Jmenuji se Olenka

Jmenuji se Olenka https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512153/bmid_jmenuji-se-olenka-gnT-512153.jpg 5 10 4

Olenka je ukrajinská prvňačka, jež se těší do školy na svou paní učitelku. Ráno, které přijde, je však úplně jiné, než si představovala. Začala válka. Olenka se sestrou Valjou a mámou musí utéct do bezpečí. Cesta do jiné země však není jednoduchá. Ještě štěstí, že je doprovází pes Dobro.

Přidat komentář

simca9342
14.08.2023 5 z 5

je jí teprve 6 let a už se s ní stala velká holka . Olenka sice nechápe proč ji máma ráno budí a musí do sklepa , ale později pochopí vše. Je válka, lidé a rodiny včetně té Olenčiny jsou rozdělení. Táta Oleg zůstává doma , aby bojoval, ale taky proto, že jeho pas chybí.
Příběh o nejisté budoucnosti, novém prostředí, ale také vyprávění, kde má pes Dobro svou roli a nabitý telefon je výhra- spojení se světem těmi, kteří zůstali.
Knížka určená malým dětem vysvětluje válku a uprchlíky jednodušší formou a to přes několik hlavních postav , kteří vysvětlují svým pohledem víceméně současnou situaci. Vzpomínají i na minulost, Olenka na školu a paní učitelku, máma Aňa na dobu, která byla na rozdíl od situace v knize krásnější, jednodušší a ve které žili všichni pohromadě.

Knihomolka506
05.07.2023 5 z 5

KV: kniha , která výjde v roce 2023

Příběh malé školačky začíná klidně, očekávání na další školní den , pokračuje však útěkem. Před kým?
" Spala jsem když mě máma vzbudila. "
Začala válka a rodina Olenky se musí schovat. Spolu s chytrým psem, který by mohl každou chvíli psát do novin , o tom, co je právě děje. Kam půjdou, když jsou v zemi vojáci a hra ve sklepě nebyla hra , ale opravdu se něco děje? Holky nic neví, je to tak lepší myslí si rodiče. Jedou pryč, utíkají . Samy bez táty. Ten zůstal, jet nemohl .
Cesta vlakem začíná, štěstí, že má chlupatou podporu a vlastně i kamaráda. Koho?
Olenko, mámo Aňo a ostatní vyprávějte své příběhy...


Knihotyna
03.05.2023 4 z 5

Jedná se o příběh jedné rodiny - maminky, tatínka, prvňačky Olenky, její malé sestřičky Valinky a pejska Dobra.
Jedná se příběh rodiny, která musela ze svého domova odjet do jiné země a naučit se zde žít. Ale bohužel neodjeli všichni. Kniha, která reflektuje dnešní dobu a snaží se ji podat těm nejmenším a nejmladším. Aby našli pochopení.

S knihou jsem měla na začátku trochu problém, nedokázala jsem se pořádně začíst. Ale postupem času tento pocit odezněl. Dostavila se emoční nepohoda, která je v tomto příběhu na místě. Pro citlivé jedince to bude těžké čtení, byť jsou třeba dospělí.
V knize se střídají pohledy hlavních postav - včetně pejska! :) Nejlépe se mi četli pasáže psané z pohledu tatínka a pejska :).

Pokud nevíte, jak dnešní dobu a situaci dětem přiblížit, zkuste se podívat po této knize :).

dagmar7365
12.03.2023 5 z 5

Moc hezky napsaný příběh reflektující současnou situaci. Jako máma jsem ji četla od začátku do konce se slzami v očích, ale věřím, že děti ke knize budou přistupovat úplně jinak, svým čistým dětským pohledem a mohal by se jim líbit. Dobrý nápad přiblížit útěk z Ukrajiny jak pohledem Olenky, tak rodičů ale i psa Dobra.