Já, Iulia

Já, Iulia https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504460/bmid_ja-iulia-rhP-504460.jpeg 4 15 10

Píše se rok 192, Řím je pod kontrolou krutého císaře Com­moda. Senát se spikne, aby s tyranem skoncoval, a nejmocnější generálové se mohou každou chvíli pokusit o státní převrat. Aby zabránil povstání, zadrží Commodus jejich manželky v Římě. Jednou z jeho rukojmí se tak stává Iulia, žena vojevůdce Septimia Severa. Náhle v Římě vzplane požár a pustoší město. Je to katastrofa, nebo snad příležitost? Pět mužů se připravuje rozehrát hru o římský trůn, jedna žena má ale svoje vlastní plány – založit novou dynastii. Román Já, Iulia úspěšného španělského spisovatele Santiaga Posteguilla oživuje polozapomenutý příběh nejmocnější císařovny starověkého Říma.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Bourdon
Originální název:

Yo, Julia , 2018


více info...

Přidat komentář

hanzmb
12.04.2024 5 z 5

Každý, kdo rád čte příběhy ze starého Říma, by si neměl nechat ujít tuto knihu. A to hned ze tří důvodů:
1. Typuji, že min 90 % knih je z období Caesar-Vespasian, takže toto období stojí za to poznat.
2. Z 99 % jsou mužští hrdinové, takže Julia je velmi zajímavá změna.
3. A asi nejdůležitější důvod je to, že to je nádherná, fantasticky napsaná kniha.

nero 13
21.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Já, Lulia je historický román podle mého gusta, děj se celkem drží zmapovaných událostí a to co je autorova licence je vkusně včleněno do děje, to vše je doplněno mapkami a historickým komentářem Santiaga Posteguilla, mám rád když autor nakonec vysvětlí kde bral inspiraci ke své knize.
Pokud jde o obsah tohoto prvního dílu o spoluzakladatelce čtvrté Císařské dynastie Severovců, Lulii Domně, tak vše začíná v posledním roce panování nehodného syna velkého Marcuse Aurelia, Commoduse, kterého asi většina lidí zná z filmu Gladiátor v podání Joaquina Phoenixe, kdy po jeho zavraždění se za Císaře prohlásí postupně hned pět adeptů na Římský trůn, a vypukne občanská válka z které vyjde vítězně manžel Lulie, Septimius Severus.
Pokud jde o film Gladiátor tak vizuálně to byla pěkná podívaná, ale s historickou přesností je na tom stejně asi jako Statečné srdce s Melem Gibsonem.


fénix56
15.02.2024 5 z 5

Podrobný popis vzestupu syrské dívky na císařský trůn. Přiznám se, že Iulii Domnu jsem do přečtení této knihy nezaregistrovala. Přitom to byla možná nejmocnější žena na římském císařském trůnu.

Po smrti šíleného císaře Commoda se na trůnu krátkodobě vystřídají dva senátoři Petrinax a Iulianus. A pak začne válka mezi třemi správci, správcem Panonie Septimusem Severem, který je manželem Iulie, správcem Sýrie Nigerem a správcem Británie Albinusem. Vítězně z ní vyjde Severus, možná hlavně díky tomu, že mu radí Iulie. Nejdříve mu to vadí, ale když pozná že její strategie je úspěšná, začne ji naslouchat. Velkou roli hraje i to, že se oba navzájem velmi milují, což je záležitost u římských manželů velmi nezvyklá...

A když se Iulii splní sen o vybudování impéria, má ještě další sen, pokračování dynastie.

Potěšily mne doplňující poznámky od spisovatele, protože román je opravdu obsáhlý a podrobný, takže jsem se občas v množství postav trochu ztrácela. A některé pasáže, hlavně popisy bitev, byly až moc podrobné.

LenkaKa
08.01.2024 5 z 5

Chvílema jsem se tím musela trochu prokousávat, ale jako celek výborná kniha. Historické knihy mě hodně baví.

braunerova
10.12.2023 5 z 5

Román s přesahem do literatury faktu, takovéto knihy mám nejraději. První díl popisuje roky 192 až 197, konec vlády šíleného Commoda a tři občanské války. Výborný je podrobný popis bitev, nechybí mapy bojiště. Už se těším na druhý díl.

Martianus
30.10.2023 5 z 5

Extrémně čtivá a napínavá kniha ze starověkého Říma. Autentický nástupce Gravesova famózního díla "Já, Claudius".

Babouš
10.07.2023 3 z 5

Je vidět autorův zájem a znalosti dobových reálií, ovšem právě neschopnost něco z té přehršle detailů vypustit knize paradoxně spíše ubližují. Například při detailních popisech postupu každé jedné legie v bitvě jsem přiznávám se přeskakoval. Kniha je vyprávěná ve třetí osobě a autor nelogicky přeskakuje mezi úhly pohledu, takže si k žádné postavě (bohužel ani k titulní Julii) nevytvoříte vztah. Představuju si autora jako profesora antické historie, který je zapálený do bitev a politik, ale lidem a vztahům mezi nimi buďto nerozumí, nebo je neumí popsat.

Syssi
14.01.2023 5 z 5

Přestože snad může na první pohled skutečnost, že je hlavní hrdinkou žena, budit dojem, že člověk drží v rukou tuctovou romanci, která nemá s historickými skutečnostmi nic společného, opak je pravdou. Je vidět, že si autor dal ohromnou práci s tím, aby příběh nechal plynout co nejvěrněji. Hlavním tématem je boj Septimia Severa o moc nad Římem a podíl, který na něm měla Julia Domna. Výsledek knihy tak sice není žádným tajemstvím, přesto však dokáže napínat. Zvláště když přijde na bitvy a politikaření, kdy děj zvlášť pohlcuje. Kéž by vyšla v českém jazyce i navazující kniha Y Iulia retó a los dioses.

iam.sokol
07.01.2023 5 z 5

Po dvou dílech Claudia od Roberta Gravese jsem se rozhodl ještě chvíli zůstat ve starověkém Římě a přečíst si dílo o jiné císařské dynastii. Respektive o ženě, jejíž ctižádost zapříčinila občanskou válku a vznik nové římské éry. Posteguillo pojal vyprávění podobně jako Graves, ovšem díky podrobnému popisu občanské války a jednotlivých částí konkrétních bitev měla kniha dynamičtější spád, takže se četla velmi prakticky sama. Základní historická fakta, alespoň co se týče dějinných událostí a osudů císařů, pak vykreslil autor poměrně dost přesně. Zaznamenal jsem, že v roce 2020 byl vydán druhý díl (prozatím jen ve španělštině) obsahující události po ustavení Severovské dynastie a už teď se těším na jeho český nebo anglický překlad. A jak poznamenal v historickém dovětku i Posteguillo, podle tohoto námětu by se dal natočit epický historický seriál, takže Netflix, šup šup.

tereza1198
31.12.2022 3 z 5

(SPOILER) Začátek se mi líbil moc, pak už se hodně věcí opakovalo a některé části mě vysloveně nudily. Detailní popisy bitev, zrady, ctižádost Iulie. Nějak jsem si k postavám nedokázala vytvořit vztah. To kniha Já, Claudius mě vtáhla tisíckrát víc.
Také mi chyběl mi doslov, jak jednotlivé osoby dopadly. Protože tohle všechno, aby založila novou dynastii a dostala k moci svého manžela a své syny, asi za tolik obětí nestálo. Její syn Lucius Septimius Bassianus alias Caracalla se nestal nejpopulárnějším císařem Říma