Jack Nicholson

Jack Nicholson https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233074/bmid_jack-nicholson-233074.jpg 4 15 6

Fakty nabitá kniha o velkém bouřlivákovi Hollywoodu z pera uznávaného autora Marka Eliota (napsal též publikace o Michaelu Douglasovi, Stevu McQueenovi, Paulu Simonovi a dalších) vnáší nové světlo do života Jacka Nicholsona na plátně i mimo ně. Ve své práci vychází z obšírného bádání i rozhovorů se zasvěcenci, kteří tohoto vynikajícího herce znají nejlíp. Dočteme se o jeho ne zrovna lehkém dětství v New Jersey, kdy veškerá tíha starosti o rodinu ležela na bedrech matky a hrozilo, že vypluje na povrch nepříjemné tajemství jeho pravého původu, o nevázaném nočním životě s Warrenem Beattym, o vášnivých vztazích se začínajícími herečkami, například Michelle Phillipsovou, Anjelikou Hustonovou a Larou Flynn Boyleovou, a též o spolupráci s tak skvělými režiséry a kolegy, jako jsou Dennis Hopper, Stanley Kubrick, Roman Polanski či Meryl Streepová. Publikace poutavým způsobem mapuje pět desítek let trvající kariéru Jacka Nicholsona, která mu mimo jiné vynesla dvanáct nominací na Oscara (tři proměnil), sedm Zlatých glóbů a legendární role ve filmech Bezstarostná jízda, Malé životní etudy, Cena za něžnost, Osvícení, Přelet nad kukaččím hnízdem a dalších. Široký prostor dostává i jeho soukromý život, který je neméně dobrodružný. Byl plný krásných žen, bujarých večírků, ale také alkoholu a drog.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: ekniha , Vyšehrad
Originální název:

Nicholson , 2013


více info...

Přidat komentář

cleopatra11
11.11.2020 5 z 5

Velmi pěkná, až zajímavá kniha, která dopodrobna řeší jak hereckou roli, tak jeho životní etudy. A musím říct, že tento člověk se fakt nenudil. Ucelený přehled všech jeho žen, přítelkyň, milenek a kamarádek, které občas tomuto bouřlivákovi vypomohli jak v sexu, tak s herectvím. Je zajímavé, že ač v dětství nepoznal soudržnost rodiny a teplo rodinného krbu, že k tomu neinklinoval v dospělosti. Radši preferoval samotu před trvalým vztahem a manželstvím. Myslím, že jen on sám ví proč.

zahadum
14.08.2020 3 z 5

Minule som prečítal od Eliota životopis Michaela Douglasa a dnes od toho istého autora životopis ďalšieho hollywoodskeho " barda " - Jacka Nicholsona. Čo k tomu dodať keď autor použil presne tú istú šablónu ako v minulej knihe ? asi veľmi nič už sa len zamerať na samotného Jacka. Po pravde Jacka mám oveľa radšej ako Douglasa pre jeho nepochybne skvelé herecké nadanie ( preboha má predsa troch Oscarov ). Samozrejme čo sa týka hereckého prejavu tak jednoznačne je pán Nicholson kaliber a neviem si predstaviť filmy ako Prelet nad kukučím hniezdom alebo Čínsku štvrť bez neho. Jeho súkromný život to je jedna veľká katastrofa ak by som použil jeho slovník tak " runda, kunda a koks " skoro 24 hodín denne. Väčšie a menšie aféry hádam s každou ženou v okolí Los Angeles, ten chlap videl za život viacej vagín ako 10 gynekológov ! Kopec detí a každé s inou ženou, striedavé pocity " pána vesmíru " so strachom so staroby a stratenej erekcie. Čiže až by sa chcelo povedať,že človek - chudák. Neuveriteľne bohatý herec, ktorý si skúsil neúspešne aj úlohu režiséra a úspešnejšie aj úlohu scenáristu mal veľmi pestrý život. Kniha ho ale nie veľmi pestro zachytáva a je to ten istý problém ako u Douglasa a to ,že sú to všetko len suché fakta a bez krvi a duše. Určite ale stojí za to aby si ju človek prečítal ak chce vedieť niečo o živote fenomenálneho herca a starého kurevníka. Jack Nicholson je len jeden a ostane legendou v dobrom aj v zlom.


MichelleKing
10.03.2016 5 z 5

Jako fanynka Jacka Nicholsona jsem si přišla na své.... Je to jeden z mala herců, kteří si chrání své soukromí, neposkytují rozhovory a nikdo o nich mnoho neví. Kniha popisuje Jackovo dětství, filmovou kariéru, vztahy, pády a úspěchy. Pan Eliot je vynikající životopisný psavec a Jacka si v této knížce vzal noblesně do parády!
Já jenom stále čekám na to, až Mr. NICHOLSON vydá osobně knížku a teprve tam se dozvíme ''jak všechno to doopravdy bylo'' -protože ''HERE'S JOHNNY'' je právě za dveřmi!!! :-)

callahanh
21.01.2016 4 z 5

Ucelený a zajímavý životopis vynikajícího herce a hollywoodského bouřliváka. Eliot umí vybrat to podstatné a čtivě seřadit informace, které se dozvěděl. Každou kapitolu uvozuje jedním Nicholsonovým citátem, který se k ní přesně hodí. Z hlediska fanouška mu nelze vytknout snad nic, protože je tu zaznamenána celá jeho cesta ke slávě a nesmí chybět ani ty nejdůležitější filmy, v nichž hrál. Je tradičně škoda, že o některých méně známých nebo úspěšných se tu autor jen letmo zmíní a příliš nerozebírá jejich tvorbu, na druhou stranu by asi tloušťka knihy dost nabyla. Navíc si čtenář udělá pořádek v tom, kolik měl vlastně Nicholson manželek a dětí, což je v jeho případě také dost důležité a pro méně znalé nepřehledné. Jediné, co mi vadilo, byly některé subjektivní soudy autora, který zbytečně shazoval filmy, v nichž Jack nehrál a někdy nemá úplně pravdu (třeba v případě filmu Neúplatní, o němž mluví jako o nevýrazném dramatu, z něhož si diváci dnes pamatují už jen kreaci Roberta de Nira), naštěstí tu ale podobných poznámek není moc. Chcete-li se něco dozvědět o jedné z nejzářivějších hvězd historie Hollywoodu, v tomto knižním portrétu zjistíte vše podstatné a dostanete chuť se na nějaký Jackův film podívat. 80%
PS: Trošku mě zarazilo české vydání, které má místy nepřesné číslování poznámek pod čarou a především zaměňuje filmy! O dramatu Jako nepoddajný plevel hovoří jako o Hořkosti, čímž v tom těm, kteří se tolik neorientují, dělá trošku zmatek, a režiséra Levinsona překřtilo na Lensona.

Barbara02
04.03.2015 3 z 5

Určitě zajímavé čtení. Škoda jen, občas je to dost chaoticky napsané, krkolomně, někdy i nelogicky. Ale stojí za to si to přečíst.

kilometr
17.02.2015 5 z 5

Další povedená kniha od Marca Eliota.Takovou knihu skoro neodložím,než ji dočtu.90%.

Štítky knihy

herci

Autorovy další knížky

Marc Eliot
americká, 1946
2013  80%Americký rebel – Život Clinta Eastwooda
2008  80%Cary Grant
2013  69%Michael Douglas
2014  77%Jack Nicholson
2012  63%Paul Simon

Kniha Jack Nicholson je v

Právě čtených1x
Přečtených16x
Knihotéce8x
Chystám se číst5x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x