Americký rebel – Život Clinta Eastwooda

Americký rebel – Život Clinta Eastwooda https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183274/bmid_americky-rebel-zivot-clinta-eastwoo-7Uu-183274.jpg 4 20 6

Život Clinta Eastwooda V Americkém rebelovi popisuje autor bestsellerů a uznávaný filmový historik Marc Eliot strhující, často bouřlivý život a kariéru filmové legendy, herce, režiséra a producenta Clinta Eastwooda, „Muže beze jména“. S otevřeností a nezaujatostí píše o Eastwoodových vzestupech a pádech, uměleckých úspěších i neúspěších a fascinujícím, složitém vztahu mezi jeho osobním životem a prací. Eliotův pozoruhodný vhled odkrývá, jak vysokoškolský odpadlík a neambiciózní playboy stoupal k slávě jako hollywoodský „sexy rebel“ a nakonec se proti všem očekáváním stal hvězdou v panteonu Akademie jako několikanásobný držitel Oscara. Americký rebel zahrnuje to nejlepší z Eastwoodovy tvorby, tedy filmy, které se rychle staly americkou klasikou – Pro hrst dolarů, Drsný Harry, Nesmiřitelní, Tajemná řeka, Million Dollar Baby a Gran Torino.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Karmášek
Originální název:

The Life of Clint Eastwood , 2009


více info...

Přidat komentář

TreborDor
18.03.2018 5 z 5

Velmi čtivý (i přes kritizovaný lehce kostrbatý překlad - buďme za něj alespoň tak rádi ; ) a faktograficky totálně vyčerpávající životopis svérázného, obdivuhodného a nepřekonatelného umělce, autora, člověka Eastwooda. Autor knihy Marc Eliot zvolil přesnou formu pro objektivní (neautorizovanou) biografii žijícího a stále velmi vlivného člověka v hollywoodském prostředí, kdy je obtížné o něm získávat "nepohodlné" informace (jak sám v doslovu sympaticky vysvětluje). Kniha je krásně neotřele graficky zpracována a největší potíží zůstává paperbackové vydání a "fyzický boj" s jejím "otevřeném" držení, které však vzhledem k okolnostem vydání knihy absolutně toleruji. Velkou zajímavostí v knize mi přijdou zmínky o metodě "vědeckého zpomalování stárnutí" a Eastwoodově letité životosprávě v kontrastu s jeho současným stále skvělým duševním i tělesným zdravím a životní energií.

"Je velmi mnoho způsobů, jak o filmu mluvit/psát". (Molly Haskell)

Jack.Bledsoe
06.12.2017 4 z 5

Napřed to špatné. Musím souhlasit s výtkami níže, celou dobu jsem si říkal, kdo to proboha překládal a jak je možné, že to vůbec prošlo v tomhle stavu až k vydání... no a on se autor překladu na konci o slovo přihlásil dokonce sám:)) Takže pane Rejžku, za tohle byste se měl stydět, tam je jasně vidět, že jste to (s)prostě odflákl. Stejně tak mě iritovalo bulvární řešení Eastwoodova soukromí. Jinak jde ale o hodně zajímavou knihu, která filmové nadšence určitě nudit nebude. Jen se zkrátka musíte povznést nad tu Rejžkovu fušeřinu a nasávat samotné informace.


callahanh
20.10.2017 4 z 5

Pro mě lehké zklamání, protože Eastwooda mám hodně rád a na tuhle knihu jsem se vysloveně těšil. O to víc mě překvapilo, že překlad byl dost krkolomný, některá souvětí jsem musel číst vícekrát a objevovala se tu hodně zvláštní slova. Není pochyb o tom, že Eliot umí vždy skvěle popsat to podstatné a přitom nevynechat žádný film, některé jeho interpretace jsou trochu zvláštní a některé informace vysloveně popírají to, co jsem znal z jiných zdrojů, nevím ale, do jaké míry to může být právě tím překladem. Škoda také, že je kniha do značné míry bulvární, i když chápu, že spousta událostí má souvislosti s životem filmovým, asi nemusel jít autor až do takové hloubky. Jako zdroj informací a čtivý životopis žijící hollywoodské legendy kniha poslouží dobře, divákům udělá trošku pořádek v jejím rozsáhlém díle a naláká ke zhlédnutí snad všech filmů. Jen mě mrzí, že knihu nemám touhu přečíst ještě jednou nebo dokonce vlastnit. Dovolím si ještě podotknout, že by jí slušely tvrdé desky, protože formát brože je vzhledem k velikosti i váze ne úplně komfortní. 70 %

DennisMoore
26.12.2016 3 z 5

Z velké části vyloženě bulvární informace v naprosto tragickém překladu Jana Rejžka, který si ta krkolomná souvětí po sobě snad ani nečetl. Zato já je po něm musel často číst hned několikrát, abych se v nich vůbec vyznal. Clint Eastwood by si zasloužil lepší knihu.

Peter.Melon
30.05.2015 4 z 5

Filmová legenda Clint Eastwood v této knize jako by ožil.Jsou tu i různé fotografie a zajímavé informace o tomto znamenitém herci...Hodnotím tuto knihu velmi kladně-80 procent.

wally
10.04.2015 4 z 5

Zajímavý pohled do života jedné z největších amerických filmových legend, jehož soukromý život nebyl zrovna ukázkový, ale filmová část si zaslouží obdiv....Muž beze jména Sergia Leoneho, Drsný Harry Forever a v neposlední řadě úspěšný režisér, který se na sklonku svého profesního života dočkal i vysněného Oskara...bohužel ne za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli.....RESPEKT!

Autorovy další knížky

Marc Eliot
americká, 1946
2013  80%Americký rebel – Život Clinta Eastwooda
2008  80%Cary Grant
2013  69%Michael Douglas
2014  77%Jack Nicholson
2012  63%Paul Simon

Kniha Americký rebel – Život Clinta Eastwooda je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce21x
Chystám se číst7x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x