Irčan aneb Tak vy malujete kvartýry

Irčan aneb Tak vy malujete kvartýry https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390870/bmid_chysta-se-ircan-aneb-tak-vy-malujet-2Dz-390870.jpg 4 91 30

Frank Sheeran, obr s kouzlem osobnosti a výborný vypravěč se smyslem pro humor, líčí svou životní dráhu chlapce z chudé irské rodiny a posléze chladnokrevného zabijáka ve službách mafie, schopného vejít do baru, zastřelit „terč“ v místnosti plné lidí a bez náznaku emocí se vytratit. Z jeho vyprávění o životě mafiána vyplývají i další pozoruhodné skutečnosti, osvětlující pozadí atentátů na prezidenta Kennedyho i jeho mladšího bratra Roberta. V sedmdesátých letech byl Sheeran alias Irčan neoficiálním bodyguardem odborářského bosse Jimmyho Hoffy. Když Hoffa beze stopy zmizel, soudilo se, že se mu stalo osudným propojení odborů s mafií, proti němuž tak vášnivě vystupovali právě Kennedyovi. Agenti FBI vytipovali několik podezřelých, mezi nimi i Sheerana, ale nenašli dost důkazů. Sheeran mezitím skončil ve vězení za jiný přečin a jeho advokátem se stal autor knihy Charles Brandt. Ten studoval soudní spisy, vedl rozhovory s agenty, podnikl vlastní zkoumání a hlavně – získal důvěru stárnoucího mafiána. Nakonec objasnil, proč, jak a čí rukou Hoffa zemřel. Lahůdka pro všechny milovníky mafiánských příběhů přináší netradiční non-fiction detektivku a současně barvité vylíčení nechvalně proslulé éry amerických odborů, které se v poválečném období staly prodlouženou rukou organizovaného zločinu. Režisér Martin Scorsese s oscarovým scenáristou Stevem Zaillianem připravují podle knihy film (2019), v němž hlavní role ztvárňují Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci a Harvey Keitel.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Leda
Originální název:

I Heard You Paint Houses , 2004


více info...

Přidat komentář

stanislava9718
14.02.2024

Toto bylo obsáhlé vyprávění o fungování a praktikách mafie v Americe v začátku 20. století, podané Irčanem Sheeranem. Trochu mi dalo začíst se, jelikož se ve vyprávění skáče v čase dopředu a dozadu,

Auto999
06.12.2022 3 z 5

Kniha mě zklamala. Rozhodně nejde o o detektivní nebo mafiánský příběh. Velká část knihy je o životě Jimmyho Hoffy. A další velká část o různých soudech s mafiány. Jen malá část je o životě mafiánů.


janka2000
15.12.2021 5 z 5

Poslední dobou ráda čtu knihy dle skutečných událostí a životopisy. Tenhle životopis ukazuje příběh Franka Sheerana, který byl aktivní člen americké mafie, dokonce má na svědomí smrt Jimmyho Hoffy. Tato kniha je v podstatě zpovědí tohoto zločince, kde Frank vypráví i proč se mohl stát tak krutým popravčím.
Pokud tento příběh neznáte, doporučuji alespoň film, v němž však není moc vysvětleno a člověk musí už mít trochu povědomí.
Kniha Irčan naopak mnohé vysvětluje, doplňuje a spojuje. Je velmi dobře napsaná a rozhodně zajímavá.

hellena1523
14.12.2021 3 z 5

Místy zajímavé, ale pro mne plně odkazů na osoby, o jejichž existenci nemám tušení, takže jsem se dost nudila... Znovu po knize určitě nesahnu.

Iki1
25.09.2021 4 z 5

Velmi dobře zpracovaná literatura faktu. V knize jsem se dozvěděl dost nových informací, které mě dosud míjely. Padesátky a šedesátky v Americe jsou tady popsány čtivě a jakž takž poutavě.

toni-az
09.09.2021 3 z 5

S touto knihou jsem šlápnul trochu vedle, nějak jsem si při koupi nevšiml, že to je biografie. No co už, přečteno, informace zajímavé a místy znepokojivé, nicméně tam bylo dost narážek na nějaké osoby a události, o nichž nemám ani potuchy. Navíc to ani nebyla moc dobře napsaná kniha, zmateně se tam skáče v čase dopředu a dozadu, což je dosti matoucí, spousta informací se omílá kolem dokola několikrát. Navíc jsem se ztrácel v počtu lidí, pletly se mi vzájemně podobná jména a přezdívky. V audioknize byl nějaký dost dlouhý konec (tak asi třetina knížky), který už byl pouze takový přílepek a moc se ke zbytku nehodil.

