Johana z Rožmitálu - Bouřlivý život s Jiřím z Poděbrad

Johana z Rožmitálu - Bouřlivý život s Jiřím z Poděbrad https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414023/bmid_johana-z-rozmitalu-bourlivy-zivot-s-dkJ-414023.jpg 4 71 27

Píše se rok 1450. Ovdovělý zemský správce Jiří z Poděbrad hledá ženu, která by pečovala o jeho domácnost a byla opatrovnicí jeho dětí. V Johaně z Rožmitálu ovšem nenachází pouhou hospodyni, ale především moudrou a výtečnou rádkyni, schopnou citlivě zasahovat i do politických záležitostí, a to v nelehké době, kdy je země nábožensky rozdělena mezi katolíky a kališníky a kdy je zemský správce a později český král Jiří z Poděbrad nucen vést spory s papežem a války s Matyášem Korvínem. Ovšem stejně jako každé manželství, i svazek Johany s Jiřím zažívá časy dobré i zlé…... celý text

Přidat komentář

kopretina100
09.04.2023 4 z 5

Obálka moc pěkná, knížka rovněž moc pěkná, ale určitě bych uvítala, kdyby byla hrubší.

Ester59
27.02.2023 3 z 5

Zajímavý příběh, ale pro mne zpracován velmi zkráceně a styl psaní mi přišel velmi jednoduchý.


veronika5179
05.02.2022 3 z 5

Velmi přeslazené, dá se přirovnat k naivním harlekýnkám.

Kakho-Oto
17.01.2022 5 z 5

Po první kapitole se příběh rozjel a četl se jedním dechem. Líbí se mi, že si Hanibal nejdůležitější věci nevymýšlel a držel se historických údajů. Doba Jiřího z Poděbrad byla velmi zajímavá a totéž platí nejen o tomto králi, ale též o silné osobnosti jeho druhé manželky Johany z Rožmitálu.

Aranel15
05.09.2021 2 z 5

Trochu mě mrzelo, že v knize nikde nezaznělo, že Johana s Jiřím čekají dítě. Najednou se objevila informace, že má za sebou několik těhotenství a byla jsem z toho dost zmatená.

Atanone
14.07.2021 4 z 5

Moc hezké čtení. Jen trochu krátké Událostmi nabitý život této pozoruhodné ženy by si zasloužil trochu košatější zpracování, ale vtěsnat její životní příběh do jedné knihy musel i tak být oříšek. Pro mě opět inspirace za kterou děkuji, zjistila jsem, jak obrovské mezery mám v české historii. A o téhle paní se chci určitě dozvědět víc.

oka3408
14.03.2021 2 z 5

Bohužel jsem se nemohla do příběhu začist,měla jsem pocit,že čtu Wikipedii. Škoda,na knihu jsem se těšila

crazyslunicko
12.03.2021 4 z 5

Moje první kniha od pana Hanibala. Velice se mi líbil příběh, který byl jak lehce romantický, tak i historicky založený. Popisuje nejznámější léta Jiřího z Poděbrad a jeho ženy Johany, která mu stála po boku.

DuncanIdaho
26.12.2020 4 z 5

Toto je druhá kniha od Jiřího Hanibala, kterou jsem přečetl. Řekl bych, že je to kniha na pomezí naučné literatury a historického románu. Autor tu představil kus českých dějin. Mně se to četlo poměrně dobře, nebylo tam totiž spousta zbytečných odboček.

Kerberos
17.12.2020 4 z 5

Na knize vás nejdřív zaujme krásný obal knihy. Johana z Rožmitálu to určitě neměla lehké sňatkem s Jiřím z Poděbrad vyvdala šest dětí a velkou domácnost a vždy tu bylo srovnávání s první manželkou.Johana čelila podezření z otravy krále Ladislava a prosadila se i v politice .

Pejuška
27.09.2020 5 z 5

Kniha se mi líbila, dozvděla jsem se něco nového o životě s Jiřím Poděbrad. Překvapilo i potěšilo zároveň, že s jeho korunovací mu pomohl olomoucký biskup Tas z Boskovic. Johanka mě oslovila svojí spravedlností i chytrostí, od prvních stránek si ji člověk zamiloval. Při svém muži a dětech vždy stála, bez rozdílu, zda jsou její či ne.

