Jediná ruža

Jediná ruža https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469127/bmid_jedina-ruza-zDb-469127.jpeg 4 184 57

Senzuálny príbeh o metamorfóze ženy objavujúcej svoje korene od autorky bestsellera Pichľavá elegancia. Štyridsaťročnú Rose jedného dňa prekvapí zvláštny telefonát – má sa vydať do Japonska na čítanie poslednej vôle otca, ktorého nikdy nestretla. Napriek počiatočnému váhaniu napokon súhlasí a odcestuje do Kjóta, kde ju ubytujú v otcovom dome. Rose, ktorá je proti svojej vôli konfrontovaná s komplikovanou minulosťou, spočiatku cíti len trpkosť a hnev. Paul, asistent jej otca, ju každý deň vodí po zvláštnych miestach. Po ceste, ktorú pre ňu zosnulý naplánoval, posiatej chrámami, záhradami – i emóciami. Kjóto si ju postupne podmaňuje a Rose sa dozvedá pravdu nielen o svojej rodine, ale aj o sebe samej.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Lindeni
Originální název:

Une rose seule , 2020


více info...

Přidat komentář

kurama45
20.10.2023 3 z 5

Medzi japonskou a naratívnou časťou príbehu sa týčila akási stena a namiesto toho, aby sa dopĺňali, pre mňa pôsobili rušivo. Nevedela som zbaviť pocitu, že je to celé trochu nasilu napasovaný obraz Japonska očami západného človeka. Klasický pokoj, pomalý život, hĺbavé úvahy, čajové rituály, chrámy, múdry starý šikmooký dedko atď. Hlavná hrdinka bola nesympatická, ale dobre napísaná. Iné postavy občas pôsobili vyslovene ako nejaké figuríny a často boli rovnako vyumelkované ako popisovaná krajina. Na druhej strane to malo neopísateľnú atmosféru a podvedome ma to upokojilo...

bacouch
12.09.2023 5 z 5

Pustila jsem se do této knihy energicky a roztěkaně. Po pár stránkách jsem vůbec nevěděla, co čtu. Takže jsem musela začít znova a jinak a najednou... Čtení této knihy je trochu jako čajový obřad. Abyste se nezačali nudit během prvních pár minut, je třeba úplně zpomalit, soustředit se na tuto chvíli a nechat se unášet okamžikem. Růže sama vás provede malebným světem pivoněk a kamélií, lakovaných krabiček s rýží, ukáže vám starověké budhistické chrámy skrápěné deštěm a ukolébá vás horkým saké. Moc se mi tam líbilo.


Penicuik333
15.08.2023 2 z 5

Tuhle knihu se rozhodně přečtěte. Je plná Japonska, rostlin a stromů, zámlk, nostalgie, bolesti i naděje. Je zádumčivá, lyrická a hluboká.

5tužka
13.08.2023 5 z 5

Audioknihu namluvenou Terezou Hofovou musím pochválit! Musela jsem si k ní trošku hledat cestu, ale její něžný hlas krásně podtrhoval japonskou atmosféru i vyprávěný příběh, od kterého jsem se nakonec nemohla odtrhnout. Myslím, že v této formě bude kniha mnohem zajímavější než pouze v psané verzi.

Syllvanium
15.07.2023 4 z 5

Pomalu plynoucí příběh zasazený v obrazech chrámových zahrad a krátkých zenových příbězích, které provází každou kapitolu. Útlá knížečka popisuje několik málo dnů, které hrdinka tráví v Kjótu, kam přijela vyslechnout závěť svého otce, kterého nikdy nepoznala. Důraz není kladen na příběh a jeho děj, ale na prožitky, emoce, útržky vzpomínek a prožité utrpení a především na vnitřní proměnu vnímání sebe i života. Máloco je řečeno přímo, mnoho napoví intuice. Je to jemná báseň v próze, zasazená do japonské estetiky, kde méně znamená více a vodítkem skrze život a svět je východní filozofie. Tohle jistě není kniha pro každého; ale mně přesun z rozpáleného města do monzuny smáčeného Kjóta mile pohladil.
Ne, není to dokonalá kniha, není bez chybičky a nevymyká se jistým klišé a patosu, třeba v podobě křečovitě našroubovaného zobrazení depresivní ženy, která apaticky prochází náručemi desítek milenců, aniž by si zapamatovala byť jen jediného z nich (což je výslovně v rozporu s její jemnocitnou a intuitivní stránkou osobnosti), jen aby nakonec zabředla do nejubožejšího klišé a zamilovala se do muže, který ji bez rozpaků označí za "otravnou káču"... ale jak jsem již zmínila, příběh zde (naštěstí) hraje druhé housle.