Irčan a spousta dalších jeho kolegů je v knize z nějakého mně neznámého důvodu popisován jako sympatický a férový chlapík. Ale nenechme se mýlit, bezskrupulózně "vyřešil" nejméně 25 lidí, nepočítaje oběti bojů za války. Tihle lidi nejsou hodní ani pohodoví. A dost mi vadí, když je tak někdo prezentuje.

Každopádně, knihu už si podruhé nepustím.

chamyl
24.04.2021 3 z 5

Pro americké historiky a veřejnost zřejmě zásadní kniha o událostech 20. století plná překvapivých informací i pro evropského čtenáře.
Chvílemi ovšem trochu zdlouhavé vyprávění pěšáka, který sice stoloval s bossy, ale sám jím nikdy nebyl. Plno nejrůznějších jmen s brášky a včeličkami, které je někdy až nudně stereotypní, aniž by někam vlastně směřovalo.
JFK, Hoffa, Irčanovo působení za druhé světové války a v určitém směru stále fascinující fungování pravidel v mafii. Na druhou stranu pro mne nepochopitelný duální svět zabijáků s desítkami zářezů na pažbě, kteří přijdou „z práce“ domů a těší se na odpolední piknik s rodinou…

tlllk
20.04.2021 5 z 5

Trochu to pripomínalo Foresta Gumpa alebo Oveho, chlapík čo bol pri všetkých míľnikoch svojej doby, ale prečo nie, kniha ma spád a dáva odpovede ktorým ľudia chcú veriť. Pre mňa konečne vnáša trochu svetla do pohnútok odborov či ľavicovo orientovaných strán, doteraz mi nebolo jasné ako sa z toho dajú vytrieskať peniaze... Kniha sa za každú cenu snaží prezentovať ako biografia, čo by som bral s rezervou. Filmové spracovanie bolo pre mňa sklamaním, hlavne som si nevedel zvyknúť na to geriatrické prevedenie.

nicolettkaa
10.03.2021 4 z 5

Knihu jsem četla až po shlédnutí filmu. Bavila mě mnohem více než film (ten my přišel až zbytečně moc dlouhý). Ani nevadilo, že už jsem vlastně věděla, kdo, co, kde a jak provedl. Nevadila mi ani spousta jmen, která pro příběh nebyla důležitá. Přece jen šlo o vzpomínky člověka v již pokročilém věku, který toho navíc hodně zažil a to nejen ve světě mafie. Zážitky z války mají také něco do sebe. Za mě doporučuji.

Edgar
04.03.2021 5 z 5

Samozřejmně jsem jako první viděl film na Netlixu, který se mi hodně líbil, a jak to tak bývá, když to má knižní přelohu, tak jí i přečtu. Skoro pokaždé lituji, že film není tak dobrý jako kniha či obráceně. Tady by se dalo říct, že kniha a film jsou dvě oddělené díla. Jedno je zajímavá gangsterka od Scorseseho. A to druhé je vhled do amerických odborů a také mafie.

Jodys.63
30.09.2020 4 z 5

Na 9 večerů jsem se vrátil ve vzpomínkách “ za oceán “. I tak lze vidět Ameriku jako soubor historických jedinečností...tak to prostě chodilo a hotovo ( řekl by i Irčan ). Rozhodně není potřeba se zabývat věrohodností faktů, stejně jako je zbytečné fixovat to množství jmen ( jedno z nich figuruje aktuálně na prezidentské kandidátce ) . Ale napsané tak čtivě, že by to film mohl jen pokazit.

cziss
07.09.2020 5 z 5

(SPOILER) O tohle období dějin jsem se nikdy nezajímal a přesto mě kniha vtáhla a dala mi zajímavou lekci z historie. Jednoznačně doporučuji jako sondu do života lidí, kteří žili úplně jinak než my a přesto to "není tak dávno".

