Karel Čapek fotografuje...

Karel Čapek fotografuje... https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97962/bmid_karel-capek-fotografuje-97962.jpg 5 16 3

Knížka obsahuje Čapkovy fotografie z let 1930-1932. Spisovatel zachytil na snímcích řadu významných osobností své doby: umělců, ale také politiků nebo vědců českých i z jiných zemí. Kromě portrétů jsou zařazeny i snímky zátiší a rostlin na zahradě, sbírky kaktusů a fotografií oravského venkova. Z Oravy je vloženo i několik kreseb.... celý text

Přidat komentář

triatlet
19.01.2020 4 z 5

"Udělat svůj první obrázek, to je jeden z nejnapínavějších okamžiků v životě."

Kuriozitka doplňující Čapkovu činorodost.
V předmluvě se Pavel Scheufler zaměřuje na Čapkovo fotografické období.
V doslovu Bohumil Svozil hodnotí Čapkovu novinářskou činnost.
Soubory fotografií tematicky zaměřené na osobnosti (především pátečníků), zahrádku, kaktusy a Oravu doplňují Čapkovy fejetony.
I když se publikace z roku 1989 vinou brožované vazby rozpadá, jedná se o cenné dílko. Slušel by mu větší formát.
Na základě dochovaných fotografií od Karla Čapka vznikl v roce 1985 dokumentární film Co Karel Čapek fotografoval.

milamarus
12.10.2019 5 z 5

,,(...) Snad proto, že podařený snímek vzniká nějakou milostí nebo čím nadpřirozeným, může se jím jeho autor docela neostyšně chlubit. Já například nikdy neběhám po lidech a neukazuji jim, jakou báječnou knížku jsem napsal nebo jak se mi povedl tenhleten článek; ale bez nejmenších rozpaků vytáhnu z kapsy fotočku, kterou jsem udělal, a hlasitě vymáhám, aby každý potvrdil, že se náramně povedla a že takový obrázek jakživi neviděli.
Tady přestává každá skromnost a ušlechtilé sebepodceňování: tady hleď, člověče, abys pochválil mé dílo a podivoval se mému úspěchu. (...)"

Inu, pane Čapku, dívám se a chválím. Chválím!


DádazPrahy
18.03.2018 5 z 5

Milá knížka, která potěší všechny, kdo mají rádi Karla Čapka i fotografii. Knížka nám dává možnost vidět staré Čapkovy fotografie přátel, květin, fotografie z jeho cesty na Slovensko i několik zátiší.
Zajímavá je Čapkova úvaha o fotografování "Člověk a kamera." Nechybí ani jeho nepříliš zdařilé fotografie, s komentářem s typickým Čapkovým humorem, např."Spisovatel František Langer trochu utekl z obrazu." Knížka lahodí oku i duši.