Závěrem bych ráda podotkla, že každá kniha profesorky Barberyové je jiná; přináší jinou atmosféru, jinou formu a jiné dojmy. Proto je zcela nemístné srovnávat tuto knihu s románem "S elegancí ježka" - tedy rada pro všechny čtenáře, oprostěte se od touhy "číst dalšího ježka" a otevřete se knize, kterou máte právě před sebou. (Anebo tuto knihu zavřete a jděte znovu číst Ježka, ale laskavě při tom zavřete ústa a držte ruce od klávesnice.)

Moncele
15.06.2023 5 z 5

Hledání lásky, vášně... Hledání života...

Ahmose
13.04.2023 2 z 5

Moja prvá myšlienka po dočítaní tejto knihy bola: Čo som to práve prečítal ?
Podľa obálky a anotácie som očakával jemný, komorný príbeh s nádychom melanchólie, ktorý by sa ako stvorený hodil na toto prechodné zimno-jarné obdobie. To bol veľký omyl.
Keby ste ma vyzvali, aby som jednou vetou zhrnul, o čom je táto kniha, odpoveď by znela : Ja naozaj neviem. Na jednej strane v nej bolo niekoľko pekných myšlienok, ale keď sa pozriem na príbeh ako celok, tak je strašne nekonzistentný. Netuším kam sa ním chcela autorka dostať a fakt by som nepovedal, že sa vôbec niekam dostala. Atmosféra knihy je vykreslená dobre. Melanchóliu strieda hnev a práve hnev na celý svet a predovšetkým seba samého je (asi) ústredným motívom knihy. Postavy sú ploché, nemastné, neslané a vzťah medzi nimi na mňa nijak nezapôsobil. Jediná ruža je naozaj divná.
Bezprostredne po dočítaní som knihe chcel dať tri hviezdičky, pretože tá atmosféra a prostredie Japonska na mňa zapôsobili. S odstupom pár dní som si však uvedomil, že si neviem predstaviť človeka, ktorému by som túto knihu odporučil. Skutočne zvláštna kniha.

GreenMagritte
15.12.2022 1 z 5

Pojďme k jádru věci: tohle bylo nic moc. Celá kniha po mně sklouzla a ničím se nedotkla mé duše. Japonsko je tady pouze jakousi vypůjčenou kulisou, japonská mytologie násilně vroubovaná do nudného příběhu bez emocí, hlavní postava otravná a náladová. Rádoby poetika, která vlastně poetikou není.
.
Bylo to takové plytké, nemastné a neslané. Při čtení jsem vskutku necítila nic. Je to možná tím, že teď čtu Amélii Nothombovou, která umí Japonsko vystihnout realisticky, bez patosu a západního romantického přídechu.

tulipi
04.11.2022

Milá, relativně útlá knížka o hledání sebe sama. Příjemně plynoucí text i děj společně nabízejí drobný vhled do Japonska prostřednictvím návštěv zahrad a chrámů v Kjótu, které absolvuje hlavní hrdinka na přání svého zemřelého otce.
Kniha pohladí, vtáhne, inspiruje k zamýšlení...

eva3992
23.10.2022 5 z 5

Rose, Francouzka, botanička, která odjíždí do Japonska, aby si vyslechla poslední vůli svého otce. Je tu však jeden problém – nikdy se s ním nesetkala. Poznává tak nejen krásy Japonska, ale zároveň i sama sebe. Je to příběh o tom, jak se vyrovnat se ztrátou otce, kterého nikdy nepotkala, ale přitom je její součástí.

V knize je spousta rostlin, jejich pocit dodává knize na jemnosti. Jednotlivá místa jsou popsána až magicky, krásně. Při čtení jsem měla pocit, jako by text plul kolem mě. Autorka nás s sebou vzala do Japonska a já si mohla užít pocit, že tam skutečně jsem.

Celý příběh je vlastně proud myšlenek a pocitů. Filozofické myšlenky o bytí a nebytí, hledání sama sebe. Je to poetické i hluboké. Ač je to útlá knížka, čte se pomalu. Spoustu vět si musí člověk skutečně uvědomit a některé myšlenky prožít společně s Rose.

