Božena Němcová

Božena Němcová https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126699/bmid_bozena-nemcova-f0R-126699.jpg 4 10 3

Tato kniha vznikla literárně-historickou a sběratelskou prací Miloslava Novotného, který sestavil její obrazovou část. Příběh života Boženy Němcové vypravuje František Kubka. Knihu vytiskly a vydaly v roce 1941 grafické umělecké závody V. Neubert a synové v Praze-Smíchově jako první svazek knižnice „Kořeny“.

Přidat komentář

Evina.Cetba
12.04.2021 5 z 5

S dosud nečtenou knihou, kterou jsem původně chtěla dát v rámci velkého úklidu pryč, jsem nejdřív strávila celé odpoledne, kdy jsem jenom studovala hodně obsáhlé obrazové přílohy, od fotografií, ilustrací a mnoho dalšího až po různé dopisy, díky kterým jsem se mohla seznámit s rukopisem naší nejznámější spisovatelky. A pak jsem se pustila do čtení, i když nejdřív jenom tak namátkou, než stránku po stránce. Všechno vypadá nádherně a dýchá z toho poctivost a kvalita někdejších literárních děl. Tohle je knížka, ke které se dá vracet a která má velké kouzlo.
Souhlasím s názorem, že se jedná o jednu z nejkvalitnějších biografií Boženy Němcové a je v ní dost informací. Je i velkým potěšením pro oči, co stránka, to několik ilustrací, fotografií přírody nebo titulů knih, osobních předmětů jako třeba vějíře, portrétů atd. Knížku si nakonec nechám.
Vtáhla mě do světa Boženy Němcové i krásných starých, dávných časů.

hrdlickova_61
01.02.2021 5 z 5

O Boženě Němcové toho bylo napsáno tolik, že tahle dávná publikace zůstává v pozadí, a to i přes velké vědomosti, um a věhlas obou jejích autorů. Je pozoruhodná jak podrobným a procítěně podaným textem, tak mimořádně kvalitními (a navíc velkoformátovými) fotografiemi a obrázky, mezi nimiž jsou i takové vzácnosti jako třeba portrét Jana Pankla, ukázky rukopisů nejrůznějších osob nebo kresba pejska pořízená školákem Hynkem.

Když jsem přemýšlela, jaké vypsat úryvky, napadly mě takové (z dopisů B. Němcové), které se týkají právě Jana Pankla a Hynka:

Otec se mnou mohl svést, co chtěl; on mne znal a vždy vlídně mluvil na nás, a já bych byla proň do ohně skočila, když se na mne krásným svým modrým okem podíval a řekl: "Jdi, Běto má, učiň tak a tak."
str. 152

„… Přeškoda toho mladého života! Nereptám proti Bohu, ale mnoho na mne ukládá…“
str. 191

A jakými slovy se rozloučili autoři knihy se samotnou B. Němcovou?

Osmdesát let odpočívá Božena Němcová na Vyšehradě. Osmdesát let nebylo dne, kdy by na tomto posvátném hrobě neležely květiny české země, kterou tak milovala.
str. 291


maryzka
23.06.2012 5 z 5

Nejlepší kniha, která kdy vznikla o Boženě Němcové

Štítky knihy

Božena Němcová, 1820-1862 české spisovatelky

Autoři knihy

František Kubka
česká, 1894 - 1969
Miloslav Novotný
česká, 1894 - 1966

Kniha Božena Němcová je v

Přečtených9x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce20x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x