Řeznice z Malé Barmy

Řeznice z Malé Barmy https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460285/bmid_reznice-z-male-barmy-wLZ-460285.jpg 4 80 27

Toto je první a zároveň jediná kniha pojednávající o Ellen Bjarneboové, známé jako „Řeznice z Malé Barmy“. Inspektor Barbarotti je vzhledem ke své rodinné situaci pověřen, aby se podíval na starý nevyřešený případ, který leží v policejním archivu v Kymlinge. Jenže pokud nemá na kusy rozsekanou oběť vraždy z roku 1989 na svědomí Ellen Bjarneboová, která byla za tento čin odsouzena a odpykala si jedenáct let ve vězení, tak kdo tedy? Inspektor Barbarotti je nucen vydat se na cestu Švédskem, která ho od statku poblíž Kymlinge, kterému se říká Malá Barma, zavede až k odlehlému penzionu v horách.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Styckerskan från Lilla Burma , 2012


více info...

Přidat komentář

šipek
10.01.2024 5 z 5

Tak za mě úplná spokojenost. Pozvolné rozplétání nitek, prolínání se časem a vše s přehledem. Moc jsem si tuto knihu užil. Závěr knihy nečekané rozuzlení. S touto variantou jsem vůbec nepočítal. Vřele doporučuji.

PaníLenka
21.11.2023 3 z 5

Docela zajímavá detektivka na podzimní večer, překvapivý závěr, nicméně mi k severské krimi úplně neseděly duchovní vsuvky


Hany.Honey
05.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Pozvolný příběh Ellen "Řeznice", která je vlastně sympatickou postavou. Barbarotti dostal naloženo v podobě smrti manželky, ale i on se z toho ke konci dostává a možná mu bude oporou kolegyně Eva Backmanová...

pavel9410
08.08.2023 4 z 5

U predchozich dilu serie mi pomale tempo docela vyhovovalo, ale tady byla prvni pulka na mne dost utahana.

janastok
04.03.2023 5 z 5

Mám ráda tuto sérii, i když toto není tak úplně detektivka. Spíš dobře vystavený psychologický příběh se skvěle napsanými postavami. Barbarotti tentokrát trochu ztrácí švih a humor, ale není se co divit, když mu pan spisovatel tak naložil. A zcela nečekaný konec.

Boby17
15.12.2022 5 z 5

Rodinná tragédie postihla hlavního hrdinu příběhu a tak je při návratu do zaměstnání pověřen zkusit rozlousknout dva kostlivce ze skříně. Celá série mě velmi baví, protože životní příběh inspektora Barbarottiho je v ději vůči vyšetřování zastoupen 1:1. Dávám všechny hvězdy a přecházím na další díl.

Lucienka220
20.06.2022 3 z 5

(SPOILER) Nebylo to špatné. Byla to první kniha, kterou jsem od Hakana Nessera četla. Spíše než jako detektivní příběh se mi kniha zdála jako román o lidech vyrovnávajících se s traumaty. Osobně se mi líbily rozhovory Barbarottiho s Bohem a mrtvou manželkou, příběh Ellen a Billyho mne dojímal, o existenci Sester si nevím, co si myslet...
Příběh Barbarottiho přítele Axela mi přišel legrační, je to taková klasika, jak lidé chtějí být klamáni. Ale úplně jsem nechápala, proč je zakomponovaný do děje knihy.

VendulaB
01.06.2022 4 z 5

Jeden ze slabších dílů série. Do knihy se mi poměrně dlouho nedařilo začíst, vyšetřovaný případ mi nepřišel příliš zajímavý. Zajímavé však bylo samotné rozřešení případu. Inspektorovi Barbarottimu dám ještě jednu šanci.

konicekbily
09.04.2022 5 z 5

Autor se svým zvláštním stylem a způsobem zpracování hlavní zápletky odklání od klasické detektivky, i od obvyklého thrilleru. Myslím si, že to tak dělá dobře. Přináší čtenáři víc, nutí ho k zamyšlení o životě, překonávání těžkostí, o zločinu a trestu, o pomstě. Ten, kdo hledá napoprvé v jeho díle klasickou detektivku může být zklamán - doporučuji jeho série číst pěkně popořadě.

