Jednooký králík

Jednooký králík https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/201848/mid_jednooky-kralik-qr6-201848.jpg 3 85 27

Druhý román mladého držitele ceny Nejlepší švédská detektivka roku 2013. V údolí za městečkem, kde Airman David strávil dětství, stojí opuštěný dům. Společně s pěti přáteli tu teď David tráví dlouhé letní dny – slunce, grilování, pití, sex a páchání krádeží pod rouškou noci. Kradené zboží ukrývají v domě. V malé skupině ale postupně narůstají rozbroje, pod povrchem to vře. Co se opravdu děje v údolí? Jednooký králík je napínavý román o malém místě, kde se dějí velké věci. Letní venkovský thriller s náladou, která se zadírá pod kůži. Příběh o lásce a přátelství, tajemství i lžích. První vydání.... celý text

Přidat komentář

kahoma
04.09.2021 5 z 5

Moje první kniha od Carlssona a jsem velmi spokojena. Je to dost neobvyklá kniha, žádná typická detektivka, trochu to přípomíná Kdo chytá v žitě a trochu Cizince, ale jen hodně zdánlivě. Četla jsem to ve švédštině a velmi se mi to líbilo. Autorův styl mi velmi sedl, přijde mi, že každé slovo sedí přesně, nechodí kolem dokola a nenašlapává než něco sděli, ne, četlo se to velmi pěkně. Rozhodně mě to naladilo přečíst si další jeho knihy. A to jsem vlastně po této knize sáhla náhodou - jeho poslední vydanou knihu v knihovně neměli, byla rozpůjčená, a tak jsem sáhla po této... Rozhodně nelituji. A také se mi líbí název knihy - který tedy autor vysvětluje až na úplném konci svého doslovu v knize... Velmi doporučuji.

TomHr
27.10.2020 3 z 5

Autor umí nenápadně probudit čtenářovu zvědavost. Příběh vrtá v hlavě a nelze ho nedočíst. Dalším plusem je dobře vykreslená atmosféra venkova a opuštěného domu. Postavy a jejich motivace jsou napsány uvěřitelně, místy vadí až moc 'kůl' projev. Ale: občas jsem se do čtení musel nutit, rozvleklých pasáží je až moc, jinde se autor spokojil s nevysvětlenou zkratkou a některá fakta prostě ignoroval. Výsledný dojem je tak rozporuplný.


hellena1523
03.01.2020 2 z 5

Přiznám se, že mě kniha moc nebavila. Špatně se mi četla a postavy mi přišly takové nijaké...příběh mě nakonec taky nijak zvlášť neoslnil. Navíc jsem si občas přišla zmatená, protože byla kniha, jak už zde padlo, dost zmatečná.

Arsen
18.03.2019 5 z 5

Strhující bravurně napsaný příběh, ve kterém je skvěle vystižena atmosféra nudy, bezčasí a bezvýchodnosti dospívaní v malé ospalé vesničce, kde každý, kdo se rozhodne zůstat, pohřbí naději na lepší budoucnost.

Mademoiselle
01.01.2019 2 z 5

Neurazí...
Nenadchne...

SilvieSisinka
03.08.2018 2 z 5

Zmatek,zmatek a zase zmatek.Mnoho postav.Dej nic moc.Kralik co je snad buh,vsechno vi a vidi.Kniha se cetla dobre to ano,ale obcas jsem tapala.Pak chvilku nic a sup jedna vrazda,kradeze...zas nic a sup dalsi masakr.Docela orisek kdo patri k sobe.Nakonec zaver knihy zadny... tedy si ji dopisi sama ;-) Nemam rada takove nedopecene knihy :-(

Marekh
08.06.2018 3 z 5

Knihu bych hodnotil jako průměrný thriller, od knihy jsem očekával trochu více. Z druhého hlediska si myslím, že pokud se rozhodně tuto knihu někdo přečíst, tak úplně špatná volba to nebude, pokud od knihy nebude očekávat neustálé zvraty a napětí.

Mladí lidé se rozhodnou vloupat do domů lidí ve městě, ve kterém bydlí a odcizují jejich majetek, který mají v úmyslu posléze prodat. Jednoho dne dojde k tragické události.. Hrdinové také experimentují s drogami..

Líbilo se mi, když David vzpomíná na své dětství, co prožil se svým bratrem nebo kamarády. Líbila se mi i ponurá atmosféra domu, ve kterém se scházeli naši hrdinové. Z knihy jsem si odnesl také to, že rodiče by se neměli stydět za to, jakou práci vykonávají jejich děti, ať je jakákoliv, tzn. neuvádět lepší pracovní pozici, než vykonávají ve skutečnosti jejich děti.

Citát z knihy, který mne oslovil:

Myslím na toho mladíka, který si vzal život o pár domů dál od toho, v němž jsem vyrostl, a zanechal po sobě jenom čtyři slova. Vůbec jste mě neznali.

iveta3689
10.08.2017 3 z 5

Bohužel je to dost nuda. Námět slibný, ale zpracování je fádní, děj je rozvleklý.

adnov
23.04.2017 3 z 5

Na idnesu měla recenze na tuto knihu 90%. nechápu. první čtvrtina nudná, pak se začíná něco dít, ale pak zas zmatek. Do toho divná mládež (incest, homosexuálové), chápu že je zajímá hlavně sex, že nechtějí pracovat, že zkouší drogy, ale vražda a žádné výčitky? Pochybnosti? Proč v detektivce nebo sociálním románu je králík jasnovidec? Jak to bylo s těmi mafiány? Spousta věcí jen nakousnutá a nedořešená. Proč tak častá citace písniček? Proč je alepson pod čarou nepřeložili? A ten konec, ten me dorazil. Dávám 3 hvězdy - dobře se to četlo, zajímavé to bylo, psychologie postav občas super, občas kulhala, a přesto, že jsme četli z pozice pachatele, bylo to napínavé.

