Cary Grant

Cary Grant https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15866/cary-grant-15866.jpg 4 19 3

„Všichni chtějí být jako Cary Grant. I já bych chtěl být Cary Grant.“ – Cary Grant Byl ztělesněním mužného a krásného hlavního hrdiny Ameriky. Ale narodil se v anglickém Bristolu. Proslul jako Cary Grant, ale jmenoval se Archibald Leach. Ženy o něm snily a zbožňovaly ho, několikrát se i oženil, ale byl homosexuál, ač to celý život tajil. Cary Grant se stal jedním ze symbolů klasické filmové éry. Natočil přes sedmdesát filmů, z nichž některé vstoupily už navěky do historie. Byl oblíbeným hercem Alfreda Hitchcocka, zazářil ve čtyřech jeho klasických dílech. A přitom si ho většina diváků spojí zejména s klasickými komediemi zlaté hollywoodské éry. Jako lehce popletený, a zároveň mužně krásný hrdina okouzloval Katharine Hepburnovou ve filmech, které zná i český divák. Pocházel z chudého prostředí, dětství a mládí zrovna šťastné neměl, a tak už jako velmi mladý odjel s Penderovou akrobatickou skupinou do Ameriky, kde se rozhodl zůstat, aby se jednou prosadil jako velký herec. Začal se prosazovat v divadle, ale rozhodl se vydat na druhý konec Spojených států, do Hollywoodu, a proniknout k filmu. Nebylo to lehké, ale dokázal to. Stal se jedním z nejlépe vydělávajících herců v dobách, kdy se za film ještě nedávaly milionové honoráře. Byl průkopníkem v tom, že se po vypršení první dlouhodobé smlouvy už nikdy žádnému filmovému studiu neupsal – a zaplatil za to tím, že Oscara se dočkal až v pokročilém věku za celoživotní dílo, ač by si ho zasloužil už za několik výkonů dříve. Jak tedy žil? Jaký byl doopravdy? Byl to ten okouzlující popleta, jakého známe z Leopardí ženy? Nebo sebevědomý svůdník z Příběhu z Filadelfie? Anebo rozpolcený utrápený muž na útěku z filmu Na sever Severozápadní linkou? Na to vše odpovídá biografie, kterou právě držíte v rukou... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , BB art
Originální název:

Cary Grant: A Biography , 2004


více info...

Přidat komentář

1amu
25.03.2020 3 z 5

Pokud by životopis jedné z hvězd Hollywoodu měl o dvě třetiny stránek méně, bylo by to k prospěchu věci. Miláček žen, ale také "utajený" gay, muž jenž se rozváděl a zase ženil. Byl také prvním z řady herců, který po vypršení první dlouhodobé smlouvy se již nikdy žádnému filmovému studiu neupsal, ale také kvůli tomu neměl šanci získat Oscara. Dočkal se ho až ve svých 66-ti létech za své celoživotní dílo. Byl oblíbeným hercem mistra hororu Alfreda Hitchcocka.
Při čtení této knihy jsem se začal bavit až od 24.kapitoly, kdy se seznámil s režisérem Brooksem, pro něj doposud neznámým. Padli se hned "do oka". Cary Grant se stal jedním z nejlepších poradců scénaristů, dokázal připravovaný film rozebrat nejen na jednotlivé komponenty, ale také analyzovat jednotlivé charaktery nosných postav děje.
Byl u startu nového symbolu "sexuální bohyně"- Marilyn Monroe, která rychle zazářila, předvedla svou "hloupou krásnou blondýnu" se vším co muži na ženách oceňují tak (jak pravil Cary G.) : "že i mrtvý chlap v publiku se probral a vzal ji ihned na vědomí".
V roce 1954 přestal filmovat a se svou čtvrtou manželkou (mladší o 20 let) podnikli cestu kolem světa. Cary využil pozvání své třetí manželky-milionářky Barbary Hutton, žijící v přechodně v Maroku, která se nabídla financovat případně jeho nový film dle vlastního výběru, přičemž se chtěla pochlubit se svým novým milencem, jímž byl playboy Porfirio Rubioso. (vzali se rok poté-manželství vydrželo 73 dnů a chudáček dostal pofoukání na bolístku ve výši 2 milionů $ za souhlas rozvodu bez soudních průtahů).
Stárnoucí herec se při filmování ve Španělsku v r.1957 seznámil s 22-ti letou Sofií Loren a jako vždy se ihned zamiloval. Mělo to dva háčky: první soupeř, kolega z téhož filmu Frank Sinatra toužil po krásné Italce též-nepochodil. A pak zde byl hlavní kamen úrazu, budoucí potenciální manžel, ale doposud nerozvedený pracháč a producent Carlo Ponti. Ten nakonec vyhrál. Jednoduše proto, že si Sofia uvědomila, že Carlo je zejména finanční jistota.
Protože ani jedna z předchozích čtyřech manželek neporodila potomka, stárnoucí Cary se upnul k vizi "zanechat světu potomka, nejraději syna". Stalo se také, že v r.1963 odmítl elegantně nabídku hlavní role profesora Higginse v My Fair Lady za 1,5 milionu $ slovy : " Je jedno, jak moc bych byl dobrý, pořád mě budou srovnávat s Rexem Harrisonem, vůbec si nemyslím, že bych byl lepší než on".
Po sňatku ,opět s herečkou Dyan Cannon, se dočkal 26.2.1966 dcerušky Jennifer Dian Grant. Ironií osudu se manželé o rok později v srpnu 1967 rozvedli. O 19 let později Cary Grant umírá ve věku 82 let.

andrii24
26.02.2017 5 z 5

Nejzásadnější hlavní role, nejkomplexnější filmový a společenský charakter Archieho Leache. S pověstnou anglickou kapkou, v Americe chycenou grand linkou. Hrdinný imaginární dubl. Fyzický garant převtělený se v klam.


Livia
25.09.2015 4 z 5

Zbožňujem filmy z doby tzv. zlatého Hollywoodu. Cary Granty vždy patril k mojim naj mužským favoritom. Táto kniha mi dosť zničila ilúzie o síce talentovanom ale arogantnom a značne psychicky nevyrovnanom chlapovi. Je mi jedno, že bol zrejme gay (v tej dobe to určite nebolo jednoduché), ale ani to mu nedávalo právo chovať sa ku svojim manželkám ako hovädo.

Ale životopisy týchto hercov väčšinou nečítam kvôli informáciám z ich osobných životov. Vždy ma viac zaujímajú informácie o tom, ako sa v danej dobe točili filmy, čo je v porovnaní so súčasnosťou fascinujúce. A práve k tejto téme som sa z knihy dozvedela strašne veľa. Hlavne ma potešili množstvo zmienok aj o iných osobnostiach najmä Katherine Hepburn, Ingrid Bergman, Howard Hughs a sám majster napätia Hitchcock.

Mám strašnú chuť pustiť si pár starých filmov. A začnem Príbehom s Philadelphie - Grant, Hepburn a Stewart - dokonalá kombinácia

Štítky knihy

Hollywood herci film

Autorovy další knížky

Marc Eliot
americká, 1946
2013  80%Americký rebel – Život Clinta Eastwooda
2008  80%Cary Grant
2013  69%Michael Douglas
2014  77%Jack Nicholson
2012  63%Paul Simon