Jules Verne a jeho svět

Jules Verne a jeho svět https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28167/bmid_jules-verne-a-jeho-svet-6527eeb17541a.jpg 5 39 10

Pro vstup do Francouzské akademie nebyl Jules Verne současníkům dost velký spisovatel. Přesto ho bralo celé dvacáté století jako člověka, který nejlépe vystihl naděje své doby. Sen o fungujících strojích, ale také sen o fungujícím světě a sen o slušném člověku, to je jádro Vernova myšlení a vyprávění. Ve třech oddílech této knihy poznáme Verna blíže. Ten první je životopisný. Verne nebyl dobrodruh Londonova typu. Prožil si svoje vnitřní drama, svoje konflikty s rodinou, nakladatelem, manželkou, milenkami i se synem – a jen velmi zprostředkovaně přenášel osobní úzkosti do svých románů. Těmi se budeme probírat v druhém oddíle. Blíže poznáme šrafovaný svět a zejména jeho postavy. Co to bylo za lidi, kteří neúnavně putovali od pólu k pólu, po všech kontinentech, ve vzduchu, na souši, na moři i pod mořem? Pomáhaly jim v tom četné technické inovace a fantastické vynálezy. Těm je věnována třetí část knihy. Jednotlivé fantastické motivy jsou zde seřazeny tak, že tvoří malou encyklopedii, s hesly vzájemně provázanými odkazovým aparátem. Nejvýznamnější hesla jsou doprovázena technicky precizními kresbami Ladislava Badalce. Jde o kresebné rekonstrukce, které doplní naše představy, získané četbou knih, které neztratily ani sto let po autorově smrti nic ze svého kouzla.... celý text

Přidat komentář

Bedřich63
30.01.2024 4 z 5

Ondřej Neff napsal poměrně rozsáhlou knihu o Julesi Verneovi, který je jedním z průkopníků sci-fi literatury pro mládež, ale nejen pro ni.
Kniha má 3 části - Život J.V., Dílo a Encyklopedie. Na konci je pak ještě i seznam autorových knih.
Neff rozebral ve všech třech kapitolách problematiku velmi podrobně a detailně. Kniha je také vybavena desítkami krásných reprodukcí z mnoha knih J. V.
Pro milovníky knih J. V. je to skvělé shrnutí celého díla.
Za mě snad jen drobná připomínka k opakování některých informací v různých částech knihy. Ale u podobných knih se s tím nesetkávám poprvé.

vvikingg
23.11.2022 4 z 5

Neff nezklamal, velmi poutavě napsáno , mnoho zajímavostí o Jules Verne


mial74
30.03.2022 5 z 5

Skvělá kniha pro každého, kdo četl jakoukoli verneovku a líbila se mu. Je opravdu poctivá a čtivá, což není snadná kombinace.
Všechny verneovky jsem ani zdaleka nepřečetl a vím, že některé za to ani moc nestojí, ale díky této knize aspoň získám ponětí, po které třeba sáhnout příště...
Malá věcná poznámka, která ale nesnižuje absolutní hodnocení - v bibliografii jsem nemohl najít román Tajemství pralesa, který vyšel u Vilímka, dokud jsem nehledal originální název La Jangada.

encyklopedie
08.09.2021 5 z 5

....důležitá kniha pro čtenáře, kteří chtějí o knihách něco vědet ....je nás málo, ale jsme.
....proto musí zákonitě následovat ***** a 100%
Verne si takovouto nějakou poctu určitě zasloužil.....

R47
05.02.2021 5 z 5

Moje první literárněhistorická kniha. Poctivé a čtivé. I pro mladší ročníky.

mulderka
07.12.2020 5 z 5

Že Jules Verne a vše, co se ho týká, je láska Neffova života, je známo už od roku 1978, kdy vyšla první verze této knížky. Po (radši nepočítat, kolika) letech, pádu cenzury a odtajnění rodinných archívů si pak dal tu práci a vzniklo toto aktualizované a "vytuněné" přepracování.
A pokud máte Verna rádi, stojí za to si je pořídit i znovu. Několik přidaných kapitol a postřehů týkajících se jak života, tak i díla JV totiž lehce mění úhel pohledu a klasika SF v jistých bodech zlidšťuje. Takže až budete číst znovu některou verneovku, pozorně si všimněte, co všechno si hrdinové spakovali do zásob na své dobrodružné výpravy :-) A taky čeho si autor v určitých situacích rád dopřál. Víc neprozradím...
Jen jediná připomínka k oběma vydáním: škoda, že názvy knížek v bibliografii nejsou nějak sjednoceny, třeba podle posledního českého vydání. Ono pak dá dost práce zjišťovat, že např. naprosto mně neznámá kniha s názvem O život jsou vlastně Číňanovy trampoty v Číně, které se mi v podobě salátové Karavany už dávno válejí přečtené v šuplíku. A bylo by toho víc...
Tato maličkost ale z mého absolutního hodnocení ubere jen nepatrný zlomek cípečku :-)

