Smutno se musí vyšeptat

Smutno se musí vyšeptat https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467910/bmid_smutno-se-musi-vyseptat-hUe-467910.jpg 5 20 6

Druhačka Věnka Václavíková má báječnou rodinu. Máma je ilustrátorka dětských knížek, táta vědec, který zkoumá počasí na polární stanici, a bratr Vašek se připravuje k maturitě. Věnka se učí dobře, má kamarády a nic jí nechybí. Jenomže neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Když máma onemocní depresí, Věnce se zdá, že maminku někdo začaroval. Je jiná. Všechno je divné, horší… Dokáže se rodina semknout a pomoci mamince zlou nemoc porazit?... celý text

Přidat komentář

broskev28
19.05.2023 5 z 5

Já jsem si knihu vypůjčila podle názvu - připadal mi úžasný. Když jsem zjistila, kdo ji napsal, začaly se mi "sbíhat sliny" na čtení. Jak píše třeba komentář hermína14, některé slovní obraty a příměry v téhle knize jsou doslova úchvatné.
Takže jsem ji slupla jako malinu, navzdory těžkému tématu, a dávám za pravdu předešlým komentářům: je opravdu výborná. Věnka je šikovná školačka, bratr Vašek tuze statečný gymnazista a maminka je zkrátka psychicky labilní osoba, která potřebuje pomoc. Pro děti velmi srozumitelně, pohádkově vysvětleno, proč teď nezabere ani modrá skobička . . .
Moc doporučuju jako společné čtení pro rodiče a děti. I když (naštěstí) netrpíte depresí, je velmi užitečné, když si váš potomek uvědomí, že i vám může být někdy ouvej a že i dospělák potřebuje pomoct a poradit.

daria887
12.10.2022 5 z 5

Přínosná kniha s neobvyklým tématem. Pěkně zpracovaná po výtvarné i literární stránce. Doporučuji.


Lenucha77
23.05.2022

Wau, ten název knihy, to je absolutní, není třeba anotace. Ráda bych nahlédla, i když už nejsem náctiletá...

hermína14
14.11.2021 5 z 5

Výborný odraz k velikým, tvořivým a užitečným rozhovorům. Když je třeba se rozmluvit, takové knížky jsou k tomu stvořené...i kdybychom se měli odrážet "jen" od názvu.
"Mrak za čelem začal pršet."

Damaj
27.05.2021 4 z 5

Citlivě, mile až pohádkově je v knize zachycen příběh o mamince, která má deprese a o malou Věnku se musí postarat její starší bratr. Není to jednoduchá situace ani pro jednoho sourozence, Vašek se musí starat o celý chod domácnosti, sehnat tatínka, který je na dlouhodobé pracovní cestě a vystvětlovat Věnce, co je s maminkou. A Věnka celou situaci nechápe, neví proč s ní maminka nemluví, neudělá jí snídani, nevstává z postele, nepřijde ji utěšit, když jí je z celé situace smutno. Krásný příběh pro děti i dospělé a zárověň i pomoc pro rodiny, kde se s tímto problémem musí vyrovnat, pochopit celou situaci a jak to třeba dětem vysvětlit.

TerJac
22.04.2021 5 z 5

Je velmi nelehké pro člověka pochopit, co se s ním děje, když upadne do "deprese". Natož vysvětlit to jeho okolí a především dětem. A o to se autorka v této knize pokusila. Mohu jen říci, že to je opravdu pěkně napsáno. Pro mne, jako dospělou, to působilo smutně a cítila jsem z příběhu onu bezmoc jakou člověk většinou mívá, když ví o někom, koho tyto problémy trápí. Pokusím-li se ale vžít do dítěte, cítila jsem naději, porozumění, lásku, něhu a starost. A to by mělo být vždy stěžejní i pro každého z nás, dospělého. Neházet "flintu do žita", ale vzít to z těch, na první pohled, nejjednoduších možností, jaké se nám nabízejí.
Myslím, že moc povedená kniha, která může dětem přiblížit smutný svět bolavého nitra dospěláků.