Jihočeský horor

Jihočeský horor https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485095/bmid_jihocesky-horor-i0D-485095.png 4 58 16

Upíři, neobyčejná stvoření, duchové, vetřelci, psychopati, vlkodlaci, brutální vrazi a podobná strach nahánějící zjevení se nevyhýbají ani jižním Čechám. Přesvědčit se o tom můžete v příbězích jihočeských autorů a autorek prezentovaných v této výjimečné knize. Obsah: - Hovořící bytost Webster (Miroslav Pech) - Ukolébavka (Václav Křenek) - Návrat domů (Ivana Gašparíková) - Malá ryba, velká ryba (Jiří Sivok) - Bazén (Martin Štefko) - Podsvět (Anna Korbelová) - Hedvika (Václav Votruba) - Příchozí tisíce otců (Honza Vojtíšek) - Pod zvonem (Kateřina Malec Houfková) - Kalvárie (Svatopluk Doseděl)... celý text

Přidat komentář

Morbidus
04.03.2023 4 z 5

Už jako kluka mě vábila tajuplná keltičnost jižních Čech, ona nevyslovená rozervanost vykreslená přírodou a pověstmi opředenou historií. Vlastně se tedy ani nedivím, že české hororové podhoubí nejvýrazněji vyrašilo právě zde. Nutno také podotknout, že tato konkrétní plodnice je skvělým souhrnným zástupcem svého druhu. Obsažené příběhy jsou rozmanité jak jen to jde a mnohdy jsou navzdory tématu odvyprávěny svižně, originálně a čtenářsky zajímavě.
O tom vypovídá i fakt, že většina povídek mě měla čím zaujmout a tedy jsem si je patřičně užil. Snad jen Podsvět mi nějak zapomněl nabídnout větší příběh. Povídka Bazén je čtivá, neotřelá a dává smysl... ale výsledek na mě přesto působí poněkud rozpačitě a koncentrace gramatických chyb je vražedná. Příběh Kalvárie jsem pak četl už poněkolikáté, ale jde o tak kvalitní kus práce, že z té povídky vždy vane sychravý, záhrobní chlad. Hodně na mě zapůsobily kusy Pod zvonem a Hovořící bytost Webster.
Čistě odpočinková antologie, vhodná pro milovníky hororu a jižních Čech.

alibaba72
19.01.2023 4 z 5

Není to rozhodně špatné čtení, ale některé povídky mně připadaly trochu nedotažené.


monika_v_trapu
20.10.2022 4 z 5

Různorodá hororová sbírka, ve které najdete povídky o upírech, vlkodlacích, duších a všelijakých pochybných existencí a příšerách, které vás nenapadnou ani v nejdivočejších snech. Skvělá sbírka, ve které si podle mě každý najde "to své".

Jihočeský horor je povídková kniha, zahrnující tvorbu převážně jihočeských autorů - jak název napovídá - a i povídky jsou zasazeny do tohoto koutu naší republiky. Čtení jsem si moc užila. Byly tu povídky, které mi moc nesedly, ale i ty, ze kterých jsem byla přímo nadšená, jako třeba z "Kalvárie". Při čtení mi i lehce běhal mráz po zádech. Zneklidňující duchařina, která je za mě tím nejlepším z celé sbírky.

Trojice povídek, které bych chtěla vyzdvihnout, a které mě po Kalvárii oslovily nejvíce jsou "Bazén" (originální námět), "Hedvika" (klasika, která mi sedla jak prdel na hrnec) a na závěr "Příchozí tisíce otců" (skvělá atmosféra a čtivost).

Hodně zajímavý námět, řekněme i takový trochu hlubší, měla povídka "Hovořící bytost Webster", u které se pořád rozhoduju do jaké míry mi vlastně sedla. Nejlepší slovo, jakým by se dala popsat, je asi "divná" - myšleno v tom nejlepším slova smyslu.

Zbytku povídek bych dala asi takový průměr. Některé (jako třeba "Ukolébavka") bych moc ráda viděla víc rozpracované a u jiných mi trochu chyběla větší originalita ("Návrat domů"). Naopak "Podsvět" mi nesedl a nejsem si jistá, jestli jsem ho vlastně pochopila... Ale jak jsem psala na začátku, každý si tu najde to své. Od povídkové sbírky nelze čekat, že všechno sedne všem.

