Jedna dobrá vec

Jedna dobrá vec https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496087/bmid_jedna-dobra-vec-RrN-496087.jpg 5 129 33

Život je ako horská dráha. Už keď ste na vrchole môže vás nepríjemne prekvapiť strmý pád. Liv Brooksová po rozvode impulzívne vymení svoj londýnsky mestský život za hornatý Yorkshire. Chce začať odznova. No to nie je vždy jednoduché. Z miestneho útulku sa rozhodne adoptovať psíka Harryho, aby jej nebolo tak smutno. Každý deň sa spolu prechádzajú po okolí, aby Liv lepšie spoznala svoj nový domov, a postupne zisťuje, že nie je jediná, ktorej by prospel nový štart. Spoznáva staršieho osamelého pána Valentína, mladého bojazlivého chlapca Stenleyho a Mayu, tínedžerku, ktorá je nahnevaná na celý svet. A veci sa pomaly začínajú meniť. Jedna dobrá vec je srdcervúci román o priateľstve a hľadaní vlastného šťastia v živote. Ak sa všetko vo vašom živote rozpadá, potrebujete len jednu dobrú vec, ktorá vám pomôže ho dať znovu dokopy.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Noxi
Originální název:

One Good Thing , 2022


více info...

Přidat komentář

J&B
19.03.2024 5 z 5

Oddychové nenáročné čtení, dobře se čte, zajímavý příběh končící happyendem. Knihu doporučuji.

VěraČamková
08.03.2024 5 z 5

Knížka mě bavila, dobře se četla a byla to skvělá a, laskavá oddychovka.


zuzi9
25.02.2024 5 z 5

I když má kniha 500 stránek, tak se mi četla dobře. Líbilo se mi téma knihy 7 fází smutku, kterými procházíme, když zažíváme nějakou ztrátu. V knize je to rozvod hlavní hrdinky. A pak stačí jedna dobrá věc, například pořídit si psa, a život znovu začíná. Taková moc milá knížka.

Hakl54
30.09.2023 4 z 5

Oddychové čtení, trochu naivní, ale Liv jsem šťastný konec přála.

KateTheBlogger
29.08.2023 5 z 5

Skvělá knížka, která pohladí po duši. Překvapilo mě, že ji napsala právě Alexandra Potter, protože u ní jsem zvyklá na více magie a kouzel, která v této knize zcela chybí. To ale vůbec neznamená, že je knížka špatná. Naopak. Byla vtipná i smutná, zábavná i dojemná a vlastně mi bylo líto, když jsem ji dočetla.

Markéta948
26.08.2023 3 z 5

Hezké oddechové čtení. Akorát na mě moc růžové. Většinu část jsem pak už jen zběžně přeletla očima. Ze začátku mě to bavilo. Mám ráda když má příběh hodně stran, ale tento by mohl mít poloviční obsah. V jednu chvíli jsem si říkala, že jsem přečetla 20 stran a vlastně o ničem... Kdyby tedy kniha byla poloviční tak se mi to velice líbí.

Ann98
25.08.2023 5 z 5

Velmi pěkná a čtivá kniha, kterou napsal sám život, ale je podána s humorem.
Čtení bylo velmi příjemné, i přes množství stran se četla rychle. Zápletky byly ve správný moment na správném místě a kolikrát byly i nečekané.
Hlavní postava mi byla sympatická, vlastně i všechny ostatní, když se tak nad tím zamyslím. Ale to je účel.
Příběh je milý, nutí vás se smát, ale má i plno smutných momentů. Je o přátelství, o štěstí, o lásce. Myslím, že každý čtenář si tam najde to své.
Je to ten druh knihy, která vám hodně dá. Ať už si díky ní "uklidíte" ve své hlavě. Nebo vás donutí se zamyslet nad svým životem. Když vám připadá, že jste ztraceni, že jste ztratili všechno a nic už v životě nemáte. Když se ten život zřítí jako ta pomyslná věž z karet a přijdete o smysl života.. Stačí si uvědomit, že přijde jedna dobrá věc a má zase smysl začít žít. Odteď to bude něco jako moje mantra, ke které se budu často upínat.

orson
04.08.2023 4 z 5

Moc milá a příjemná kniha

Vorlovar
27.07.2023 5 z 5

Milá kniha

Kristy.Seb
14.07.2023 5 z 5

Život se odehrává na hraně vlastní komfortní zóny.

Stačí jedna dobrá věc, aby se ti život obrátil vzhůru nohama a zase stálo za to žít.

Člověk vždycky všechno posouvá, aniž by si toho pořádně všiml, a než se naděje, není později - je příliš pozdě.