Nedalo mi to musím k této knížce ještě něco napsat (dále už to berte jako spoiler). Sheeran je typickým psychopatem bez jakékoliv citové nebo morální zábrany k čemukoliv. Celý svůj život funguje v podstatě jako stroj. Až paradoxem je, jak se tohle monstrum snaží knížka (nebo mě to alespoň tak přišlo) vylíčit Sheerana jako "fajn chlápka" s tím, že za jeho chování mohou částečně i zážitky z války. Nemohou, takto se lidé bohužel rodí. Válka a posléze jeho životní styl pouze umožnily naplno využít "potenciálu" jeho osobnosti. Vždyť nakonec bez mrknutí oka zabije Hoffu, který je pro něj nejbližší přítel, vzor a pro jednu jeho dceru skoro náhradní otec. A Brandt mi, přes jeho časté ujišťování, vůbec nepřijde jako vyšetřovatel a prokurátor. Chová se jak katolický kněz, pro kterého asi vše končí u toho, že se k činu přiznáte a pak se "kajete". Budiž Vám pak odpuštěno. Pro mě je něco takového nepochopitelné, Sheeranovi a takovým lidem by nemělo být odpuštěno a Sheeran zdaleka nebyl potrestán tak jak by měl být.

Ales.BD
16.08.2020 2 z 5

Pohled za americkou fasádu svobody a práva, kde se šťastně snoubí organizovaný zločin, odbory, showbyznys a politika.

Kriminálník zabíjí jiné kriminálníky a nakonec zemře stářím. Dlouhé, zbytečně podrobné a s dokola opakovanými stejnými informacemi. Dost pochybné je, že autor se stará o nájemného psychopatického vraha jak o vlastního dědečka, aby z něj vyrazil přiznání, mohl o tom napsat knihu a o zisk se šábnou. A stejně jde jen o jednu z možných verzí, protože v Americe mafiáni píšou knihy a vypouštějí informace, jak se jim to hodí.

Navíc mlžení kolem atentátu na JFK, ke kterému je ve skutečnosti jen pár náznaků a nepřímých důkazů. Moc nepotěší ani účast ultrakonzervativní televize Fox News, ani naivní víra, že mafie je minulost, protože se podařilo pozavírat starou gardu, která se dala nachytat odposloucháváním schůzek v restauracích a při neplacení daní.

mirec88
03.08.2020 5 z 5

Nemám čo vytknúť tejto super knihe. Film má veľmi zaujal, páčil sa mi, ale kniha je ešte lepšia. Ide viac do hĺbky a človek sa veľmi rýchlo dostane do sveta mafiánov a im podobných indivíduí. Som rád za túto knihu.

VikyKleinik
30.06.2020 4 z 5

Kniha, narozdíl od filmu, dokázala poměrně dobře nastínit jak byla mafie napojena na odbory a já konečně zhruba chápu to, co se tam dělo. Taky Frank "Irčan" Sheeran u mne nabyl na lidskosti, protože přestárlý De Niro se svou provařenou mimikou ho na poli toho nedokonalého scénáře ztvárnil osobnostně ploše. Kniha je ve všech ohledech lepší. Jenom jí chybí ta krása filmu, kterou Irčan v některých technických aspektech oplývá (nikoli v omlazování dědků, ale ve vyobrazení doby, skrz kulisy, kostými a kameru). Jinak je to soliní faktická literatura, která dává nahlédnout do zákoutí americké historie. Charles Brandt odvedl kus práce.

venda99
03.06.2020 4 z 5

Občas jsem se ztrácel. V knize je spousta jmen a osob které mi nic neříkají. Ale není to špatné čtení. Hlavně informace o atentátu na JFK byly zajímavé.