Skvěle sestavené, bavila jsem se. Povídky na říjnovou helloweenskou atmošku jak dělané.

Izu
19.10.2022 2 z 5

Český horor mě osobně nemá co nabídnout.

Pepa0216
11.09.2022 4 z 5

Moc se mi líbili povídky: Pod zvonem, Kalvárie, a Bazén. Ty byli skvělé. Dobré byli i Návrat domů a Hedvika. Dvě povídky pro mě byli naopak tak drastické a nečitelné, ale tím neříkám že byli špatné. Jen pro silnější povahy. Jde o Hovořící bytost Webster a Příchozí tisíce otců. Celkově povedená sbírka

Arkagas
11.08.2022 4 z 5

Juch! Skvělé hororové povídky z per našich převážně jihočeských autorů. Některé kratší, jiné rozsáhlejší, ale přesto všechny naprosto skvělé. Tíživou atmosféru totiž lze vykřesat i z takových krásných míst jakými jsou Třeboňské rybníky a jejich okolí, nebo i města jako jsou České Budějovice. Tohle mě hodně bavilo. Je to přesně můj šálek čaje, jaký má hororová duše miluje a jako bonus se vše odehrává na místech, která znám. Nemám co vytknout. Nejvíc se mi líbily -  Bazén, Hovořící bytost, Příchozí tisíce otců a Kalvárie. Celá kniha je ale skvělá a za přečtení rozhodně stojí. 
Moje hodnocení: 8/10

kristina6651
04.08.2022 4 z 5

Kniha se mi líbila především tím, že úplně každá povídka byla originální. Nenajdete tu téma, ať jakkoli profláknuté, které by nebylo zpracované originálně (o "krtcích v Bazénu nemluvě, ti by vydali na samostatnou rasu a knihu). Absolutní špičkou antologie jsou povídky Hovořící bytost Webster a Příchozí tisíce otců, ale zajímavý pro mě byl například i snový Podsvět.

LucYfer666
24.07.2022 3 z 5

Některé povídky jsou úplně skvělé, jiné bohužel ne. Hlavně jsem nečekal u takové knížky tolik chyb?

Marekh
23.07.2022 4 z 5

Na tuto knihu mě nalákala Sabina (pseudonym Anna Beatrix Bártová), když jsem se s ní setkal na Světu knih 2022. O knize jsem dlouho uvažoval, a nakonec jsem si knihu pořídil.

Jedná se o antologii 10 hororových povídek od českých spisovatelů. Znal jsem pouze MIROSLAVA PECHA, od něhož jsem v minulosti četl knihu MAINSTREAM (hororové povídky) a knihu COBAINOVI ŽÁCI (novely). Ostatní autory jsem neznal. 8 autorů jsou mladší nežli já.

Povídky hodnotím pozitivně a většina povídek se mi líbila. Nejvíce se mi líbily tyto povídky: Hovořící bytost Webster, Bazén, Hedvika a absolutní top byla pro mě povídka Kalvárie, u které jsem pociťoval strach. Ostatní povídky byly také zajímavé. Nevím, jestli jsem u všech povídek správně pochopil pointu. U povídky Bazén jsem zpozoroval hodně překlepů.

Kniha má pěknou obálku. Kniha obsahuje Přemluvu a krátké medailonky všech autorů povídek. Kniha je pěkně graficky zpracovaná. Součástí knihy jsou také ilustrace.

Hunters
27.04.2022 4 z 5

Návrat domů, Malá ryba, Bazén a Hedvika... ne to není začátek vtipu z Dillí, to je moje topka povídek této vydařené sbírky.

