Letní královna

Letní královna https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/257808/bmid_letni-kralovna-Pil-257808.jpg 4 91 23

První díl trilogie o Eleanoře Akvitánské. Mladičká Eleanor je dědičkou bohaté Akvitánie a zdá se, že budoucnost si pro ni uchystala šťastný a poklidný život. Pak ale její otec v létě roku 1137 náhle zemře a Alienor – jak si sama říká – je nucena provdat se za francouzského prince Ludvíka a brzy se stává královnou Francie. Nevinná třináctiletá dívka nechává vše, co znala, za sebou a musí se naučit obstát na nepřátelském a intrikujícím francouzském dvoře.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Summer Queen , 2013


více info...

Přidat komentář

Evkae36
06.11.2023 5 z 5

Krásně se to četlo, podobně jako 6 tudorovských královen. Kdyby se mi takovéhle knihy dostávaly do ruky, když jsem byla na škole, v dějepisu bych vynikala.

katka134
15.04.2023 5 z 5

Opravdu moc hezky napsaný román. Postavy jsou živě vylíčené.
Těším se na druhý díl.


petr_
07.12.2022 4 z 5

Eleonora Akvitánská je zajímavou postavou evropské historie. V této knize je velmi pěkně popsáno období, kdy byla francouzskou královnou a jak se stala královnou anglickou. Už jenom tato část jejího života z ní udělala evropskou celebritu, ale jak víme, mnoho životních zvratů jí do konce života ještě čeká. A tak se těším, až seženu následující díl této trilogie.

Markett
19.10.2021 5 z 5

Moc krásná knížka o mé oblíbené královně Eleonoře. Knížka se četla opravdu krásně a je plná zvratů a informací, díky kterým má čtenář šanci se o Eleonoře něco dozvědět.
Moc se mi líbilo, že knížka obsahovala jak romantické momenty, ale i zároveň nelehké životní situace.
Jak jsem již zmínila, Eleonoru opravdu zbožňuji, a velice se divím, že vydržela tak dlouho s Ludvíkem.
Moc se těším na čtení dalšího dílu, kde bude mít více prostoru Jindřich.

Bezantina
08.01.2021 3 z 5

Asi budu jediná, koho kniha úplně nenadchla.. čtu knihy od paní Chadwick od svých 14ti let (což už je téměř 20 let) a mohu tedy sledovat, že se její hlavní postavy určitým směrem "vyvíjejí". Musím pochválit, že má autorka perfektně nastudovanou historii a příslušné reálie. Avšak knihy, které psala dříve, o neznámých lidech, nikoliv o skutečných historických postavách, se prostě četly lépe.
Samotná kniha není zlá, ale když vím, že to paní Chadwick prostě umí i lépe (viz např. Dobyvatel z Normandie nebo Válečník - mé NEJ), tak je to mírné zklamání. Hodně mi vadily velké časové skoky v ději (8 měsíců apod.).

VendulaB
01.10.2020 5 z 5

Výborný historický román, který v sobě snoubí vysokou úroveň historických informací a skvělého spisovatelského umu autorky. Postavy jsou skvěle vykresleny, děj pádí, je přehledný a současně poučný. Samotný osud Eleanory je neuvěřitelný. Jedinečný způsob jak čtenářům zprostředkovat dané historické období.

evask
30.09.2020 5 z 5

Historický román notně okořeněný červenou knihovnou, naštěstí nevtíravou. Odpočinková četba, příjemná.

pami
06.04.2020 5 z 5

Když jsem knihu na konci zavírala, samovolně jsem pronesla "To bylo krásné".
A vůbec poprvé se mi chce i pochválit překlad, jmenovitě Renátu Tetřevovou.

Janinka1412
28.12.2019 5 z 5

Knihy jsem měla delší dobu doma a moc se mi do nich nechtělo.Ovšem tak krásně se to četlo.Doporučuji všem,kdo má rád historické romány.Super,super,super.

fénix56
09.12.2019 4 z 5

Mám ráda historické romány, proto jsem byla zvědavá, jak pojala osud Eleanory Akvitánské tato spisovatelka. Musím říct, že kniha mne nezklamala, i když místy byla trochu rozvláčnější. Spisovatelka se ve velké míře držela historických skutečností a pokud tyto skutečnosti nejsou úplně jasné, nefabulovala s nimi (např. vztah se strýcem v Antiochii). Těším se na další dva díly...

petrulkaa
26.11.2018

Nádhera. těším se na další díl. Tomu, kdo má rád historické knihy vřele doporučuji.