Vztek může být nějaký čas zdravý a osvobozující, ale ještě zdravější je se od vzteku oprostit.

Když se všechno rozpadne, otřese to samými základy vašeho úsudku a uvědomíte si, že nic není jisté.

Nejde druhého člověka zachránit jen tím, že ho budete milovat a že nejde spravit vztah, který nechce být spraven.

Občas, když nemůžeme něco vyřešit, je smích to jediné, co se dá dělat.

Být statečná znamená nemít z ničeho strach, ale být odvážná znamená něco dělat, přestože se člověk bojí. Odvaha se hodně podobá plavání - člověk ji prostě musí trénovat.

Právě změna je paradoxně to jediné, čím si můžeme být jistí - nic nikdy nezůstane stejné.

Ztráta ani žal nezmizí jako mávnutím kouzelného proutku, jen si najdou jiný způsob vyjádření způsob vyjádření.

Když vyrůstáme, myslíme si, že potřebujeme spoustu přátel, ale jak stárneme, postupně si uvědomujeme, že ve skutečnosti potřebujeme jen pár přátel, na kterých opravdu záleží.

Když člověk nedostane, co chce, je to vlastně velké štěstí, protože nakonec dostane něco mnohem lepšího.

Žena je jako pytlík čaje. Člověk nikdy nepozná, jak je silná, dokud se neocitne v horké vodě.

Když oni klesají, my jdeme výš.

Skutečný život, to je i spontánnost a zábava, včetně chyb a špatných rozhodnutí. Jsou to puchýře, spáleniny od sluníčka a kus pizzy navíc.

Člověk může vždycky chtít víc, ale taky b měl poznat, kdy být spokojený.

Žádný bůh , v kterého stojí za to věřit, vás nikdy nebude soudit.

Někdy je snazší být ztracený než nalezený.

Že něco netrvá věčně, ještě neznamená, že to má menší hodnotu.

Jedinou konstantou v našem životě je změna.

Něco vzdát je jediný způsob, jak selhat.

Měla jsem strach, že se budu v tolika postavách ztrácet, ale všechno se krásně doplňovalo. Skvělý příběh.

Evka27
16.05.2023 4 z 5

Tolik stran a tak rychle přečteno. Celkem milá kniha, všechno dopadlo tak, jak se sluší v romantickém příběhu.

hojchna
14.05.2023 3 z 5

Moc růžové.

jasmína
09.05.2023 4 z 5

Pro mě mohla mít kniha méně stran, některé události mi přišly zbytečně protahované, a měla jsem někdy tendenci přeskakovat.....

Jsem zvyklá od autorky na lepší.....

mirinda973
20.04.2023 4 z 5

Hlavní hrdina pes, jeho panička, starý pán, smutný muž se svým jedinečným synem, bláznivá puberťačka. Taková nesourodá společnost a přesto se spojí v jeden krásný příběh a každý najde aspoň jednu dobrou věc na svém životě. Milé hezké čtení, jen místy už moc růžová knihovna a né moc uvěřitelná náhoda, která je spojí ještě víc. Četlo se samo, doporučuji

Mišák240
27.03.2023 5 z 5

Moc hezké, milé, pohodové čtení. Kniha ze života, líbila se mi hned od začátku, všechny postavy mi byly sympatické. Určitě se k ní zase někdy vrátím.

yonda
20.03.2023 5 z 5

Knihy A.P.mám načtené. Tahle byla dost jiná a za mě úplně nejlepší. Bylo to takové to čtení, kdy vás děj vcucne a těch 500 stran si užíváte a prožíváte spolu s hrdiny příběhu.

Minoka
02.03.2023 5 z 5

Tak tohle se opravdu povedlo. Moc hezky se to četlo, kniha opravdu uměla pohladit po duši. Ráda jsem se ke knize vracela a těšila se na večer až ji zase otevřu. Dokonce jsem se rozhodla, že knihu nepošlu dál, ale že si ji nechám ve své knihovně a třeba se k ní zase někdy vrátím. Kdo hledá pohodovou knihu, vřele doporučuji.

Sarka25
26.02.2023 5 z 5

A je to tu, další skvělá kniha od mojí milované Alexandry.. její knihy jsou skvělé oddechovky ze života.. miluju je pohladí po duši a ještě se u toho zasmeju. Jedná dobrá věc je opravdu povedený příběh o lidech a psovi který je všechny spojí. O komunitě, o pomoci ostatním, a jsou v ní zahrnuty všechny věkové kategorie. Za mě super, četla se jedním dechem, neodlozitelna kniha která když skončí tak je vám to líto.

