Irská princezna

Irská princezna https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459315/bmid_irska-princezna-cJT-459315.png 3 23 7

Elizabeth Chadwicková, právem nazývaná nejlepší současnou anglickou spisovatelkou historických románů, nás svým novým příběhem vrací do poloviny dvanáctého století, na dvůr výjimečného panovníka Jindřicha II. Plantageneta. Poté, co je král z Leinsteru Diarmait sesazen, prchá z Irska do Anglie, kde hledá útočiště a pomoc od anglického krále Jindřicha. Kromě loajality a ochoty pro cokoli je odhodlaný v rámci nových aliancí provdat jedinou dceru Aoife významnému normandskému šlechtici z velšského pomezí, charismatickému Richardu de Clare, ambicióznímu muži nespokojenému se svým osudem. Na hranicích s Walesem to vře, irská království bojují o moc a král Jindřich touží rozšířit své již tak dost velké impérium. Hra plná intrik, vášní, odvahy a lásky začíná.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Irish Princess , 2019


více info...

Přidat komentář

Jarka88
08.04.2023

Knížka není špatná,dá se přečíst je spíše pohodová.

socka123
01.06.2022 3 z 5

.....už jsem četla lepší knihy od autorky. Irská princezna je malinko "červená knihovna", ale dobrý, na pohodu.........


orinka3
23.12.2021 2 z 5

Mám tuto dobu ráda, historie středověku mě zajímá, ale tohle mě za srdce nevzalo. Možná to bylo způsobeno i množstvím tiskových chyb v knize, nevím...Samotná princezna Aoife mi moc sympatická nebyla, jí přisouzený Richard byl zcela jistě rytíř na slovo vzatý, ale taky mi moc neseděl. Jindřich II. Plantagenet na mě působil spíš jako obtloustlý obšourník, jehož sukničkářské sklony Aoife dovedně zneužívá. Samozřejmě, ku prospěchu svému a Irska. Ostatně, Irsko té doby je vykresleno v krvavých barvách neustálých vzájemných bojů každého s každým. Krutosti, barbarské zvyky, které hlavní hrdinku od dětství formují, mají vliv na její prudkou a neústupnou povahu. Zároveň je diplomaticky obratná a pomocí ženské taktiky umí Richarda vést správným směrem. Jenže....ať to vezmu z kterékoliv strany, pořád je to jen červená knihovna bez valné literární hodnoty. Příjemné čtení, to ano, ale na knihu zapomenu už za pár dnů.

bookcase
12.12.2021 4 z 5

Za mě ok. Moje první setkání s autorkou a líbilo se.

alnahu
03.11.2021 5 z 5

(SPOILER) Další poutavý historický román, který nás zavede do dvanáctého století do Británie,kde vládl Jindřich II .Příběh irské princezny Aoife,která je dcerou irského krále Diramita McMucharda, který bojuje za své království, ale je sesazen a tak utíká do Anglie, kde shání vojenskou pomoc, aby získal svou moc a trůn zpět. K tomu mu má dopomoci sňatek Aoife s normandským šlechticem Richardem de Clare.Jejich manželství je šťastné ,ale je narušeno boji o moc a irské království.Po Richardově smrti se stane královnou jeho setra Basilia a Aoife se stane z královny pěšákem. Kniha plná válčení, intrik ale i lásky ,se mi četla dobře, tak jako i jiné knihy od této autorky.

Ladygeront
05.08.2021 1 z 5

Tak toto jsem skutečně nečekala! Sice jsem knihu dočetla, ale jen proto, abych si dobře pamatovala, že i zavedený spisovatel dokáže napsat takovou příšernost.

Bezantina
12.06.2021 2 z 5

Jsem zklamaná. Moc jsem se na knihu těšila, ale jen se mi utvrdilo to, že dříve napsané romány od této autorky jsou prostě lepší. Hlavní hrdinka je nesympatická, děj tak zvláštně ubíhá, vadí mi i velké časové skoky. Opět se hodně točí politika. Oproti dřívějším románům (např. Válečník, Osudová přitažlivost, Osudové pouto), kde šel děj tak nějak více do hloubky a pracoval více s dějovou linkou postav, je toto jiné a ne zrovna lepší.
Paní spisovatelka dříve tvořila historicky věrohodné romány, které lahodily ženské duši, ale nebyly patosem červené knihovny. Tato kniha ale není ani jedním, je pro mne těžko stravitelná.
Nejvíce sympatická mi byla švagrová hlavní hrdinky a její obdivovatel. To, jak se zachoval vladař na konci příběhu, je pro mne těžko uvěřitelné a celkově na mě závěr knihy působí stylem "spíchnuté horkou jehlou".
Celkově hodnotím jako hodně slabé, autorka to umí i lépe.