000nugatovej
09.04.2022 4 z 5

Překvapivý závěr s Barbarottim, který sám rozhoduje, co je třeba dotáhnout až k trestu...
Nesser stárnoucí. Detektivky jako prostředek k úvahám nad životem a tím, co je v něm podstatné a co je třeba přijmout bez strachu a vymlouvání. "Ona už přestala porovnávat svůj život s životy jiných." (str.292)

Prudence
10.03.2022 3 z 5

Nebyla to tak špatná kniha. Na mě pomalá a pasáže pokusů kontaktovat boha a zesnulou manželku nudné, ale věřím, že někoho osloví. Konspirace se spolkem Sester byla podle mého soudu zbytečná a rušivá. Líbil se mi styl psaní a závěr, zamyšlení nad vinou a trestem, nad okolnostmi a náhodami, které ovlivnily život a konání hlavní hrdinky.

GabrielaSim
31.01.2022

Myslím, že minimálně od "Druhého života pana Rosse" už nepíše Hakan Nesser detektivky.
Jeho příběhy jsou psychologicky a mysticky laděné, knížky jsou to převážně vlídné a laskavé a je v nich spousta humoru, ale takového, který ne každého baví. Tak třeba:
" Laura , s níž byl Morinder krátce ženatý, byla Angličanka a do Švédska přijela, neboť zatoužila v žít v zemi, v níž působí lidé jako Ingmar Bergman. Morinderovu zarputilou nesmělost chápala jako hlubokomyslnost a existenciální melancholii, posléze ale zjistila, že ve skutečnosti je to s těmito vlastnostmi jiné, mnohem jednodušší. Rozvedli se stejně hladce, jako když šikovný kuchař odděluje bílek od žloutku.
Morinder nebyl žloutek".
No, trošku krimi to je, ostatně se tam vraždí a dokonce i čtvrtí, ale je to tak nějak skoro nedůležité. Určitě nelze psát o dnešním Nesserovi jako o jednom ze zástupců drsné severské školy, on tam nepatří, a myslím, že nikdy ani nepatřil. Kdo čeká dalšího Nesba bude zákonitě zklamán. Ale mě to tedy baví, a moc.

magic11
25.01.2022 1 z 5

Barbarottiho mám ráda ale tímhle s ním asi končím, slabota, velké zklamání

Martiiiik
11.01.2022 5 z 5

Výborná kniha, od autora už ani nic jiného nečekám :-) Zajímavý příběh, kdy víte, jak se věci udály a tím pádem hned vyvozujete, že to tak asi tedy nebylo, protože o čem by kniha jinak byla.. :-D A tak dumáte, jak to bylo a myslíte si, že to víte a ono vás to na konci stejně překvapí.. Postupně se objevují střípky informací, které doplňují příběh.. A nakonec je to úplně jiný příběh :-) Překvapující.. :-) A proto autora tak ctím a už se těším na další knihu :-)

Jiparis
29.12.2021 4 z 5

Velmi dobrý příběh s překvapivým koncem. Kombinace pátrání a těžké životní situace vyšetřujícího jsou zajímavé. Čeho je schopna žena, aby ochránila své dítě a jak zareaguje na zradu?

