Jak přicházejí sny

Jak přicházejí sny https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/133867/bmid_jak-prichazeji-sny-dIB-133867.jpg 4 123 38

Co se stane, když zemřeme? Chris Nielsen nezná na tuto otázku odpověď, dokud nepřijde při nehodě o život. Teprve tehdy odhaluje skutečnou podobu posmrtného života. Přestože se však dostane do nebe, není zcela spokojen. Chybí mu totiž jeho žena Annie. Následující tragédie ohrozí jejich shledání a Chris proto dobrovolně dává svou duši všanc, aby Annie zachránil z říše věčného zoufalství. Dokáže láska spojit to, co nebe a peklo rozdělily?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

What Dreams May Come , 1978


více info...

petrarka72
petrarka72
20.08.2023 2 z 5

Styl průměrný, jazyk omezený a záhrobní bedekr plný klišé. I popový film Duch mi připadal zajímavější.

mulderka
mulderka
12.07.2023 3 z 5

Čekala jsem duchařskou fantasy, a čeho se mi dostalo? Esotericko-náboženské osvětové propagandy, se seznamem použité literatury dlouhým jak týden před výplatou. Takový turistický průvodce po záhrobí, s detailním výkladem, kdo, kde, jak... akorát málokde s odpovědí "proč". Chtělo by se napsat - aktualizovaná Dantova Božská komedie s výraznou nálepkou "pro chudé". A pokud se nepletu, tenhle žánr přestal být aktuální někdy před 400 lety. Hm, zrovna tohle bych u celkem známého autora mystery horrorů nehledala.
Za normálních okolností bych tuhle knížku patrně poslala rovnou do odpadu, jelikož na teorie o posmrtném životě, reinkarnacích a podobně hledím s obrovskou rezervou. Jenomže... už delší dobu se plácám v drsné emocionálně vyčerpávající bažině a příběh neuvěřitelné lásky Chrise k Ann mě naprosto šokujícně nadobro dostal. Určitou pasáž jsem obrečela jak tři želvy dohromady. A jiná mě zase přiměla k tvrdému zamyšlení nad vlastním životem.
Asi není nikdy pozdě překousnout svou hrdost, omluvit se a poděkovat...
Což je ponaučení, které mi tahle knížka dala. Rozhodně s tím ale není třeba čekat, až to na tomto světě zabalíme.
Tříhvězdičkové hodnocení je aritmetickým průměrem literární úrovně /ta za moc nestála/ a ryze subjektivního psychoterapeutického efektu /právě naopak/.


vnimat_Krasu
vnimat_Krasu
15.09.2022 5 z 5

Love story mezi životem a smrtí, který sedne fanouškům Půlnoční knihovny a lidem, co se bojí smrti. Nečekejte žádný ezo. Spíš zběsilý fantasy čtení, lehký jako sněhový pečivo. Zabije vás jednou exkluzivní hororovou scénou z pekla a dojme božsky kapesníčkovým závěrem. Dal bych si Mathesona víc. Dvakrát. Možná i čtyřikrát.

Hells_above
Hells_above
05.07.2022 4 z 5

Zajímavý pohled na život po smrti. Kniha je spíš na zamyšlení, film se mě emočně dotkl mnohem více.

boruf
boruf
13.06.2022 4 z 5

Příjemné čtení. Co k tomu dodat. Asi jen, že kdyby to tak bylo, tak bych byl spokojený.

JointlieKat94
JointlieKat94
30.12.2021 4 z 5

Hezké čtení, které mi dalo trošku zabrat. Stále tu je spousta nezodpovězených otázek, ale nebudu se snažit najít odpověď, prostě se na to budu jen těšit. :) budu doufat, že to takhle vážně funguje, představa je to krásná.

Díky za zážitek. :)

Mufa
Mufa
30.06.2021 5 z 5

O posmrtném životě a reinkarnacích občas přemýšlím a tohle pojetí by mi docela vyhovovalo. Jen škoda, že se to člověk do poslední chvíle nedozví, jak to opravdu je.
A jsem celkem ráda, že posmrtný život nepopírám...

Tejna
Tejna
07.04.2021 5 z 5

Člověk ani nemusí být věřící, aby si tohle přečetl. Bylo by vcelku fajn, kdyby to takhle opravdu fungovalo. Chvilkami pohlazení na duši, chvilkami přesný opak. Každopádně rozhodně doporučuji!

oolinkaa
oolinkaa
19.05.2019 4 z 5

Četlo se samo. Toto téma mě zajímá a kdo tomu alespoň trochu věří , je ta kniha pro něj .. super

Atrament
Atrament
04.04.2019 1 z 5

No myslím, že se z tohoto tématu dalo vytěžit daleko více, než plochý a nudný příběh chlapíka, co neustálě kňourá, že se mu stýská po manželce, a který je navíc plný nesmyslů a nelogičností...

jaroiva
jaroiva
29.03.2019 3 z 5

Knížka vůbec není špatná, ale s mou představou posmrtného života moc nerezonuje. Zdá se mi, jako by se autor snažil nějakou indickou nebo východní představu o reinkarnaci vysvětlit tak, aby tomu porozuměl křesťan. Z mého pohledu tak vznikl poněkud náboženský paskvil, který ztratil ty nejlepší myšlenky z obou pohledů a ponechal ty nejpřísnější. Přesto mi to pomohlo uvědomit si, jak to asi mám sama, resp. jak to určitě poskládané nemám.
Vzhledem k tomu, že nikdo nevíme, jak to je opravdu, těžko se to hodnotí, ale mě prostě autor nepřesvědčil ani o tom, že to má sám nějak smysluplně srovnané. V tomto ohledu vnímám lépe jiné knížky, i když třeba obsahují i fantastičtější a méně uvěřitelné představy (např. Říše andělů: Bernard Werber).
Pokud to budu brát jako obyčejnou beletrii, pak je to OK.

