Karel IV. - Ilustrovaný život a doba

Karel IV. - Ilustrovaný život a doba https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/294014/bmid_karel-iv-ilustrovany-zivot-a-doba-Qd7-294014.jpg 5 28 8

Doba panování Karla IV. je právem považovaná za zlatý věk českých dějin. Jaký ale doopravdy byl český král a římský císař, co všechno vykonal? Odpověď vám dá kniha plná ilustrací stejně delikátních, jaké známe z iluminovaných rukopisů vrcholného středověku. Dozvíte se, že Karel IV. byl nejen stavitelem mostů, hradů a měst. Velkou část svého života prožil na cestách mezi významnými městy tehdejší Evropy, jako byla Paříž, Milano, Benátky, Avignon, Řím, Florencie, Cáchy, Norimberk. Byl diplomatem a urovnával spory mezi panovníky, ale zároveň byl i válečníkem. Pro české země získal nová území. Velký odkaz zanechal Karel IV. v oblasti vědění, literatury a zákona. Sepsal legendy o životě nejstarších Přemyslovců, podílel se na vzniku kronik, sestavil nový zákoník, uprostřed Evropy založil univerzitu. Pečoval o rozvoj obchodu, umění a řemesel. Ilustrovaná kniha o Karlu IV. nabízí ucelený, ale přesto stručný a srozumitelný pohled na osobnost našeho největšího panovníka. Renáta Fučíková je přední česká ilustrátorka a autorka zejména populárně vzdělávacích knih pro děti o české historii. Za svou tvorbu dostala řadu ocenění včetně Zlaté stuhy a nominaci na Magnesii literu.... celý text

Přidat komentář

666Jitka
31.01.2024 5 z 5

Velmi pěkně zpracovaný životopis Karla IV. - stručně a srozumitelně, s krásnými ilustracemi odpovídajícími době 14.století, může být skvělou učební pomůckou pro žáky základních škol, díky níž získají základní vědomosti o našem proslulém panovníkovi. Mám radost z takovýchto počinů, kéž by jich vznikalo více.

simca9342
23.08.2023 5 z 5

Přečtená loni.

Karel IV. Víme o něm opravdu vše? Tahle kniha nám to dokáže! Přiblíží nám lehce neorientovamým, ale i těm, kteří o česko-římském panovníkovi něco málo vědí jeho život, panování a konečnou zastávku.


Knihomolka506
07.04.2022 5 z 5

Příběh velkého panovníka, který měl jak zjistíme nelehký život.

Hanina61
16.11.2021 5 z 5

Kniha s nádhernými ilustracemi je sice vhodná pro děti, ale jak už bylo psáno níže, klidně i pro dospěláky, kteří chtějí znát alespoň základní fakta o největší osobnosti svých dějin. Mě osobně zlákala k tomu, abych si přečetla podrobnější životopis Karla IV. :-)

Elka252
03.04.2020 5 z 5

Nádherná kniha. Četla jsem ji v menším věku ale i teť my připadá úžasná. Jsem ráda za mapu území, věk Karla při každé události, za rodokmen na konci knihy a hlavně za bohaté ilustrace( Hlavně manželek s dětmi které jsem se snažila napodobit)
Karel IV byl skvělý panovník zaslouží úctu protože toho pro Čechy udělala spoustu a to není vše - vždy něčím překvapí.

Sabča92
17.05.2018 4 z 5

Historie není nikdy dost. Karel IV. byl významnou českou osobností a rozhodně si zaslouží pozornost. Tato milá a krásná publikace v sobě nese nejen historii ale také kouzelné ilustrace. Kord pro děti je více než vhodná. Ovšem doporučuji i pro dospělé :-)

Zuzkaasheltie
28.01.2018 5 z 5

Nádherné obrázky, pěkné zestručnění jeho života

Dixinka
16.08.2016 5 z 5

Hezké čtení i ilustrace. Kniha potěšila. Stručný životopis napsaný zábavnou formou.