto po dlouhých letech jsem ji ihned koupila, když byla příležitost. Někdy trochu lechtivé představy, ale je to kniha, ke které se lze vracet a vždy potěší.

irmag
27.06.2017

Moc krásná knížka.

Olšan
25.04.2017 3 z 5

[Čtením] slábnou oči a mozek se rozkládá jako mrcha na vzduchu. :-)
Dora, vydání 1961, str. 111

Monnyska
24.07.2016 5 z 5

Knížka se mi moc líbila :) jednoduchý styl psaní a povídky jsou velmi příjemné.

magnolia
26.05.2016 3 z 5

Knížka z knihovny rodičů, čtená tajně v nějakých 13-ti letech. Měla bych si po letech osvěžit vyprávěné příběhy (vybavují se mi jen ti eunuši z harému :) A skvělé obrázky.