Ivan Kučera
27.02.2022 4 z 5

Jedna z kvalitatívne najvyrovnanejších hororových antológií tuzemských autorov, akú som kedy čítal. Perfektná lebkovo-červená obálka, sympatická papierová záložka, svižné záverečné medailóniky autorov (ešte to chcelo nejaké sexi fotky, ale čo už), kvalitné úvodné slovo Honzu Vojtíška (zároveň zostavovateľa antológie) a, samozrejme, poviedky. Je ich prítomných rovných 10 a hoci priznávam, že som ku knihe pristupoval s obavami, napokon ma čakala super jazda. Minimálne 6 kusov je bez debaty štvorhviezdičkovou záležitosťou a bola radosť ich čítať. Najviac ma dostali poviedky Hovoříci bytost Webster Miroslava Pecha, mrazivá Kalvárie Stavopluka Doseděla, lesno-drevorubačsko-sexuálny Příchozí tisíce otců Honzu Vojtíška, temný Bazén Martina Štefka, pochmúrna Hedvika Václava Votruby a výborný Návrat domů Ivany Gašparíkovej. Nedá mi to nepristaviť sa pri posledných dvoch menovaných. Používajú jedni z mojich najneobľúbenejších hororových bytostí, s ktorými sa pre mňa automaticky spája jedna obrovská nuda. V týchto poviedkach sú však dané tvory spracované tak perfektne, že sa z toho razom stala jazda ostrá ako nepoužitá žiletka, ktorou si zarežete do nechta na prste. Nepríjemná predstava? Čo potom samotné poviedky.

Malarkey
25.02.2022 4 z 5

Důkaz, že Jižní Čechy jsou ideální pro všechny spisovatele hororové literatury. Je totiž až s podivem, že jsem před lety o české hororové scéně četl snad jen z pera Svatopluka Doseděla a nyní tomuto žánru v roce 2021 vychází i samotná povídková sbírka cílící právě na tuto část České republiky. Každopádně za mě super a když těchto sbírek bude víc, vůbec se nebudu zlobit.

Všechny povídky měly něco do sebe. Osobně jsem se nesetkal s jedinou, která by mě vysloveně nebavila. Sestupně je popisuji níže:
KALVÁRIE od Svatopluka Doseděla, která mě opět bavila i po těch letech. Autor by měl daleko víc psát...
HEDVIKA od Václava Votruby, která nádherně pracuje jak s tamním prostředím, ale i s nemrtvými, což já osobně moc rád
PŘÍCHOZÍ TISÍCE OTCŮ od Honzy Vojtíška, která mě asi naučila v českém hororu přijímat sexuální scény, pač jsem se u ní strašně nasmál
HOVOŘÍCÍ BYTOST WEBSTER od Miroslava Pecha, která mě hned v úvodu uzemnila drsnou atmosférou, odpornými scénami a parádní pointou
MALÁ RYBA, VELKÁ RYBA od Jiřího Sivoka, která je hodně úchylná, ale silně čtivá
UKOLÉBAVKA od Václava Křenka, která byla nejkratší, ale zato správně úderná

Povídky BAZÉN, NÁVRAT DOMŮ, POD ZVONEM, PODSVĚT pak hodnotím zhruba stejně. Přiznám se, že mě natolik nezaujali, ale nemůžu říct, že by byly špatné. V knize se perfektně doplňují a nepotkáte tak dvě podobné.