Kyta
06.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Kniha mě hned v knihkupectví zaujala svým názvem. Byla pro mě něco jako maják volající mě k sobě. Kniha o hledání štěstí? "Život znovu začíná"? To jsem ve svém aktuálním těžkém období potřebovala jako sůl. Už když jsem se začetla do první stránky, věděla jsem, že právě tato kniha se stane mou jednou dobrou věcí. A nemýlila jsem se.

Příběh pojednává o Liv, ženě středního věku, která musí opustit svůj známý, stabilní život a vrhnout se do nové, neznámé kapitoly svého života. Odstěhuje se do krásného prostředí jedné anglické vesničky, kde si uvědomí, v jaké bublině spoustu let byla. Začne žít odlišným způsobem života, než který dosud znala, a to jí otevře oči. Pouští se do reflexe sebe i jejího dosavadního života – uvědomí si, že v tom starém, známém životě nebyla ani zdaleka spokojená tak, jak si myslela a ve finále je za tu velkou změnu ráda, protože našla sama sebe i místo, kam patří. A v tom všem jí pomohla její jedna dobrá věc.

Příběh je vyprávěn z pohledů čtyř hlavních postav, které jsou zároveň zástupci všech generací – Stanleyho, Mayi, Liv a Valentina. Všichni v příběhu hrají nějakou roli a každý je úplně jiný. U Stanleyho se mi líbila nutnost mít ve všem nějaký řád a stabilitu, u Mayi houževnatost a touha řešit problémy ve společnosti, u Liv síla a odhodlání a u Valentina chuť do života i ve vysokém věku. Významnou a vlastně i klíčovou roli zde hraje pejsek Harry, který všechny postavy spojí dohromady.

“Jedna dobrá věc“ v sobě nese spoustu důležitých poselství a myšlenek o životě. Jedna z nich je o změnách – pokud chceme změnu, je potřeba v sobě najít sílu a vůli a hlavně vystoupit ze své komfortní zóny. Musíme jít novým začátkům a svému štěstí naproti. Další myšlenka je o koncích – ty zkrátka patří k životu, ať se nám to líbí nebo ne. Jeden konec neznamená konec našeho života, ale spíš znamená začátek nějaké nové kapitoly. Neméně významnou myšlenkou je o uzavření své minulosti, než se pustíme do nových věcí – pokud to neuděláme, ty nezpracované pocity nás později zaskočí a budou zbytečně páchat škodu.

Velkým tématem v knize je smutek a vyrovnávání se se ztrátou. Autorka se věnuje fázím smutku – vysvětluje nám, že každý člověk prožívá ty samé, avšak každý při nich kráčí po odlišné cestě. Uklidňuje nás, že v žalu nejsme sami a nabádá nás, abychom se o svůj zármutek s někým podělili, protože nám to částečně uleví od toho břemena. A zároveň nám připomíná důležitost naslouchání a nabídnutí pomoci a podpory těm, kteří to potřebují.

Kniha je o hledání sebe sama, hledání nových zájmů a útěků od naší bolesti. O přátelství a naději na lepší časy. O víře v život a v naši cestu. O odolnosti, síle a odvaze. O uzdravení srdce. O tom, jak je důležité udělat ve svém životě místo novým věcem. O tom, že nikdy není pozdě začít. O žití v přítomnosti. A v neposlední řadě o nezbytnosti vytrvání a trpělivosti.

Z knihy jsem celou dobu měla opravdu dobrý pocit. Částečný kredit připisuju tomu klidnému prostředí vesnice, které na mě dýchalo z každé kapitoly. Autorka udělala dobře, že děj zasadila právě sem, protože zároveň ukázala, jak se tu člověk narozdíl od rušného města umí zastavit a začne si všímat maličkostí. Z knihy vyzařovala naděje. Byla dojemná, citlivá, avšak i hodně klišoidní – spousta “náhodných” situací bylo neuvěřitelných, ale u této knihy jsem schopná jí to odpustit. Ke konci nechyběla ani důležitá odhalení, která mě pořádně překvapila.

Pokud si sami procházíte nějakou bolestivou ztrátou, tak si troufám říct, že tato kniha se pro vás stane tou jednou dobrou věcí. Odreagováním s nadějí na lepší časy. Připomínkou, že bude líp. Bude to přesně to pohlazení po duši, které potřebujete. Za knihu autorce děkuju a dávám jí krásné 4*.

alzbeta4340
06.02.2023 4 z 5

Lehce napsaný oddechový román o novém životním začátku. Důležitým hybatelem většiny pozitivních změn v životě učitelky Liv se stává Harry, postarší pes z útulku. Knihu proto doporučuji jako vhodný dárek všem milovníkům psích kamarádů :-).