Kamenité cesty Gruzie

Kamenité cesty Gruzie https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190025/kamenite-cesty-gruzie-povidky-gruzinskych-klasiku-190025.jpg 4 4 1

Povídky gruzínských klasiků minulého století podávají živý obraz života staré Gruzie od romantického vyprávění o sociálním bezpráví (Daniel Čonkadze "Suramská pevnost"), přes kritiku společnosti a společenských jevů (Ilia Čavčavadze"To že je člověk", "Pod šibenicí") až k líčení mohutných davových scén boje lidu s utiskovateli (Alexandre Kazbegi "Chevisberi Goča").... celý text

Přidat komentář

žlučníkář
10.05.2020 4 z 5

Absolutně jsem netušil co od toho čekat, ale koukni, je to asi takhle. Připomínalo mi to Dainavský pověsti, což je s pověstma Jirásek po litevsku a tady jsou to příběhy ze zapadákova, kterej drží v kleštích turek s rusem a počasí tam umí bejt pěkně na kokot. Taky tam vynalezli gruzinskej čaj, nebo koňak a kdo se vymódil, stal se z něj prvotřídní hastroš. Tolik wikipédyje a teď to hlavní.

Je to pár příběhů, který se překvapivě dobře četly a celkem i bavily. Nejvíc se mi asi líbil ten, jak bečka sádla s kýblem škvarků šli za místní Jolandou krz lepší porodnost u nich v baráku. Ta je zatim na nule. Škvarek chodí doma oblečenej nejradši jenom ve škvarkách a kvůli tomuhle vejletu se bude muset vymódit. Jak to celý může dopadnout zjistíš hned jak to dočteš.

Nutno podotknout, že snad v každym příběhu vystupuje nějaká Jolanda, nebo jinej renomovanej věštec. V tý době nebyl ještě internet, tak asi proto. Jinak to bylo lážo plážo až na samej konec.