KlaraJahoda
11.08.2020 2 z 5

Špatně čtivé. Přeskoky mezi jednotlivými scénami a roky! příliš zbrklé. Téma moc hezké. Opravdu tato kniha měla potenciál, ale bohužel zůstal nevyužit. Na těch pár stránkách se toho dělo tolik, až se ze všeho stala souřadná mdlá šeď.

verka5083
23.06.2020 4 z 5

Zajímavá knížka. Díky ní jsem se dozvěděla, jak to bylo za krále Jiřího z Poděbrad. Vždy jsem si myslela, že tento král prostě neměl dědice, ale ono to bylo úplně jinak.
Kniha je oddechová a pěkně napsaná. Mohu doporučit.

veronika1998
14.06.2020 5 z 5

Pěkný román o Johanně z Rožmitálu. Autor zase nezklamal. Doporučuji.

piliticek
24.05.2020 3 z 5

Námět na knihu byl skvělý, je to rozhodně zajímavá část českých dějin a není ani mnoho propagovaná. Kniha mě ale zklamala svou jednoduchostí. Postavy byly takové ploché. Sloh jednoduchý, občas mi to připadalo, že to psal nějaký velmi nezkušený autor. Vím, že to neměla být faktografická kniha, ale tohle bylo dle mého názoru zase příliš plytké. Inu, dočetla jsem to, netrápila jsem se dlouho, hezké téma a krásná obálka.

DraculasLady
17.03.2020 3 z 5

Nenadchne, ani neurazí. Myslím si, že pan Hanibal umí napsat mnohem lepší příběhy (např. Kat lidumil). Nicméně i tak mě dokázal místy opravdu bavit. Možná, že na obsáhlost této částí naší historie, zvolil autor poněkud malý formát. Postavy nedostávají moc prostoru na to, se vybarvit a lépe představit čtenáři. Ten, kdo však hlavní aktéry zná, uvítá spádovost a rychlost děje. Chvílemi ale Johance prochází všechno moc hladce. Čert ví, jestli to tak mohlo skutečně být. Postavení ženy ve středověku rozhodně romantické nebylo. Autor se ale striktně drží historických reálií a to dokážu velice ocenit!

ritz
14.02.2020 4 z 5

Zajímavá kniha o zajímavých historických postavách.

Moonca
19.01.2020 4 z 5

Krásná kniha o osudu velmi výrazné české královny. Doba Jiříka z Poděbrad není tak často omílané a Johanka určitě nepatří k těm známým panovnicím. Téma tak dodává knize punc jedinečnosti. Navíc příběh nepůsobí nijak bulvárně či lacině, naopak citlivě podává historická fakta.

Mě osobně chybělo hlubší prokreslení postav, jak je tomu v jiných autorových dílech. Nevím, kolik existuje historických pramenů, možná neměl odvahu si nadmíru domýšlet, ale třeba rodinný život není zmíněn téměř vůbec, Johana je vykreslena v podstatě pouze jako politička a velmi omezeně vztah s Jiřím. A přitom by toto mohlo být velmi zajímavé, když se starala o šest dětí předchozí manželky! Tak třeba příště ...

VendulaB
02.01.2020 3 z 5

Zajímavý pohled na dobu panování Jiřího z Poděbrad. Román se čte dobře, ale jeho největší slabinou je fakt, že charaktery postav nejsou dostatečně prokresleny a čtenář si k nim tak nemůže vytvořit vztah. Nejsou mu ani sympatické, ani nesympatické - jsou mu prostě jedno. Knížku to bohužel činí trochu plochou.

Makaja
25.12.2019 3 z 5

Pro mě tedy zklamání, mám ráda historické romány, ale tento mě nějak moc nebavil. Obsahově v pořádku, člověk nakoukne do části české historie jinak, než jen skrze suchá data nabiflovaná ve škole, ale nějak jsem se nedokázala začíst, forma psaní mi přišla nudná a do čtení jsem se musela nutit. Možná jsem na základě recenzí očekávala příliš, nevím.