hana4834
20.12.2021 1 z 5

Ani jsem to nedocetla nedalo se

HCkolabuje2
18.10.2021 2 z 5

Toto je prvá a zároveň jediná a posledná kniha tohto autora. Vraj elita severskej krimi. A kto sú potom páni ako Nesbo alebo ako bol Larsson? Aj jeho krajanka Asa Larsson mi príde o dve úrovne vyššie (napr. Oběť molochovi)
Kúpil som ju na základe exaltovaných recenzií a hodnotení na tomto fóre. Očakával som niečo výnimočné. A dočkal som sa.
Kniha nebola zlá. Len malo byť na nej výrazne uvedené „Román pro ženy“ a namiesto 17 mala stáť max. 3 eurá ako sa donedávna predávali takéto hodnotné umelecké skvosty.
Zopár postrehov:
• zavádzajúci manipulatívny názov - žiadna exotika sa nekoná, a zároveň snaha zviesť sa na vlne popularity krvavých brutálnych kníh (osobne nečítam úchylné knihy stavajúce na brutalite, surovosti a mučení , Carter a pod.)
• Žiadne naozajstné vyšetrovanie. Úvodných 200 strán sa dokopy nič neudeje (okrem popisu smútku a pocitov hl. postavy)
• Absencia napätia pre paralelný popis myšlienok a pocitov inšpektora a hlavnej podozrivej
• Inšpektorovi radí vo „vyšetrovaní“ duch jeho nedávno mŕtvej ženy
• Od začiatku jasný vrah a záverečné šokujúce odhalenie na základe nepodložených geniálnych úvah inšpektora
• Sestry- mocné Tajomné spoločenstvo týraných žien - už chýbali len ufoni a ruská tajná služba
• Inšpektor v totálnom splíne po smrti milovanej manželky sa kochá okolitými krásami ako „kvetou šeříky a kaštany“
• Strata času a peňazí

intelektuálka
15.10.2021 4 z 5

Zločin a trest v neobvyklém podání autora - s jeho nezaměnitelným rukopisem ....

Komisař Asunander končí - a nechce za sebou nechat odložené případy ....

A inspektor Barbarotti je pověřen pátráním po zmizelém muži.... copak měl společného z řeznicí z Malé Barmy ?

Postava Ellen je tu dobře vylíčená .... a já trochu tušila, jaký motiv se zde odekrývá ....
ale ten konec mne překvapil....

Pomohlo nakonec inspektoru Barbarotti jeho mimosmyslové vnímání a jeho vnitřní rozprávění s Marianne ?

P. S. Ellen, ty jsi nikdy neměla zastavit u Barmské cesty ....!

soukroma
04.10.2021 4 z 5

Můj oblíbený autor, můj druhý nejoblíbenější komisař z jeho pera, ale rozhodně ne ani třetí nejoblíbenější kniha ani dané série: po Osamělých je to sice nesporně lepší čtení, také o stovku stran kratší, ale na zápletku a celkový obsah pořád zbytečně dlouhé. Sice i s výletem do Stockholmu a dokonce až k polárnímu kruhu, ale to jsou jen opravdu kratičké výlety.
Zápletka nepříliš komplikovaná, i když takové rozuzlení jsem tedy nečekala, ale vše tím zapadlo skutečně přesně do sebe. Zase je třeba se ponořit do odložených případů - jeden před pěti a druhý pětadvaceti lety, které pochopitelně úzce souvisejí. V závěru naznačené spiknutí mne trochu naštvalo, protože se tomu nevěnovala náležitá pozornost. Souběžný případ řešený Evou byl tedy taky docela pikantně hrůzný... Připomínka pana Roose mi připadala velmi násilná a zcela mimo rámec současného příběhu.
Nicméně...hlavní linka životní Barbarottiho ztráty, která se prolínala každou stránkou, učinila knihu pro mne od prvních stran mimořádně tristní, truchlivou a depresivní. A sny a vidiny, namísto pouhého rozprávění s Bohem, mne také dost štvaly. Takže ani tentokrát ne víc než 85%.

EmilieJF
20.09.2021 5 z 5

No.... Řeznice z Malé Barmy, je první kniha autora Håkana Nessera.
Ač jsem si četla prvně recenze, než jsem ji začala číst, tak jsem nevěděla, zda se mi bude líbit.
Ale pravdou je, že jsem se nedokázala odtrhnout a líbil se mi příběh, styl i lehký humor, který mě překvapil a rozesmál.
Takže asi začnu u autorovy prvotiny a začnu si plnit sbírku :-)