Paul Simon

Paul Simon https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145765/paul-simon-145765.jpg 3 7 5

Paul Simon je nepřehlédnutelnou osobností světové písničkářské scény. Marc Eliot, autor životopisných bestsellerů, nabízí v knize zevrubnou a vyčerpávající sondu do hudebního i soukromého světa této osobnosti a čtenář má k dispozici objevný pohled na jednoho z největších umělců naší doby. Kniha odpovídá na řadu dotazů ze Simonova života, dozvíme se, jak se Paul seznámil se spolužákem Artem, a zjistíme, že tradici rozpadů a návratů ti dva zahájili dávno předtím, než si začali říkat Simon & Garfunkel. Eliot na základě obsáhlých rozhovorů s řadou Simonových přátel, kolegů a spolupracovníků zasvěceně popisuje, jak duo roku 1963 prorazilo v klubu Gerde's Folk City, co dělal Paul v Anglii, zatímco ve Státech trhala rekordy upravená nahrávka skladby The Sound Of Silence, a jak se z písně, kterou vlastně ani nedopsal, stal jeden z největších hitů Simona & Garfunkela. Autor podrobně vypráví, jakou zásadní roli Paul sehrál na festivalu v Monterey, jak dostala herecká dráha Arta Garfunkela přednost před natáčením a vydáním alba Bridge Over Troubled Water a do jaké míry tato poslední a nejdůležitější deska Simona & Garfunkela dokumentuje jejich dlouhé a neklidné partnerství. Pochopíme, jaké nesmírné úsilí vynaložil Paul Simon na to, aby jeho první sólová nahrávka zněla úplně jinak než alba dua S & G. Vleklý a složitý proces vedl ke vzniku alba Graceland, jež v osmdesátých letech znovu nastartovalo hudebníkovu kariéru. Kniha také přináší celou pravdu o Simonově katastrofálním neúspěchu, když se v letech devadesátých pokusil dobýt Broadway s muzikálem The Capeman.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Galén
Originální název:

Paul Simon: A Life


více info...

Přidat komentář

terimila
21.12.2022 3 z 5

Upachtěné čtení. Sáhla jsem po ní ve svém vrcholném okouzlení starýma peckama S+G, abych se konečně dozvěděla aspoň něco o jednom ze svých nejoblíbenějších muzikantů.
To "aspoň něco" jsem se dozvěděla, ale čekala jsem víc. Přijde mi, že kniha klouže po povrchu, sice hezky shrnuje známé informace o Simonovi a jeho kariéře, navnadí k poslechu pár věcí, co člověk zatím neznal... ale o moc hlouběji nejde. Čekala bych detailnější pohled na okolnosti vzniku těch nejlegendárnějších písní. Čekala jsem bližší pokus o vhled do vztahu s Artem a proč se začali tak štvát. To jsem nedostala.
Od dobrý biografie čekám, že po jejím přečtení budu muzikantovi o něco víc rozumět. Ale Simonovi po téhle knize rozumím míň... a proto je hodnocení takový, jaký je. Poctivá práce, ale s nejednoznačným přínosem.

Pablo70
10.01.2022 3 z 5

Kde jinde mohla tahle knížka skončit než v Levných knihách? Vyšla moc pozdě na to, aby oslovila fanoušky dobré muziky (Paul Simon je už dávno passé), a musím dát za pravdu těm, co ji tu hodnotili: není to moc dobrá práce. Eliot asi píše biografie jako na běžícím pásu, moc vám toho nepoví. Mrknul jsem i na hodnocení cizozemců, co koupili knihu na Amazonu – celkem jsme se shodli. I když nepochybuji, že být popovou hvězdou je těžká kláda, opravdu byl Paul Simon takový derpresman? Miloval jsem písně v podání S & G, autor se ani nepokusil jejich texty zabývat hloub. No, nějakou základní představu o Simonovi vám to dá, ale zbytek si musíte nastudovat sami. Já si vytáhl starou LP desku Mostu přes rozbouřené vody a s chutí jsem si přečetl skvělý komentář Jirky Černého a překlady textů od „mladého básníka Pavla Šruta“. Už ji hraju z počítače, originál se stal malou relikvií chlápka, co dospíval v šedesátých...


lynxir
20.02.2020 2 z 5

Vcelku zkladní přehled života a tvorby Paula Simona. Kniha jinak obsahuje poměrně dost chyb a autorových smyšlenek. Naprosto nechápu, proč někdo píše biografii o někom, koho v podstatě nesnáší. Autor na mnoha místech sklouzává do ironie, často Paula Simona vyloženě zesměšňuje. U popisu mnoha písní je zjevné, že je vůbec neslyšel. Opravdu svérázné dílo.

Akana
16.09.2016 3 z 5

Veskrze průměrná biografie. To podstatné se čtenář dozví, ale nijak strhujícím nebo neotřelým způsobem. Uvítal bych detailnější pohled na jednotlivé desky nebo písně, ale vážnější výhrady vlastně nemám. Jen to prostě – narozdíl od Simonovy muziky – tak nějak prošumí.

Finskej
06.02.2014 3 z 5

Snad vůbec první životopis světoznámého písničkáře vydaný kdy u nás. V kvalitním překladu Michala Bystrova, patrně nejlepšího hudebního publicisty současné generace. Lze říci, že než se tato kniha objevila, nevěděli jsme vlastně o člověku, jehož písně zná téměř každý, téměř nic. Čas to napravit. (Ani poté nebudete vědět vše, ale rozhodně víc.)

Autorovy další knížky

Marc Eliot
americká, 1946
2013  80%Americký rebel – Život Clinta Eastwooda
2008  80%Cary Grant
2013  69%Michael Douglas
2014  77%Jack Nicholson
2012  63%Paul Simon