callahanh
28.05.2020 4 z 5

Irčan je hodně zajímavá kniha, která ale není bez chyb a její čtení není úplně jednoduché. Charles Brandt se předem stylizuje do role sběratele dat a jakéhosi zpovědníka, což znamená, že nikdy nic neuvede na pravou míru a nechává vyprávět jen hlavního hrdinu. To je na jednu stranu dobře, protože Frank Sheeran má co říct a opravdu si nebere servítky, takže velmi brzy čtenáře strhne. V knize tak nechybí násilí a intriky, ve druhém plánu si navíc lze udělat obrázek o tom, jaký sekundární vliv na člověka může mít válka, protože bez ní by se asi Sheeran těžko stal tím, čím se stal. Největší přínos knihy ale spočívá v precizním a takřka detailním náhledu do fungování vnitřní struktury mafie a také v tom, že se tu poodhalí asi nejpravděpodobnější verze smrti JFK, která není tak konspirativní, ale dává největší logiku. To, že se tu dozvíme, kdo (asi) zabil Jimmyho Hoffu, asi evropský čtenář tolik neocení, protože si nejsem jist, nakolik je jeho osobnost za hranicemi USA známá. Zajímavé je ale určitě poznání toho, že odborové organizace byly napojené na gangstery a jejich snaha o lepší pracovní podmínky zaměstnancům, byť jich mnohdy bylo i dosaženo, byla jen zástěrka a líbivá politika. Na druhou stranu je ale nutné mít na paměti, že Sheeran není stoprocentně důvěryhodný vypravěč a některé věci se zřejmě neodehrály tak, jak říká, jde ale nejspíše o ty nejpravděpodobnější verze. Irčan ale nejvíc ztrácí extrémním množstvím jmen, v němž se orientuje velmi těžko a zejména uprostřed je kvůli tomu takřka nečitelný, k čemuž přispívá i zvolený jazyk, který je dost těžkopádný, i když díky němu kniha působí autenticky. Je možná trochu škoda, že Brandt opravdu jen zaznamenával a nepustil se do nějaké investigace, při které by mohl hlavní postavu ignorovat. To ale zřejmě v plánu vůbec neměl, protože Sheeranův příběh, ať je pravdivý více, či méně, je fascinující a vtahující. 70 %

tereza1198
28.05.2020 4 z 5

Zpověď vraha mafie a fajn chlapa Franka Sheerana. Mafie, politická mafie, odborová mafie. Vražda Jimmyho Hoffy, který byl sám o sobě mafiánský šéf. Všechno hezky provázané do jednoho chumlu, kde jsou všichni šmejdi. Plno jmen, souvislostí, fabulací. Parádní kniha. Musela jsem si některé věci dohledat. Těším se na film.

Kamys
26.04.2020 3 z 5

Nakonec jsem zjistila, že to není můj žánr. Přesto je to velmi zajímavá kniha. Literatura faktu, i když život Franka Sheerana by vydal na román. Když si člověk vezme, čím si prošel za druhé světové války, ani se nemůže divit, že mu pak nepřišlo divné zabít člověka, protože "to bylo potřeba". To se ve válce naučil a jeho traumata z toho nikdo neřešil. K mafii se přichomýtl v podstatě náhodou, tvrdí, a vysvětlí vám, jak to tam chodilo. A v určité chvíli už z toho nešlo couvnout, ne že by se tvářil, že by někdy chtěl.
Z tohohle pohledu je to skvělý vhled do pro mě naprosto neznámého prostředí, vždycky jsem si myslela, že mafiánské gangsterky přehánějí - no, moc ne. Kniha je koncipovaná tak, že na začátku se dozvíte, proč někoho zajímá, jak skončil Jimmy Hoffa a kdo to vůbec byl a na konci, jak teda skončil. Bohužel uprostřed je místy tolik jmen, které mi vůbec nic neříkají, a tolik malých příběhů, že se v tom člověk topí. Některé dny jsem po třech stránkách knihy usínala :-) Přesto ten vhled za to stál. A rozhodně jsem si rozšířila slovní zásobu. Už vím, co taky může znamenat "a piece", "school" a fráze "It is what it is." už nikdy nebude úplně nevinná.*
.
.
.
.
.
.
*) a piece = zbraň, school = vězení, It is what it is = rozsudek smrti, např:
A: "Tony told the old man to tell me to tell you... 'it's what it is'"
B: "What it is?"
A: "It's what it is."
B: *sniffling* "They wouldn't dare"

Opatov
08.04.2020 5 z 5

Viděla jsem i film. Skvělé, oboje. Vzpomínky Sheerana, který se z chudého irského chlapce vypracoval na zabijáka mafie a měl velmi blízko k Hoffovi, jehož smrt zůstala nevyjasněna. Pravděpodobně se jedná o pravdivé vzpomínky, které se týkají i atentátu na Kennedyho. Po Kmotrovi další skvělá kniha z mafiánského prostředí.

Štítky knihy

mafie zfilmováno USA (Spojené státy americké) organizovaný zločin podle skutečných událostí

Autorovy knížky

Charles Brandt
americká, 1942
2018  79%Irčan aneb Tak vy malujete kvartýry

Kniha Irčan aneb Tak vy malujete kvartýry je v

Právě čtených4x
Přečtených117x
Čtenářské výzvě30x
Doporučených6x
Knihotéce56x
Chystám se číst63x
Chci si koupit19x
dalších seznamech2x