Jan Žižka z Trocnova

Jan Žižka z Trocnova https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/194702/bmid_jan-zizka-z-trocnova-TIw-194702.jpg 4 9 2

Bývali Čechové statní jonáci - jen pouhá zmínka o naší zemi vyvolávala hrůzu na dvorech nejmocnějších středověkých států. Největší děs vzbuzovalo jméno Jana Žižky z Trocnova. Tento neohrožený husitský hejtman rozdrtil několik křížových výprav, které se pokoušely o likvidaci českého pokusu o reformu katolické církve. Paradoxem je, že o životě jedné z nejvýraznějších postav naší historie většina lidí ví jen naprosté minimum. Žil, byl, vítězil, oslepl a zemřel. To je na takového velikána docela málo. Mezeru v našich znalostech se proto pokusil zaplnit skvělý český historik Václav Vladivoj rytíř Tomek. A opravdu se mu to podařilo.... celý text

Přidat komentář

braunerova
13.03.2019

Český pravopis z poloviny 19.století teda nedávám a tudíž ani nehodnotím. Jakou skupinu čtenářů touto knihou chtělo nakladatelství oslovit, to je mi naprostou záhadou (mám vydání z roku 1993). Ale už chápu, proč je v bazaru za 50,-Kč.

"Zatím Žižka, jak se musí sauditi ze sauwislosti skutků, sproštěn potřeby osobního bojowání, bystrým okem wůdcowským spatřil swau příležitost ... "

Finn123
01.12.2016 5 z 5

Paráda. Výborné dílo. V.V.Tomek je úplně jiná káva než Josef Pekař!
Kniha podává ucelený a podrobný portrét našeho slavného vojevůdce. Čte se velmi dobře.
Pan rytíř je prostě třída!