Praha v srdci

Praha v srdci https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267383/bmid_praha-v-srdci-5Nz-267383.jpg 4 77 16

Praha v srdci, to je 189 příběhů, které se v Praze odehrály v průběhu posledních dvou set let. Ukazují, že nedávná minulost je stejně dramatická a spletitá jako ta středověká. Obyvateli Prahy byli Franz Kafka, Jaroslav Seifert, Bohumil Hrabal, Jaroslav Hašek, Jan Patočka, Jiří Dienstbier i Václav Havel. Prahou pochodovala okupační vojska, v Praze Vinohradech se bojovalo o rozhlas, v Praze Kobylisích byli popravováni čeští vlastenci, v Praze Ruzyni zadržováni disidenti, v Praze byl spáchán atentát na říšského protektora. A kdysi průmyslové čtvrti jako Smíchov, Karlín a Libeň psaly historii průmyslového věku, kdy se bída snoubila s úspěchem, pokrokem i nadějí na lepší zítřky. Praha v srdci není vyčerpávající historickou studií, je však jedinečným výtvarně-literárním vyjádřením uznávané autorky, která miluje své město.... celý text

Povídky Literatura česká
Vydáno: , Práh
Originální název:

Praha v srdci , 2015


více info...

Přidat komentář

knihovniceS
24.11.2023 5 z 5

Praha v srdci
Mám ráda pragensia, jak se něco objeví v knihovně, chci si to přečíst. Jsem „venkovská“, ale šedesát let jsem v Praze žila a Praha je i mému srdci blízká. V r. 2016 jsem přečetla tuto zajímavou knihu Renáty Fučíkové a věděla jsem, že se k ní časem vrátím. Neuplynulo moc let a knihu jsem si opět půjčila. Nádherné ilustrace a vyprávění o některých objektech, které jsou autorce blízké, mě opět nadchly. Příběhy jsou podávány v několika větách a velmi čtivé. Doporučuji čtenářům od 10 do 100 let a dávám 5 hvězd.

musska
27.12.2021 5 z 5

Konečně. Poslední knížka do výzvy. nechala jsem se vést žebříčkem u výzvy a mám radost z výběru. Pár let jsem v Praze žila, teď jsem sice vesničanka, ale Prahu mám v srdci. A tohle byla krásná připomínka mnoha míst. Navíc spoustu zajímavých minipříběhů, o kterých by rozhodně stálo za to dozvědět se něco víc.


Aliii
06.07.2021 3 z 5

V hodnocení jsem dlouho váhala mezi dvěma a třemi hvězdičkami, nakonec dávám 3*, hlavně za ilustrace a krásnou obálku. Samotné příběhy z Prahy jsou velmi kusé a v drtivé většině nevypovídají nic o tom, proč má autorka popisované místo v srdci.

alzbeta4340
22.03.2021 4 z 5

Krásné jsou ilustrace i grafické zpracování knihy. Obsahově odpovídá určení pro starší školáky, dospělí čtenáři se toho moc nového nedozví. Kniha je dobré čtení pro děti, které si rády prohlížejí a listují v encyklopediích - jestli tedy ještě takové děti jsou.

AlbionFoxyFox
20.03.2021 4 z 5

V knize jsem si mnohé připomněla, mnohé se dozvěděla, lépe se zorientovala v mém oblíbeném městě a naladila se na další návštěvu. Grafická úprava nemá chybu.

Magdalena5
05.01.2021 5 z 5

Další úžasná kniha mé oblíbené autorky a ilustrátorky paní Fučíkové a milovaná Praha

ivca84
25.11.2019 5 z 5

praha v srdci je 189 příběhů které se v praze odehrali
není vyčerpavající historickou studii, je pěkně ilustrovanou-literarní studii. kratké stucné historky které se tykají urcitého odbobí nebo i nekterých bud v praze.
Taková byla česká skutečnost 19. a 20.století

boticelli
26.08.2019 5 z 5

Praha a známé i méňe známé střípky z její minulosti doprovázené krásnými ilustracemi. Prahu mám opravdu v srdci.

Admirable
22.04.2019 5 z 5

Úžasná kniha s moc pěknými ilustracemi.

nikikostadinova
26.12.2018 5 z 5

Graficky propracovaná, krásná a zajímavá publikace o jednom z těch krásných měst, které tady máme.

dagmar7365
03.04.2018 4 z 5

Renáta Fučíková nás ve své knize provede řadou známých, ale i neznámých míst v Praze. Kniha je rozdělena podle pražských částí a doplněna pěknými ilustracemi. Pro lepší přehlednost je na začátku a na konci mapa Prahy s vyznačenými místy, o kterých se v knize píše. Jako první stručný průvodce pro naladění se na výlet do Prahy ideální :-)

ArwenEvenstar
21.09.2017 4 z 5

Kniha mě zaujala svým grafickým zpracováním. Samotné příběhy mě už tolik neoslovily. Autorka píše svěžím jazykem a nezatěžuje čtenáře nadměrným množstvím informací. Některé z jejich příběhů ale působí značně stroze a nezajímavě. Autorka se v knize věnuje pouze událostem 19. a 20. století. Díky tomu jsou čtenáři přiblížena i místa, která se v turistických průvodcích po Praze příliš neobjevují. Jednotlivé příběhy jsou strukturovány do kapitol podle čtvrtí, v nichž se odehrávají. K lepší orientaci v popisovaných místech dobře poslouží dvě mapky umístěné na deskách knihy. Samotné řazení příběhů v kapitolách se mi však příliš nezamlouvalo. Já osobně bych dala přednost řazení chronologickému.

Mánička178
14.08.2017 4 z 5

Nesmírně zajímavá kniha připomínající ať už proslulé, či méně známé historie z rozličných pražských zákoutí. Autorka navíc vybírá příběhy z dávnějších i novějších let, sahá střídavě do různých oblastí reálií (literatura, sport, historické události, věda atd.), vzniká tedy barevná mozaika krátkých příběhů, která baví. Vše je vhodně prokládáno krátkými komiksy, proto vše celkově působí velmi svěže. Ať už čtete o zrodu patentky, lednové návštěvě motýla při pohřbu Jaroslava Seiferta, stadionu pro Rolling Stones nebo povodních v zoo - budete se těšit na to, o čem bude další úryvek.
Kniha nejen (určitě ale i) pro Pražany :)

katy238
06.08.2017 5 z 5

Průvodce po Praze a její historii jaký nemá obdoby. Krátké vyprávění a nádherné ilustrace předkládají čtenáři historii Prahy vzdálenou i nedávnou. Výborná volba pro putování po zajímavostech a neuvěřitelnostech hlavního města.

Barolenka
07.05.2017 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila. Její výtvarné zpracování na prvním místě a její stručnost, přehlednost a informovanost na druhém místě. Prolínání literární a výtvarné složky bylo osvěžující. Kratké přiběhy mne daly spoustu informací o lidech, místech, činech z minulosti i ze současnosti.

kristeen
09.01.2016 1 z 5

Tahle knížka pro mě byla naprostým zklamáním. Pod výtvarně lákavou slupkou se nachází plod zcela bez chuti a zápachu. Nedozvíte se v podstatě nic nového a nádavkem ještě získáte změť informací, které připomínají všechny ty publikace zahrávající si s tajemnem. Navíc některé z nich jsou zcela zavádějící. Příklad za všechny - Jan Žižka je tu (snad s nadsázkou?) označen bodyguardem Václava IV. S ohledem na to není tato knížka vhodná ani pro dětské čtenáře.