DomYell
14.03.2020 5 z 5

Tohle je tak mila kniha. Je to takova strecha pro moji sbirku. Miluju ty pribehy, co J.V. napsal...kolikrat jsem se v duchu toulal po Indii, Australii, pod mori a oceany...byl jsem inzenyr, byl jsem cestovatel... byl jsem vsim, cim jsem chtel byt..fantazie jela naplno az se mi z usi div nekourilo...a pak se objevilo tohle... Neco vic, nez jen fiktivni pribehy, pribeh o stvoriteli vedeckopopularni revoluce. Tohle nesmi chybet v knihovne zadneho fanouska J.V.

mahdal
08.04.2019 4 z 5

Zajímavá kniha plná informací o geniální spisovateli. Nepřečteno zatím celé, ale pouze vybrané pasáže. Díky panu Neffovi za toto podivuhodné dílo.

mira.l
16.11.2017 5 z 5

Velmi zajímavá kniha o J. Vernovi. Autor dává čtenářům podrobně nahlédnout jak do života, tak do díla jednoho z průkopníků vědeckofantastického románu (ale nejen jeho).
V první části se seznámíme s Vernovým životem, od dětství až po konec jeho dnů. Možná se ne úplně obecně ví, že jeho život byl plný dramat a konfliktů, od sporů s otcem, který z něho chtěl mít advokáta a trvalo dost dlouho, než tento boj vzdal, dále si všimneme počátečních nesnází jeho spisovatelské kariéry i toho, jak těžce dlouhou dobu nesl to, že byl škatulkován do kategorie spisovatelů románů pro děti a mládež, ač chtěl původně psát vědecké romány pro dospělé. Stejně tak si čtenář všimne neustálých sporů s nakladatelem P. J. Hetzelem, který by se dal (vzhledem k tomu, jaké smlouvy s ním Verne podepisoval) spíš nazvat zlodějem a vydřiduchem než jeho "mecenášem", "duchovním otcem" nebo tím, kdo "udělal Verna", i když to poslední je do značné míry pravda. Stranou nezůstane ani pokus o atentát, kdy na něho vystřelil jeho synovec Gaston, a po němž na tom Verne byl zdravotně už jenom hůř a hůř a navíc zcela zatrpkl a zanevřel na svět kolem sebe a jenom psal. Stejně tak trvalo velmi dlouho, než si našel cestu k jedinému synovi Michelovi, který s ním na sklonku jeho života spolupracoval a po jeho smrti některé knihy dokončil.
Ve druhé části O. Neff podrobně rozebírá Verneovo dílo z několika úhlů pohledu, co to bylo za lidi, kteří se potulovali jeho "šrafovaným světem", kde bral inspiraci pro svoje postavy, ale i to, jak to bylo s jeho technickou jasnozřivostí a předvídavostí a kdy si tak trochu dělal ze čtenářů legraci.
V závěru druhé části se autor věnuje českým vydáním Verneových knih od počátků až po dnešní dny, resp. do doby napsání knihy v r. 2005.
Závěrečná "Encyklopedie" - výčet nejrůznějších pojmů - vynálezů, objevů a dalších je pak jedním velkým panoptikem toho, co fantasta Verne ve svém díle vytvořil. Mnohde si z toho i sám autor knihy dělá tak trochu legraci a pojímá to poněkud Cimrmanovsky. Když se čtenář pokusí tuhle část přečíst naráz, asi se mu to nepodaří, mně se z toho po nějakých třiceti stranách trochu točila hlava a protáčely panenky:).

Celý Vernův život byl mnohem složitější než jsem tady v těch několika odstavcích popsal, a kdo má Verna rád, jistě by mu tato kniha neměla ujít.

Cinik
26.05.2016 3 z 5

Kniha na jedné straně přináší spoustu zajímavých informací, nicméně na straně druhé dle mého soudu značně deformuje Verneovu osobnost i náhled na jeho dílo. Řadit Vernea do "optimistického proudu sci-fi" je přinejmenším těžce sporné, ve skutečnosti patří mnoho jeho knih jednoznačně k tomu druhému, pesimistickému...