rimmon
12.02.2022 4 z 5

Velice zajímavá sbírka povídek.
Vlastně jsem si tuhle knížku přála tak moc až jsem jí vyhrála v soutěži.
A je to paráda. Přečetla jsem jí za jeden jediný den.
Krásný je žít v jižních čechách a číst o nic. To mě moc bavilo - dokonce jsou tam i moje rodné Prachatice! Prostě paráda.
Zajímavě poskládané a ukazující že autoři v jižních čechách mají horor v žilách.
Nejvíc se mi líbila vlastně hned ta první povídka od Miroslava Pecha - bylo to nevšední , napínavé a i jsem se zasmála.
Václav Křenek - ta mě moc bavila! výborná povídka a krásně realistická!
Ivana - za mě nejlepší povídka z celé série - prostě totální paráda a já jsem úplně hltala každé písmenko a nechtěla aby to skončilo! Prostě paráda!
Jiří Sivok - i tenhle příběh mě hodně bavil a čtení jsem si užila - nebála jsme se ale moc se mi to líbilo.
Martin Štefko - bazén jsem tedy přiznám se musela číst dvakrát než mi to celý dalo smysl - je tam hodně chyb ale to mi zase tolik nevadilo - tahle povídka má obrovský potenciál protože nakonci jsem vykřikla ,,no ty vole!" takže za mě hodně pěkná povídka. Nečte se jednoduše chce to číst pomalu a vnímat co se děje. Ale jinak smekám.
Korbelová Anna - bohužel takhle povídka mi nepřišla hororová spíš taková hodně spirituální asi jsem špatný čtenář na takovou povídku.
Václav Votruba - Hedvika! no tak to je žrádlo! Tajemná knihovna! Nene víc psát nebudu. Jen si to koukejte přečíst sami tohle se mi moc líbilo!
Honza Vojtíšek - delší povídka, velice zajímavé čtení a ten konec mě dostal. Chudák kluk teda :D
Kateřina Houfková - výborný začátek, v průběhu děje se musí zase číst trošku pomaleji aby mozek stihla zpracovat co se děje - ale pěkný :) Mám ráda tyhle konce tyhle mindfucky :)
Svatopluk Vás prostě posadí na prdel!

Za mě perfektní počin - báječně poskládané a najde se tu opravdu všechno - upíři, vlkodlaci, temné bytosti, zvláštní tvorové - a ještě bych chtěla pochválit ilustrace. Některé bych si nejraději dala do obýváku místo televize.
Takže za mě rozhodně kniha co stojí rozhodně za přečtení a za místo v knihovně každého milovníka hororů jo a Jihočeši povinně :)

Rassmussen
11.02.2022 5 z 5

Od české hororové tvorby jsem nic závratného nečekal, ale teď jsem velice příjemně překvapený. Některé povídky mírně pokulhávaly, ale jinak 100%!

Nightstalker
02.01.2022 5 z 5

Velice povedená antologie. Nesedl mi pouze styl psaní Anny Korbelové. Hned se chystám na další knihy z Golden Dog.

kapitan9556
21.12.2021 4 z 5

Na tuhle antologii jsem se hodně těšil! Jsem rodilý Jihočech (jihočeský holky, jihočeský pivo) a byl jsem strašně zvědavý jak se s tématem autoři poperou. Budu stručný:

Miroslav Pech: No...znechutil mi cestu vlakem..dál už jezdit nebudu, jsem rád, že jsem ještě panna!

Václav Křenek: Rychlý, skvěle napsaný. Aby jsme se nedivili.

Ivana Gašparíková: Výborně napsanej příběh, kde jsem konec neprokouk. Ptáček nabudí a říkáš si wtf. Musím přečíst víc. Tohle se mi nezdá, jako brutal, kterej by nešel nevydat. To Pech je vic brutální! Ale už jsem možná taky, za ty léta, ztratil korektnost.

Jiří Sivok: Je to přesně tak. Silnější pes m....Mám rád, tyhle sexem napuštěný příběhy! Pecka!

Martin Štefko: Bazén má potenciál, bohužel nevyužitej. Ja se nemohl začíst! Navíc je tam takovejch chyb až mi to čtení kazilo....sorry, jen jsem upřimnej...

Anna Korbelová: Sorry! Na tenhle abstraktní styl moc nejsem. Budu muset přečíst znovu. Snad to pochopím...

Vaclav Votruba: Mám moc rád skrytý místnosti za knihovnou! A taky upíry! (ne ty ze Stmívání). Až nemístně boží.

Honza Vojtíšek: Přečetl jsem Meluzínu a říkal jsem "boží". Přečetl jsem Příchozí a píšu kurvamajsterštyk! S příští objednavkou kupuju Kazatele, ať se děje cokoliv!!! Tohle mě fakt moc baví!

Kateřina Malec Houfková: Dobrý psycho. Skvěle vystupňovaný. Skvěle napsaný. Mysl dovede neuvěřitelný věci!

Svatopluk Doseděl: Žrádlo! Mistrovsky propracovaný žrádlo. Top na konec. Alespoň, tak to vidím já.

P.s. Nikdy jsem nebyl nějak moc na český autory, ale tohle mě utvrzuje v tom, že se spoustu věcí změnilo!