šipek
15.11.2016 2 z 5

Pomalu není co napsat. Nic moc to nebylo.

Lo_kren
28.09.2016 1 z 5

jestli je tohle nejlepsi svedsky autor soucasnosti, tak ty ostatni asi uz vymreli...

kalinka99
23.08.2016 2 z 5

Nikdy jsem neměla ráda detektivky a jen ze zvědavosti podle obalu jsem si tuhle přečetla a můj názor se i nadále nemění.

konicekbily
11.06.2016 2 z 5

Asi to měl být náhled do života dnešní mládeže a jejich rozpačitému startu do života při utváření a hledání vlastních cestiček - jak samostatný život nastartovat a jak dál. Celkem dobře postavená zápletka je zničena rozvláčností děje a zmateným vyprávěním.

cruela.devil
18.04.2016 3 z 5

Knihu jsem dočetla i když po tom, co udělali s Emanuelem jsem s tím chtěla "praštit". Mám ráda severskou kinematografii a hlavně detektivky ... tady jsem tomu nějak dlouho nemohla přijít na chuť. Začátek mi přišel chaotický, že vlastně ani nebylo jasný, jakým směrem se to bude ubírat. Druhá polovina už nabrala spád ... ale konec zas takový "nijaký". Moc postav, občas zbytečné protahování popisu události.

Honzeecheck
15.03.2016 4 z 5

Čekal jsem jen další severskou detektivku, který už se mi pomalu začínají zajídat a dostal jsem skvělej psychologickej thriller z pohledu "těch špatnejch". I když... hlavní hrdina je spíš lhostejnej a vše je mu úplně u zadku, než že by byl vyloženě zlej. Nehezká a syrová připomínka toho, v jaký době žijeme a že blahobyt ještě není automatickou zárukou štěstí. Sobecký malý hajzlové, kterým jde jen o sebe, nemají žádnou iniciativu ani plány a tak se raději přidají k někomu, kdo ten plán má, i když je blbej a nesouhlasej s ním.
Bavil mě úspornej ale opravdovej jazyk, štvaly mě častý citace písniček a především zbytečná dějová linka se Sarou a vůbec celou historií. Každopádně super!

santa1212
06.02.2016 1 z 5

Přiznám se, že tahle knížka mě nezaujala - bylo to první autorovo dílo, do kterého jsem se pustil a nedočetl jsem.

Lilith1
13.01.2016 3 z 5

Myslím, že mi hodně vadilo, to jak celou situaci ohledně starého Emanuela, vypravěč (David) chladně bere - žádné známky pochybností, výčitek, strachu z odhalení, prostě nic z toho, co by běžně v této situaci kdokoliv do té doby bezúhonný řešil. Tím pro mě celý příběh ztratil na reálnosti. Nehledě na to, že mnoho témat, která mohla být rozvinuta (záhadnost domu, změny barev), byla jen nakousnuta a ponechána na čtenářově fantasii. Určitě dávám přednost jinému stylu.

Lenka.Vílka
25.07.2015 5 z 5

Do autorova stylu jsem se zamilovala hned v první knize. Takže i v tomhle případě jsem hltala jako blázen každou další stránku. V jeho případě platí, že vás to dostane a propadnete mu jako závislák. Nebo dáte ruce ruce pryč a utecete. Já rozhodně zustavam :) Mám ráda postavy, které autor předkládá, přestože já jsem jiná, pokaždé jsem je dokázala pochopit (nejenom v téhle knize, ale i v jeho ostatních) a prostě je mít ráda. A o tom to podle mě je. Takhle se pozná dobrý spisovatel. Podle toho já posuzuji knihy. Když ve mě vyvolají pocit skutečnosti (a jestli je hraná, tak je to hodně dobře odvedená práce a smekam). Ne když mám pocit, že tohle vyšlo jenom proto, aby autorovi dali pokoj, tak jednou za dva roky něco splaca dohromady. Tesim se na další kousek a tenhle doporučuji.

kalache
03.05.2015 4 z 5

..prázdno a beznaděj,příběh až příliš dnešní,absence citu a úcty k životu...

danoj
22.01.2015 3 z 5

Kniha sa celkom dobre čítala, ale kým sa niečo začalo diať, bol som už v štvrtine knihy a posledných 10% bolo o ničom... Trošku sklamanie....

Štítky knihy

severská krimi švédské detektivky

Autorovy další knížky

Christoffer Carlsson
švédská, 1986
2014  66%Neviditelný muž ze Salemu
2014  65%Jednooký králík
2013  70%Případ Vincent Franke
2020  75%Znamení zla
2016  49%Padající detektiv

Kniha Jednooký králík je v

Právě čtených2x
Přečtených115x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených2x
Knihotéce88x
Chystám se číst67x
Chci si koupit9x