JmenujiSeZuzla
26.10.2018 5 z 5

Od knihy jsem neměla nejmenší očekávání, ale přeci jenom už s historickými romány mám nějakou tu zkušenost a zejména s těmi o Alžbětě I., což je moje nejoblíbenější historická postava. Po přečtení Letní královny se ovšem na druhé místo dostává bezkonkurenčně Eleonora Akvitánská. O této osobě jsem toho upřímně věděla méně než málo, proto začátkem knihy se mi otevřel naprosto nový svět a část historie, se kterou jsem jen málo obeznámena. Zamilovala jsem si knihu už od začátku. Krásný styl autorky, která dokázala podat zdánlivě otravnou stránku v učebnici dějepisu neskutečně čtivým a zajímavým způsobem.Líbí se mi Alienořina odhodlanost a sebevědomí, čímž krásně v průběhu života roste a její postava se psychicky vyvíjí. Díky tomu se Alienor opravdu může řadit mezi nejvýznamnější ženy světové historie. Ocenila jsem i na závěr knihy vysvětlení autorky o pravdivosti
i spekulativnosti jejich řečených informací, protože to je zrovna věc, co mi často v literatuře historické chybí. Co dodat. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout. Snad nikdy se mi nestalo, že bych raději četla, než že bych se například podívala na seriál a tato to dokázala. Dychtím si přečíst další díl a to hodlám také udělat. Na milion % doporučuji.

gigi77
29.03.2018 4 z 5

Parádní. Kniha mě bavila, i když některé pasáže mi přišly kostrbaté a zasloužily by si více autorovi péče.

NatyDee
12.01.2018 5 z 5

Historické romány čtu málokdy, ale tato knížka mě potěšila. Přečetla jsem jí jedním dechem. Navíc jsem viděla divadelní představení Lev v zimě, které se týká pozdějšího života Eleanor, ale moc pěkná knížka. Určitě si přečtu i další dva díly.

Silmarien
01.01.2018 4 z 5

Román, prvá časť, o živote francúzskej a anglickej kráľovnej Aliénor Akvitánskej. Keďže Eleonóra je moja srdcovka, nemohla som si nechať ujsť tento príbeh a dozvedieť sa interpretáciu jej života od ďalšieho autora. Nuž, nie som úplne spokojná, ale to je už môj problém, keby som to chcela mať podľa svojich predstáv, musela by som si Eleonórin príbeh napísať sama :-)
Štýl Elizabeth Chadwick sa mi páči, nie príliš naivný, nie príliš zložitý, nie priveľa sexu (ale ani primálo :-D), politiky tiež akurát, charaktery nie príliš hlboké ale ani plytké. Nie totálna oddychovka, ale ani zložitá knižka. Všetko s mierou a v tomto prípade je to pozitívum románu.

Ďalej čítajte, len ak poznáte základné info o Eleonórinom živote, ak to poznať nechcete, tak ďalšie riadky sú už pre vás spoilerom :-)

V prvej časti prejdeme s Eleonórou od čias tesne pred smrťou jej otca až po obdobie, kedy nastúpi na loď, aby sa stala anglickou kráľovnou. Toto zhruba osemnásťročné obdobie je vyplnené svadbou s mladým Ľudovítom, francúzskym kráľom a rokmi zblíženia a následného odcudzenia manželov. Križiackou výpravou do Svätej zeme, politickými i osobnými intrigami i zánikom manželstva a následnou takmer okamžitou svadbou s Henrichom z Anjou.

Musím povedať, že Ľudovít, ako je vykreslený v príbehu, nie je mojou šálkou kávy, aj pri Eleonóre mám svoje výhrady, naopak Henrich či Geoffrey z Ranconu a iné menej opísané postavy, sa mi páčili viac. Za mňa bolo málo Sugera, ale chápem to, hoci by som si o ňom rada prečítala viac :-) Pápežská návšteva mi prišla trošku odfláknutá, ale tá kapitola splnila účel, asi nebolo treba viac.

Čítanie som si užila, vrhám sa do druhej časti a dávam 4* :-)
(čítané 4/2016)

Ssojka42
29.07.2017 5 z 5

Nádhera! Moc se mi líbilo.

orinka3
14.06.2017 5 z 5

Musím dát všech pět hvězdiček. Kniha se výborně čte, postavy jsou jako živé a Eleonora mi přirostla k srdci. Střetly se tu dvě výrazné osobnosti, Jindřich II. je mužný, rozhodný, ale jako typický monarcha a chlap si do ničeho nenechá mluvit, zvláště ne ženu. Má rovnocennou soupeřku, která je ale bohužel omezována tehdejšími mravy ve společnosti a muži je podřízena. První díl je o velké vášni a lásce, autorce se povedl.

Noctua8
30.01.2017 4 z 5

Milý historický román, víc pro holky než pro kluky. Není to kniha, která by Vás významně obohatila, ale její čtení je příjemný zážitek "on-line". Rozhodně chválím autorku, že se zdatně držela historických faktů, které dobře zasadila do románového děje . Takže pokud si z knihy něco náhodou zapamatujete a někde to použijete, pravděpodobně si ostudu neuříznete.
Eleanor jsem držela celou dobu palce a dost mi pomohlo, že jsem si hned na začátku knihy nastudovala rodokmen Kapetovců a Plantagenetů. Některé nešťastné předpovědi se tím lehce nulovaly. Určitě si příležitostně přečtu i pokračování...

Mahpeyker
08.01.2017

Velice pěkná knížka :)

irousek9
18.05.2016 5 z 5

Tuto autorku jsem neznala,ale tato její kniha mě úplně pohltila, přečetla jsem již několik životopisných románů o Eleonoře a mohu říct,že její osudy znám a přesto jsem se ani na chvíli nenudila. Těším se na další část...