Ač tu nemáme žádný velký děj, zasáhlo mě to. Příběh ve mně vzbudil spoustu emocí, chtělo se mi brečet a nejraději bych byla v Japonsku spolu s Rose, abych jí pomohla a abych společně s ní odkrývala krásy Japonska.

lexikon_tf
19.08.2022 5 z 5

Japonsko, květiny, chrámy, jedna protivná Francouzka, která v Japonsku najde sama sebe, umění a zase květiny.
Bylo to moc milé čtení, takové pohlazení. Bavilo mě spolu s hlavní hrdinkou ochutnávat tamní pokrmy a odhalovat nejrůznější květiny, stromy a větvičky.
Rose jede do Japonska vyslechnout poslední vůli svého otce, kterého však nikdy nepoznala. V jeho domě se postupně seznamuje nejen s otcovými přáteli, ale i s tamní kulturou.
Spolu s hlavní hrdinkou objevujeme krásy a vůně Japonska. Ona sama však kromě tohoto kouzelného místa poznává i svou japonskou část své osobnosti.
Knížka se mi četla hezky, měla jsem chuť tam odjet a poznávat popsané chrámy, zahrady a restaurace. Atmosféra je zde krásně zachycená a příběh lehce plyne. Pokud máte rádi květiny, Japonsko a jeho kulturu - určitě si knihu přečtěte.

Dominique27
16.07.2022 4 z 5

Hezká, meditativní kniha o japonských zahradách a jedné osamělé ženě, která v nich hledá své kořeny i ztracenou radost do života. Děje je tu pomálu, ale o něj v této knize ani nejde. Doporučuju, pokud se chcete na chvíli zastavit, zklidnit a myšlenkami se přenést do japonských čajoven a budhistických chrámů.

Mituli78
13.06.2022 2 z 5

Hezké....jen....ta očekávání.....byla někde trochu jinde. Po Eleganci ježka....

Susan94
08.06.2022 3 z 5

Autorka musí být velmi empatický a jemný člověk. Velmi citlivá kniha s mnoha metaforami a metonymiemi květin, stromů, rostlin. Ačkoliv občas jsem se v tom trochu ztrácela.

Lucienka220
20.05.2022 3 z 5

(SPOILER) Pohádkový příběh o Růžence, která přijede po smrti svého otce, se kterým se nikdy nesetkala, do Japonska. Přijede si nejen vyslechnout jeho závěť, ale také splnit jeho přání, aby prošla buddhistické chrámy i zahrady.
Příběh samotný je prokládaný krátkými zenovými příběhy, které zahajují a nastiňují děj příští kapitoly. Květomluva, zadumané a melancholické popisy rostlin a krásných zahrad, nezvyklých chutí čajů a jídel. Průhledný a čistý, i když předvídatelný, příběh o nečekané lásce.
Příběh o odkládání života, Růženčině spánku, a chuti žít. Kdo není připravený trpět, není připravený ani žít. O tom, že nikdy není pozdě začít žít.
Celkově se mi kniha líbila více než S elegancí ježka.
Hodnocení možná změním, uvidím, zda mne příběh zasáhl uvnitř a budu se k němu chtít vracet.

markej
02.04.2022 4 z 5

Francouzka Rose přijíždí do Japonska, kde nikdy nebyla, vyslechnout si závěť svého otce, s nímž se nikdy nesetkala.
Na mě tenhle příběh působil až pohádkově, zádumčivá atmosféra japonského venkova, spousta květin a lidových vyprávění, hodně symbolů, náznaků a poměrně přímočaré milostné vzplanutí (tady bych si představovala trochu více spletitosti).
Knížka se mi líbila asi i víc než autorčin bestseller S elegancí ježka.
Hodnocení: 4,5 ⭐ z 5 ⭐

pepap
20.03.2022 3 z 5

Kniha Muriel Barberyové, S elegancí ježka, kterou jsem četl a několikrát poslouchal, je dílo tak vynikající, že se téhle vysoko nasazené laťky jiný román stěží dotkne. Přesto autorce nadále věřím a těším se na díla příští, tahle kniha nicméně není moje krevní skupina.

Foxie89
19.02.2022 3 z 5

krátká, milá povídka, která donutí člověka zapřemýšlet nad svým životem

Kniznicerv
23.01.2022 4 z 5

Nejde o poezii, ale román, který se jí velice podobá. Působí na všechny naše smysly a cítíme se, jako bychom se vskutku ocitli v japonské zahradě, buddhistickém chrámu nebo čajovně. Atmosféra jednotlivých míst a celé země na nás jen dýchá, a stejně tak nás dokáží zasáhnout pocity hlavní hrdinky Rose, její smutek a samota. Je to vskutku “otravná protivná káča”, ale chápeme, proč jí je a doufáme, že v nové etapě jejího života, o kterém už se nedočteme, jí být přestane.
Kniha nemá velký děj a ten, co tam je, je poněkud klišé - hledání odpovědi na otázku “kdo jsem?”, změna života hrdinky a předvídatelný milostný příběh - přesto mi nic z toho nevadilo, protože o tom kniha vůbec není.
A to, o čem je, mě dokázalo zasáhnout až do duše.

marca_m
19.01.2022 2 z 5

Silně poetický příběh, až se za tou poetičností samotný děj úplně ztratí.