Husitství a husité

Husitství a husité https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421330/bmid_husitstvi-a-husite-swG-421330.jpg 5 11 5

Kniha přináší 16 dříve publikovaných studií, které byly pro tento soubor doplněny a rozšířeny o nové poznatky tak, aby odrážely momentální stav vědeckého bádání. Věnuje se problematice široce chápané husitské epochy, kterou autor vymezuje léty 1402–1485, avšak přihlíží i k aktualizaci husitských idejí v předbělohorském období. V několika tematických blocích přibližuje působení Jana Husa, situaci v husitské Praze, osobnost českého krále Jiřího z Poděbrad, dějepisectví 15. a 16. století i reflexi husitství v moderní české společnosti.... celý text

Přidat komentář

Kabuky
23.10.2022 5 z 5

Vysoce kvalitní publikace.

Clivicus
02.10.2022 5 z 5

Od šestnácti studií jsem čekal spíše krátké výklady a bádání o okrajových tématech, leč obsah byl zcela jiný, začež musím říci, že tato Čornejova kniha daleko přesahuje průměrnost jiných děl. P. Čornej do stěžejních témat vnáší jasnost, vymycuje mýty a báje, ačkoli jak je zdůrazňováno, každý je sevřen svou dobou nejsa proto s to uchopit dějiny v čirosti, beze lží a klamů.
Jeho dílka tu pobízejí čtenáře k hlubšímu jádru věci, zejména u interpretace husitství pozdějšími pokoleními, u kterých Čornej druhdy neváhá vytýkat zjevné kazy.
Doporučuji každému, kdož je milovný dějezpytu.


AlbionFoxyFox
25.08.2022 5 z 5

Styl profesora Čorneje mám velmi ráda, studie byly sice velmi odborné, ke čtení náročné a pro mě, jakožto pouhou učitelku na základní škole, v praxi nevyužitelné, ale i tak jsem za tuto zajímavě pojatou knihu ráda.

tuommo
23.09.2021 5 z 5

Vše podstatné shrnul Thrawn89, díky. Pan profesor Čornej v knize nabízí několik zajímavých studií, které dodávají mnoho historických detailů, osob a událostí a zlidšťují/demýtizují husitskou éru. Jsou zde např. skvělé studie, které analyzují, jak byla husitská doba zkreslována v období 1. republiky nebo za komunistů. Pro milovníky 15. věku ve střední Evropě je to "must have".

Thrawn89
06.12.2020 4 z 5

V úvodu je třeba říci, že kniha nenabízí komplexní pohled na husitství. Jde o soubor více méně nezávislých textů, které se věnují jak konkrétním historickým událostem (např. situaci v Praze po Husově upálení nebo volbě Jiřího z Poděbrad králem), tak reflexi historického bádání ale i obecnějšího vnímání husitské epochy v různých historických periodách. Např. husitské války, popisy bitev atd. zde téměř absentují.
Nejsem historik, takže některé texty jsem vynechal, ale rozhodně mohu říci, že Petr Čornej ani v této knize nezklamal. Píše čtivým, občas příjemně archaickým stylem (nikoliv nesrozumitelným), opírá se o bohatou zdrojovou základnu a jeho přístup je vyvážený a nezatížený zbytečným ideologickým balastem. Přesto se Čornej nebojí svoje názory na husitství jasně definovat, za což jsem rád, protože se velmi blíží mému osobnímu pohledu na tuto epochu a dává mi tak do ruky řadu argumentů.
Husitství bylo primárně náboženské hnutí, což se dnes již příliš nevnímá a je to vzhledem k sekularizaci a ateizaci společnosti pochopitelné. Husitství však Čornej definuje také jako demokratizační hnutí pozdního středověku, které v určitém ohledu předběhlo svoji dobu a proto zůstalo v Evropě osamoceno. Klíčové bylo především opírání se o moc světskou a zásadní vliv na rozvoj stavovského státu. Důležitou komponentou, kterou se mnozí dnešní "historikové" snaží úmyslně upozadit pak byl národní rozměr husitství (v té době vnímaný především jazykově a kulturně) jednoznačně vymezující husitství proti německého živlu.
Je třeba mít na paměti, že husitství trpělo středověkou brutalitou a také mnohými projevy fanatismu, jde však o jediné období našich dějin, kdy jsme jako české teritorium byli napřed ve vývoji oproti zbytku Evropy (v otázce náboženské reformy, rozvoji stavovství, demokratizace). Spolu s vládou Karla IV., který přivedl Čechy na mocenský a ekonomický vrchol Evropy tak osobně vnímám husitství jako druhý vrchol, kdy jsme se pravděpodobně poprvé a naposledy staly dějinotvornou silou Evropy (nehledě na vojenský vrchol našich dějin, za který bychom se určitě neměli stydět).