Jindřich Veliký

Jindřich Veliký https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12126/bmid_jindrich-veliky-CFW-12126.jpg 5 51 7

Životopis, který se snaží postihnout osobnost panovníka v protikladném vývoji i v širším kontextu anglických a evropských dějin. Renesanční anglický dvůr. Dobová atmosféra. Reálie. Anglická reformace a její důsledky. Vznik anglikánské církve. Absolutistická monarchie Tudorů. Zjevná snaha narušit mýtus o obludném monstru, které ničí vše, co stojí v cestě jeho moci.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Domino
Originální název:

Great Harry , 1980


více info...

Přidat komentář

Noisette73
13.11.2020 5 z 5

(SPOILER) Jindřich VIII. Byl a bude kontroverzní osobnost historie.
Čte se o něm dobře, je bezesporu zajímavý, ale....přemýšlím o jeho charakteru už dlouho, jak odborně se choval k manželkám, sebestředný narcis, ve stáří nerudný, popudlivý někdy až zlý a krutý, na druhou stranu toto bylo způsobeno obrovskou bolestí, kterou prožíval... a samolibý byl, protože byl tak vychován, nic jiného neznal. Zkrátka hurá do čtení a posuďte sami.

Vidlička
20.10.2017 4 z 5

Jak jednou přečtete něco od paní Erickson, tak už se k ní budete vždycky vracet. Souhlasím s Kozlem, jak se vyjádřil o jejím stylu psaní. A nato, že jsou to většinou bichle, tak ale velmi velmi čtivé.


Kozel
22.05.2016 4 z 5

Už na střední škole jsem se seznámil s knihami od madam Erickson a byl jejich četbou nadšený. Zvlášť se to týká mých oblíbenců Jindry VIII. a jeho fenomenální dcerky Bětky. Hodně oceňuji autorčin způsob psaní. Její práce jsou totiž kdesi na pomezí populárně naučné literatury a chytlavé beletrie, aniž by opomíjela nejdůležitější i méně známá fakta; což je skvělý recept k příjemné čtivosti i poučení. A tak Jindřich během četby oživá do své velikosti nejen fyzické, ale i povahové, čímž se nesmazatelně zapsal do dějin Anglie i Evropy, a my tak můžeme sledovat panovníka, který svou vládu začal velkolepě, pokračoval na výbornou, avšak svou kapitolu uzavřel poněkud nevesele, což dodnes ovlivňuje laický i odborný pohled na jeho osobu.

lapagerie
15.04.2016 5 z 5

Další z knih tudorovských biografií autorky. Jako vždy mistrně vylíčený příběh tohoto nejznámějšího anglického krále i jeho šesti žen.

jessie01
15.03.2015 5 z 5

Zajímavě a čtivě napsaný příběh o jednom z nejznámějších anglických panovníků. Doporučuji pro všechny milovníky Tudorovců.

enlman
07.04.2014 5 z 5

Velice čtivé, takto psaná historie nebolí. Vřele doporučuji.

pufina
18.12.2011 5 z 5

Nemám ráda historii a nikdy jsem se o ní nezajímala, až na jednu vyjímku a tou je Jindřich VIII. (nebo chcete-li Jindřich Veliký). Hodně čtivá knížka, spousta zajímavostí a někdy mě při tom čtení napadlo "Vážně se to tak stalo?", atd. Jindřich VIII. je znám díky své slabosti pro ženy (pro mnohé ženy), je jistě spousta knih i filmů o něm a historii této doby, kdy kraloval, ale tohle je hodně výstižné a dvakrát tak zajímavé než polovina z toho, co vyšla nebo byla zfilmována!