Knišíl
Knišíl
23.12.2018 4 z 5

Jeden z nejkrásnějších příběhů, inspirující a motivující čtení pro úplně každého, jen je potřeba si vybrat vlastní interpretaci popisovaného a neopomenout hlavní myšlenku díla (láska k bližnímu svému). Nepočítám se za věřícího, přesto bych právě velmi rád přijal tuto vizi existence, a proto něco ve mě popírá moji nevěřícnost.
PS: Film jsem viděl první a proto jsem se rozhodl i pro tuto knížku. Film jsem viděl již dávno, a tak si nerozpomenu jak moc rozdílný oproti knize byl. Každopádně nikdy jsem na něj nezapomenul úplně a ani nezapomenu. Stejně tak s knihou.

M100
M100
28.09.2018 5 z 5

Úžasný zážitek...

danny_21
danny_21
05.09.2018 3 z 5

Moc jsem byl natěšeny na další knihu autora úžasné Já legendy i vzhledem k tomu, že stručný obsah sliboval i díky tématu posmrtného života / světa skvělou záležitost. Bohužel ve výsledku nemůžu říct, že bych byl očarován, někdy mi přišlo, že si autor dost protiřečí, předkládá nedotažené pořád lidsky "fyzické" myšlenky a skutky v jeho Zemi zaslíbené a dost mě otravovalo to neustálé strachování se o manželku ( i když v pointě mělo opodstatnění ) a nečekal jsem, že se dostaneme na úroveň křesťansky postaveného světa s nebem a peklem. Ale abych taky pochválil - líbily se mi popisy metafyzického stavu po smrti, budování myšlenkami a konečné reinkarnační studie. Zajímavé téma, ale čekal jsem prostě víc, protože i já bych chtěl věřit, že smrtí ten současný hektický sprint nekončí a někde na nás čeká příjemné pokračování v jiných sférách s neomezenými možnostmi - 70 %

wlado
wlado
31.05.2018 4 z 5

Zaujímavá a pútavá kniha. Autor z posmrtného "života" urobil takmer vedecký traktát, s náboženským podtónom (čo mi nesedelo). Kniha sa číta dobre a miestami je dosť napínavá. Príbeh veľkej lásky až za hrob.

vlkcz
vlkcz
08.05.2018 5 z 5

Znal jsem dřív film, který je, zejména vizuálně, hodně povedený. Knížka je trochu jiná, zaměřuje se spíš na myšlenky, díky čemuž ztrácí v prostřední části trochu spád.
Ale každopádně člověku zůstane pod kůží.

Matthias
Matthias
05.11.2017 2 z 5

Přečetl jsem v rámci knižní výzvy - je to oblíbená kniha mé mamky, která se zajímá o duchovno. Naštěstí je to tak snadno napsaný, že se to dá přečíst víceméně na pár posezení. Bohužel příběh mi moc nešmakoval. Ne proto, že na posmrtný život nevěřím, duchovno a esoterika a astrální cestování považuju za nesmysly atp. ale především v tom příběhu místy dost haprovala logika, kdy sám autor v principech posmrtného života, který popisoval, dělal občas logické rozpory. Místy na mě všechno působilo velice povrchně, ačkoliv se kniha snažila působit naopak velice hluboce. A za nejhorší považuju, že je to místy psané velice kýčovitě a "nažehleně". Ovšem druhá část knihy mi připadala trochu lepší, protože se tam teprve něco začalo dít a občas se vyskytl u nějaký ten zajímavější moment.

DasaN
DasaN
17.10.2017 5 z 5

Originální příběh o lásce, kterou nepřekoná ani smrt. Kniha má zajímavou myšlenku a přestože nejsem věřící, tak musím říct, že se mi fakt líbila.

Raymi
Raymi
09.10.2016 5 z 5

Velmi dojemný příběh o velké lásce přetrvávající i po smrti.Kniha nutí k zamyšlení a dává jistou naději do budoucna.

pauline93
pauline93
15.08.2016 5 z 5

Vždycky jsem tak nějak doufala v to, že život smrtí nekončí a přečtení této knihy mi mé myšlenky ještě více utvrdilo..

Štítky knihy

zfilmováno sny posmrtný život umírání duchařské romány záhrobí

Autorovy další knížky

Richard Matheson
americká, 1926 - 2013
2008  80%Já legenda
1999  83%Jak přicházejí sny
2022  77%Zmenšující se muž

Kniha Jak přicházejí sny je v

Právě čtených2x
Přečtených172x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených18x
Knihotéce89x
Chystám se číst135x
Chci si koupit32x
dalších seznamech2x